ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Ακριβότερα θα πληρώνουν τα δάνεια τους οι ενεργοβόρες επιχειρήσεις, ενώ οι τράπεζες θα περιορίσουν και την στρόφιγγα δανεισμού τους.
Ο βαθμός συμμόρφωσης με τα ESG κριτήρια θα αποτελεί εφεξής καθοριστικό παράγοντα για το ύψος χρηματοδότησης και την τιμολόγηση του δανείου.
«Οι τράπεζες πρέπει να δώσουν κίνητρα και αντικίνητρα στις επιχειρήσεις, για την πράσινη μετάβαση τους, ώστε αυτές να προχωρούν στις σωστές επιλογές» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Βασίλης Καραμούζης, Γενικός Διευθυντής Εταιρικής και Επενδυτικής τραπεζικής της Εθνικής Τράπεζας, μιλώντας στο Forum των Δελφών.
Και μάλιστα υπογράμμισε πως: στόχος της Εθνικής είναι να μειώσει την χρηματοδότηση στις παραγωγικές μονάδες που εκπέμπουν τους περισσότερους ρύπους ενώ έχει ξεκινήσει πρόγραμμα για μείωση των ρύπων που παράγει και η ίδια η τράπεζα.
Ο κ. Καραμούζης αναφέρθηκε και στο κοινό διατραπεζικό ερωτηματολόγιο που έχει δημιουργήσει η Ελληνική Ένωση Τραπεζών –και το οποίο έχει διαβάθμιση ανάλογα με το μέγεθος της εταιρείας- με στόχο να κατανοήσουν οι επιχειρηματίες τα κριτήρια βιώσιμης ανάπτυξης.
Ανάλογα με τις απαντήσεις και το βαθμό συμμόρφωσης τους οι εταιρείες θα παίρνουν ένα «ενεργειακό πιστοποιητικό» απαραίτητο για τη χρηματοδότηση τους.
Από την πλευρά του ο Ερνέστος Παναγιώτου, Γενικός Διευθυντής Μετασχηματισμού, Στρατηγικής και Διεθνών Δραστηριοτήτων της Εθνικής Τράπεζας, σημείωσε πως: Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη της ΕΤΕ περίπου 1 στις 5 μικρομεσαίες επιχειρήσεις που θέλουν να αξιοποιήσουν τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης, επενδύει στην πράσινη μετάβαση. Το ενδιαφέρον είναι μεγαλύτερο για τις ΜμΕ σε βιομηχανικούς κλάδους, αλλά και για αυτές που δραστηριοποιούνται σε περιοχές όπου σημειώθηκαν φυσικές καταστροφές κατά τον τελευταίο χρόνο.
Υπογράμμισε πως «οι περισσότερες ελληνικές επιχειρήσεις που πρωταγωνιστούν σε ενεργοβόρους κλάδους, γνωρίζουν πολύ καλά τους κινδύνους και τα προβλήματα, έχουν θέσει φιλόδοξους στόχους μηδενικών εκπομπών και ήδη υλοποιούν σημαντικές επενδύσεις για να τους επιτύχουν» Ενώ για τα νοικοκυριά, ο δρόμος είναι πιο μακρύς, και σε αυτό το πλαίσιο οι τράπεζες πρέπει να έχουν πιο ενεργό ρόλο, εκπαιδεύοντας τους πελάτες τους στο πως μπορούν να ωφεληθούν από την πράσινη μετάβαση.
«Τα μείζονα ζητήματα του ψηφιακού μετασχηματισμού και της κλιματικής αλλαγής, αποτελούν πρόκληση για όλους μας αλλά κυρίως για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις καθώς απαιτούν σημαντικούς πόρους» υπογράμμισε ο Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος της Eurobank Κώστας Βασιλείου και συμπλήρωσε: Στόχος μας ως τράπεζες είναι να υποστηρίξουμε ενεργά αυτή τους τη μετάβαση ώστε να μην υστερούν σε σχέση με τις μεγάλες και ανεπτυγμένες εταιρείες και να συνεχίσουν να προσφέρουν με τον ίδιο ρυθμό στην οικονομική ανάπτυξη και ευημερία της χώρας.
