Το νέο μοντέλο των τραπεζών είναι «πράσινο».

Και αυτή είναι η μεγαλύτερη πρόκληση που έχουν να αντιμετωπίσουν στο άμεσο μέλλον οι ελληνικές τράπεζες, όπως άλλωστε και τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της ευρωζώνης.

Η «πράσινη» ανάπτυξη, χρηματοδοτήσεις που θα ενσωματώνουν τα κριτήρια ESG, η δανειοδοτηση «πράσινων» project, η υιοθέτηση νέων κριτηρίων που θα «μετρούν» τον κίνδυνο της κλιματικής αλλαγής, είναι τα μεγάλα στοιχήματα για τις τράπεζες, προκειμένου να συνεχίσουν να έχουν παρουσία και την επόμενη μέρα.

Και παράλληλα το δίκτυο αναμορφώνεται, ο ρόλος του καταστήματος γίνεται συμβουλευτικός, τα ψηφιακά δίκτυα είναι εκείνα που πλέον εξυπηρετούν τις καθημερινές συναλλαγές της πελατείας, οι εγκρίσεις και οι εκταμιεύσεις των δανείων –σύντομα και των στεγαστικών- θα γίνονται ψηφιακά.

Τα τραπεζικά επιτελεία σχεδιάζουν νέα δανειακά προϊόντα καθώς μεγάλο είναι και το στοίχημα ενίσχυσης της λιανικής τραπεζικής και ταυτόχρονα προχωρούν σε κινήσεις για την δημιουργία εσωτερικού κεφαλαίου και για την απορρόφηση του κόστους που προκύπτει από τις τιτλοποιήσεις και τη διαχείριση των «κόκκινων» δανείων.

Το κυρίαρχο ζήτημα σήμερα –πέρα από την διαχείριση των προβληματικών δανείων – είναι η υιοθέτηση των νέων κριτηρίων ESG, καθώς πρόκειται να αλλάξουν το προφίλ των χρηματοδοτήσεων τα επόμενα χρόνια. Ωστόσο οι ευρωπαϊκές αρχές αν και υπάρχει το πλαίσιο, ακόμα δεν έχουν «κλειδώσει» τα κριτήρια ESG, τι δηλαδή θα αξιολογείται ως «πράσινο» και πως θα παρακολουθείται. Τα κριτήρια είναι καθοριστικής σημασίας για τα project που θα χρηματοδοτηθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης και τα οποία θα συμβάλλουν στον δυναμικό μετασχηματισμό των ελληνικών επιχειρήσεων και της οικονομίας γενικότερα.

Την ίδια ώρα έχει ξεκινήσει και η συζήτηση σε ότι αφορά τις αλλαγές στα εσωτερικά μοντέλα μέτρησης κινδύνων καθώς από το 2022 θα πρέπει να ενσωματωθούν και οι επιπτώσεις από την κλιματική αλλαγή.

Και όπως έχει ήδη ανακοινωθεί στα stress tests του 2023 οι τράπεζες θα δοκιμαστούν και σε θέματα περιβαλλοντικών κινδύνων.

Παράλληλα ο ψηφιακός μετασχηματισμός είναι το διαβατήριο που οδηγεί στο αύριο, καθώς η εξυπηρέτηση της πελατείας γίνεται πλέον μέσα από τα ψηφιακά κανάλια.

Μάλιστα και στην Ελληνική Ένωση Τραπεζών πρόκειται να συσταθούν Επιτροπές που θα ασχολούνται ακριβώς με αυτά τα νέα μεγάλα στοιχήματα του τραπεζικού συστήματος. Οι Επιτροπές αυτές θα εστιάζουν σε θέματα που έχουν να κάνουν με την εφαρμογή των κριτηρίων ESG, την βιώσιμη «πράσινη» χρηματοδότηση, τις τεχνολογίες και την ψηφιακή μετάβαση, τη διαχείριση των κινδύνων, αλλά και με θέματα κανονιστικής συμμόρφωσης, εκπαίδευσης του προσωπικού κ.α.

Διαβάστε επίσης

Moody’s: Αναβαθμίζει Εθνική, Eurobank, Alpha Bank και Πειραιώς – Θετικό outlook
Ξεπέρασε τα 77 δισ. ευρώ η ρευστότητα που διαθέτουν οι ελληνικές τράπεζες
Eurobank Equities: Toπ επιλογή η Εθνική Τράπεζα, buy για Πειραιώς, hold για Alpha Bank