ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Εγγυήσεις 3,7 δισ. ευρώ θα αιτηθεί η Alpha Bank από το μηχανισμό Ηρακλή, στο πλαίσιο της συμμετοχής της με την τιτλοποίηση Galaxy των 12 δισ. ευρώ που δρομολογεί για την εξυγίανση του ισολογισμού της. Η τιτλοποίηση «μαμούθ» αποτελεί βασικό πυλώνα του στρατηγικού σχεδιασμού για την περίοδο 2020 – 2022 της διοίκησης της Alpha, προκειμένου ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων να μειωθεί κατά 73% και συγκεκριμένα στο 20% από 44% σήμερα, ενώ στο 10% από 28% σήμερα προβλέπεται να μειωθεί ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων δανείων της τράπεζας.
Όπως δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Alpha Bank κ. Βασίλης Ψάλτης κατά την ενημέρωση των επενδυτών «πρόκειται για μια από τις μεγαλύτερες συναλλαγές που έχουν πραγματοποιηθεί στην Ευρώπη» η οποία οδηγεί σε δραστική μείωση του κόστους πιστωτικού κινδύνου και επιπλέον επιτρέπει στη διοίκηση της Alpha Bank να δρομολογήσει με αποφασιστικό τρόπο τον μετασχηματισμό του λειτουργικού μοντέλου της Τράπεζας.
Η επίπτωση από τη συναλλαγή υπολογίζεται στο 3,5% των risk weight assets, που υπολογίζεται στο 1,6 δισ. ευρώ. Η τράπεζα θα αξιοποιήσει το εργαλείο της έκδοσης ομολόγων Τier ΙΙ με βάση τις συνθήκες στην αγορά. Το ύψος των κεφαλαίων που θα αντληθούν υπολογίζεται στα 800 εκατ. ευρώ περίπου.
Σύμφωνα με τη διοίκηση της Alpha Bank μετά τη συναλλαγή, ο δείκτης κεφαλαίων κοινών μετοχών της κατηγορίας I (CET1) θα διατηρηθεί σε επίπεδα άνω των ελάχιστων εποπτικών απαιτήσεων, με την Τράπεζα να στοχεύει σε CET1 άνω του 15% και δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας (CAD) άνω του 17% το 2022, καθώς σκοπεύει να αξιοποιήσει πλήρως το διαθέσιμο περιθώριο 2% για έκδοση κεφαλαίων κατηγορίας ΙΙ (Tier 2). Όπως υπογραμμίζεται η συναλλαγή δεν επιφέρει dilution του ποσοστού συμμετοχής των μετόχων.
Το νέο λειτουργικό μοντέλο στοχεύει στην επανατοποθέτηση των πελατών στο επίκεντρο, προσφέροντας υψηλής ποιότητας προϊόντα και υπηρεσίες, μέσα από μία πιο αποτελεσματική πλατφόρμα εξυπηρέτησης. Σύμφωνα με το διευθύνοντα σύμβουλο της Alpha Bank «η αναδιάρθρωση της οργανωτικής μας δομής, με σαφή καταμερισμό αρμοδιοτήτων, και η προσήλωση της νέας διοικητικής μας ομάδας στις στρατηγικές προτεραιότητες και στην επίτευξη των στόχων μας, θα οδηγήσουν την Alpha Bank σε μία νέα εποχή».
Βασικοί οικονομικοί στόχοι του σχεδίου μετασχηματισμού της διοίκησης για το 2022 είναι
• Δείκτης NPE χαμηλότερο του 10% και δείκτης NPL χαμηλότερου του 5% για την Τράπεζα στην Ελλάδα.
• Κόστος Πιστωτικού Κινδύνου (Cost of Risk) <70 μονάδες βάσης το 2022.
• Ισχυρή κεφαλαιακή θέση με δείκτη CAD ~17% και δείκτη CET1 ~15%, σημαντικά υψηλότερα από τις εποπτικές απαιτήσεις.
• Δείκτης Εξόδων προς Έσοδα (Cost/ Income) κάτω από 48% και Δείκτης Κόστους προς Ενεργητικό κάτω από 145 μονάδες βάσης.
• Νέες εκταμιεύσεις Ευρώ 14 δισ. περίπου στην Ελλάδα για την περίοδο 2019-2022.
• Στόχος απόδοσης ιδίων κεφαλαίων (RoE) ~9,0%.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Αναστάσιος Αλβανίας – Ευχές Χριστουγέννων: Η κορυφαία αυτή δεσποτική εορτή φωτίζει την καρδιά με γαλήνη
- ΟΗΕ: Οι ερευνητές ζητούν εξουσιοδότηση για να ξεκινήσουν το έργο τους επί του πεδίου στη Συρία
- Συρία-Τουρκία: Όλα τα όπλα της χώρας θα τεθούν υπό κρατικό έλεγχο, δήλωσε ο νέος ηγέτης της Συρίας
- Σερβία: Μεγάλη διαδήλωση των φοιτητών στο Βελιγράδι κατά της διαφθοράς στον κρατικό μηχανισμό