Σήμερα το 1 στα 4 επιχειρηματικά δάνεια χορηγείται με «πράσινα» κριτήρια και στόχος των τραπεζών είναι μέχρι το 2026 οι «πράσινες» επιχειρηματικές χορηγήσεις να φτάσουν το 50%.
Να σημειωθεί ότι στο ενιαίο ερωτηματολόγιο της Ένωσης Τραπεζών για τα κριτήρια ESG που έχουν υιοθετήσει, έχουν απαντήσει 300 μεγάλες επιχειρήσεις (με προσωπικό 250 ατόμων και άνω και με τζίρο πάνω από 40 εκατ. ευρώ). Σε δεύτερο χρόνο αναμένονται οι απαντήσεις από μεσαίες και μικρές επιχειρήσεις, ενώ θα επεκταθεί και στους δανειολήπτες που θέλουν να πάρουν στεγαστικό δάνειο.
Οι κινήσεις της ΕΚΤ
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει ζητήσει από τις τράπεζες που εποπτεύει να ενσωματώσουν τα κριτήρια ESG, καθώς κρίνει ως σημαντικούς τους κινδύνους από την κλιματική αλλαγή.
Μάλιστα μέσα στον Μάρτιο ολοκληρώθηκε το κλιματικό stress tests, στο οποίο υποβλήθηκαν 110 ευρωπαϊκές τράπεζες, μεταξύ των οποίων και τα ελληνικά συστημικά πιστωτικά ιδρύματα. Ειδικότερα οι τράπεζες κλήθηκαν να ποσοτικοποιήσουν τον βαθμό κλιματικού κινδύνου στις πιστώσεις και πως αυτό αποτυπώνεται στους ισολογισμούς τους.
Να σημειωθεί ότι σε μελέτη του 2023 η ΕΚΤ διαπίστωσε ότι σχεδόν τα ¾ των χαρτοφυλακίων εταιρικών δανείων των ευρωπαϊκών τραπεζών εκτίθενται σε κινδύνους που σχετίζονται με τη φύση. Συγκεκριμένα η μελέτη έλαβε υπόψη της τα στοιχεία περισσότερων από 4 εκατομμύρια εταιρειών, με δάνεια άνω των 4,2 τρισ. ευρώ και διαπιστώθηκε πως σχεδόν το 75% όλων των τραπεζικών δανείων στην ευρωζώνη είναι σε εταιρείες που εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από κάποιον κλιματικό παράγοντα.
Αυτό σημαίνει πως δάνεια τουλάχιστον 3,15 τρισ. ευρώ είναι «ευάλωτα» στον κλιματικό κίνδυνο.
Διαβάστε επίσης
Καραμούζης (ΕΤΕ): «Η Εθνική πρωταγωνιστεί σε ESG και ψηφιακή καινοτομία»
Βασιλείου (Eurobank): Τράπεζες και χρηματοδότηση της πράσινης μετάβασης
Η μεγάλη, ψηφιακή ανατροπή στις τράπεζες έχει ήδη ξεκινήσει
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Οικογένεια Γεωργούδη: Οι ελαιοπαραγωγοί από το Πήλιο που κατακτούν τον… Parthenon της παγκόσμιας αγοράς ελιάς
- Τι φέρνει το νέο νομοσχέδιο για τα μέλη ΔΣ των εταιρειών: Οι ποσοστώσεις και η δυσκολία εξεύρεσης κατάλληλων στελεχών
- Εφιαλτικά τα σενάρια για την ελληνική ακτοπλοΐα – Η κυβέρνηση αναζητά λύσεις για να μην εκτοξευτούν τα εισιτήρια
- Στον «αέρα» το Mega News, έρχεται το Athletico, γιατί δεν πουλάει ο Ιβάν, νέες συνεργασίες για Κοκλώνη και 2 δημοσιογράφοι γίνονται… ηθοποιοί