Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Τράπεζες

Ελληνική Τράπεζα: Αναζητείται διευθύνων σύμβουλος

Ελληνική Τράπεζα

Τα κεντρικά γραφεία της Hellenic Bank (Ελληνική Τράπεζα) στην Κύπρο

Η Ελληνική Τράπεζα (Hellenic Bank) θα αναζητήσει νέο διευθύνοντα σύμβουλο μετά την αποχώρηση του Ιωάννη Μάτση.

Παρά το γεγονός ότι έχει ακουστεί χωρίς να έχει διαψευστεί ότι ως διάδοχος του κ. Μάτση προορίζεται ο Κωνσταντίνος Λοϊζίδης, μέχρι πρόσφατα διευθύνων σύμβουλος της AstroBank, θα πρέπει να γίνουν μια σειρά από διαδικασίες, όπως απαιτείται σ’ αυτές τις περιπτώσεις.

Θα πρέπει να προκηρυχθεί η θέση για την αναζήτηση του νέου διευθύνοντος συμβούλου και να καθοριστούν τα προσόντα και οι εμπειρίες που θα πρέπει να έχει το νέο υψηλόβαθμο τραπεζικό στέλεχος.

Στη συνέχεια, η Επιτροπή Διορισμών θα πρέπει να ενημερώσει το διοικητικό συμβούλιο για τις διαδικασίες και θα πρέπει να ληφθούν αποφάσεις για τα επόμενα βήματα, για παράδειγμα αν θα διοριστεί οίκος για την αξιολόγηση των υποψηφιοτήτων.

Το θέμα είναι πόσα άτομα θα διεκδικήσουν τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου και αν θα αποδειχθεί κούρσα μόνο για ένα άτομο ή για περισσότερα.

Και φυσικά, με την επιλογή του νέου διευθύνοντος συμβούλου θα πρέπει να τρέξουν και διαδικασίες που αφορούν την αξιολόγηση της ικανότητας και καταλληλότητας, με τις τελικές εγκρίσεις να δίνονται από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Αν επιλεγεί για διευθύνων σύμβουλος της Ελληνικής άτομο το οποίο είναι εν ενεργεία στον τραπεζικό χώρο, τότε οι διαδικασίες αξιολόγησης θα είναι πιο γρήγορες.

Πάντως, η αποχώρηση του κ. Μάτση συνοδεύτηκε με αιχμές κατά μελών του ΔΣ της Ελληνικής Τράπεζας, στο πλαίσιο αποχαιρετιστηρίου μηνύματος που απέστειλε χθες στο προσωπικό της τράπεζας.

«Ορισμένοι μέτοχοι δεν συμμερίζονται πλέον το όραμα και τις φιλοδοξίες μου για το μέλλον της τράπεζας» τονίζει ο κ. Μάτσης, επιβεβαιώνοντας εμμέσως πλην σαφώς τις πληροφορίες που έχουν διαρρεύσει ότι ο ίδιος ήταν αντιμέτωπος με αξιώσεις συμβούλων που ήταν πέραν από τους στόχους και το όραμα που ο ίδιος καθόρισε με τον διορισμό του ως CEO, τον Δεκέμβριο του 2016. Επισημαίνει ακόμα ότι ως αποτέλεσμα αυτού, το ΔΣ και ο ίδιος συμφώνησαν ότι θα ήταν προς το συμφέρον της τράπεζας η διακοπή της προσφοράς των υπηρεσιών του στην τράπεζα.

Επίσης, κάνει αναφορά στην επέκταση των σχέσεων με ανταποκρίτριες τράπεζες από μία σε τρεις, τη δημιουργία δευτερεύουσας αγοράς εξυπηρέτησης δανείων μέσω της δημιουργίας της APS και την πρώτη πώληση χαρτοφυλακίου ΜΕΧ στην Κύπρο.

Ως το πιο σημαντικό επίτευγμα, χαρακτηρίζει την αναστροφή των συνολικών ζημιών των €108 εκατ. του 2016 και 2017 σε συνολικά κέρδη €428 εκατ. μεταξύ 2018 και 2019.

Η συναινετική παύση του κ. Μάτση από την Ελληνική Τράπεζα κρύβει το έντονο παρασκήνιο που εκτυλίχθηκε μεταξύ των μεγαλομετόχων της, που για πρώτη φορά βρέθηκαν στην ίδια πλευρά με κοινό στόχο την απομάκρυνση του διευθύνοντος συμβούλου.

Ο νέος CEO που θα αναλάβει τα ηνία θα πρέπει να κρατήσει τις ισορροπίες εντός ενός πολυμετοχικού σχήματος που διαθέτει η τράπεζα. Σημειώνεται ότι η Ελληνική δεν εισήλθε ακόμη σε σταθερή κερδοφορία και οι μέτοχοί της έχουν να δουν μέρισμα από το 2011.

Το πρώτο τρίμηνο του 2020 η Ελληνική Τράπεζα παρουσίασε ζημιές και προειδοποίησε ότι τα φετινά αποτελέσματα θα επηρεαστούν αρνητικά από τις οικονομικές συνθήκες της πανδημίας.

Πηγή: www.philenews.com