Ελένη Βρεττού. Τράπεζα Πειραιώς
Συνάντησα την κα Ελένη Βρεττού, νωρίς το πρωί της περασμένης Παρασκευής στο γραφείο της στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας. Εδώ και εννέα μήνες είναι η Ανώτερη Γενική Διευθύντρια Εταιρικής και Επενδυτικής Τραπεζικής στην Τράπεζα Πειραιώς.
Δεν υπεκφεύγει και μιλά για όλα, για όσα τουλάχιστον απασχολούν τον τραπεζικό κλάδο. Ξεκάθαρη στις κουβέντες της παραδέχεται πως «όταν χάνω μία μεγάλη δουλειά δεν κοιμάμαι το βράδυ, σκέφτομαι και προσπαθώ να βρω τι δεν πήγε όπως έπρεπε…».
Η συζήτησή μας αφορά την ανάγκη της αγοράς για νέα δάνεια, τις παρενέργειες της κρίσης σε πλήθος επιχειρήσεων, τη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, μιλάμε για την πορεία της στην HSBC, αλλά και τις εξελίξεις στην αγορά. Οι κινήσεις της σε ό,τι αφορά την ανάληψη ρίσκου μέχρι σήμερα, την έχουν δικαιώσει.
Ο τραπεζίτης πρέπει να μετράει σωστά το ρίσκο. «Χρειάζονται γρήγορες αποφάσεις, αν καθυστερείς, κινδυνεύεις να μην πάρεις απόφαση ποτέ», λέει και συμπληρώνει: μετράς το παρελθόν, προχωράς στο σήμερα και κάνεις προβολή των επιλογών στο μέλλον.
Όπως επισημαίνει: «Δεν μπορείς να μηδενίσεις τον κίνδυνο, αλλά να τον διαχειριστείς….». Με αυτήν την πυξίδα πορεύεται η κα Βρεττού στο κομμάτι της εταιρικής και επενδυτικής τραπεζικής, το οποίο «τρέχει» τους τελευταίους μήνες στην Τράπεζα Πειραιώς.
Στρατηγική και διορατικότητα, είναι οι λόγοι που την εμπιστεύονται για τις επόμενες κινήσεις τους, επιχειρηματίες και εφοπλιστές πρώτης γραμμής.
H Τράπεζα Πειραιώς κυριαρχεί
Η Τράπεζα Πειραιώς, λέει η ίδια, συμμετέχει σε όλες τις μεγάλες χρηματοδοτήσεις, ΙΑΣΩ, ΠΑΝΓΑΙΑ, Ελληνικό, Ελευθέριος Βενιζέλος. Έχουμε δώσει 500 εκατ. ευρώ νέα δάνεια στη ναυτιλία και οι επιχειρηματικές μας χορηγήσεις θα ξεπεράσουν φέτος τα 4 δισ. ευρώ (από αρχικό budget 3,2 δισ. ευρώ).
Η έμπειρη τραπεζίτισσα, προέρχεται από την HSBC, διετέλεσε περιφερειακή διευθύντρια του Ομίλου στον τομέα ανάπτυξης σχέσεων με πολυεθνικούς πελάτες στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, Μεσόγειο και Αφρική, με έδρα το Λονδίνο.
Από το 2012 μέχρι τον περασμένο Μάρτιο κατείχε τη θέση της Ανώτερης Γενικής Διευθύντριας Εταιρικής και Επενδυτικής τραπεζικής για την Ελλάδα και Κύπρο στον τραπεζικό όμιλο της HSBC, απ΄ όπου πήρε μεταγραφή για την Πειραιώς.
Έχει επίσης εργαστεί στον τομέα του Risk, ενώ ξεκίνησε την καριέρα της ως χρηματοοικονομικός σύμβουλος σε τράπεζες και πολυεθνικούς οργανισμούς στη Νέα Υόρκη. Προερχόμενη από την HSBC έχει εξοικειωθεί απόλυτα στο να διαβλέπει τις «παγίδες» και τους αστερίσκους στη χορήγηση επιχειρηματικών δανείων.
Τα συγχαρητήρια από το Λονδίνο
Μία τέτοια περίπτωση ήταν της Folli Follie με την κα Βρεττού (τότε ήταν στέλεχος της HSBC) να λέει το όχι στην αναδοχή της έκδοσης του ευρωομολόγου της Folli Follie, πριν από 4 χρόνια, εάν δεν προηγηθεί οικονομικός έλεγχος.
Ο εξονυχιστικός έλεγχος (due dilligence) που απαίτησε να γίνει στην εταιρεία, αιφνιδίασε τον τότε επικεφαλής Τζώρτζη Κουτσολιούτσο , ο οποίος 48 ώρες μετά ακύρωσε την έκδοση. Το γεγονός αυτό προξένησε μεγάλη εντύπωση γεγονός που την έκανε να υποπτευθεί οτι κάτι συμβαίνει.
Στη συνέχεια η κα Βρεττού απαίτησε από την HSBC να μηδενίσει όλα τα δάνεια της Folli Follie. Διατήρησε μόνο τις καταθέσεις του τότε κραταιού ομίλου. Προφανώς είχε υποπτευθεί οτι κάτι συμβαίνει μέσα στην εταιρία χωρίς φυσικά να φαντάζεται το μέγεθος των αποκαλύψεων του 2018.
Το αποτέλεσμα τη δικαίωσε απόλυτα. Όταν ξέσπασε το σκάνδαλο της Folli Follie, τον Μάιο του 2018, τα κεντρικά στο Λονδίνο της έδωσαν συγχαρητήρια για την επιμονή της να μηδενίσει η τράπεζα όλα τα δάνεια της εταιρείας.
Και όπως σημειώνει η ίδια η Ελένη Βρεττού, η HSBC είναι ένας μεγάλος παγκόσμιος όμιλος. Από την παρουσία του στην Ελλάδα περιμένει νοικοκυρεμένο management που δεν θα δημιουργεί προβλήματα… «Είμαι περήφανη για τη θητεία μου στην HSBC», λέει, πάντα με χαμόγελο.
Η κουβέντα στρέφεται στην ελληνική αγορά που βγαίνει από τη δίνη μιας 10ετούς ύφεσης: υπάρχει ανάγκη για νέες χρηματοδοτήσεις, όμως χρειάζεται και προσοχή, αφού όπως λέει η κα Βρεττού «δεν πρέπει να επαναλάβουμε τα λάθη του παρελθόντος».
Για παράδειγμα, λέει, πολλοί είναι εκείνοι που θέλουν να δραστηριοποιηθούν στον χώρο των ξενοδοχείων, του real estate, χωρίς όμως να έχουν εμπειρία…με κίνδυνο να δημιουργηθεί μια υπερθέρμανση στην αγορά, μια «φούσκα».
Η κα Βρεττού εστιάζει σήμερα στα επιχειρηματικά δάνεια που αρχίζουν να «πρασινίζουν». Είναι ευκαιρία να δανειοδοτήσουμε ξανά εκείνες τις εταιρείες που μπορούν να ορθοποδήσουν, λέει, σημειώνοντας ότι:
Στρατηγικός σχεδιασμός της Τράπεζας Πειραιώς, είναι να πάψει η δημιουργία νέων «κόκκινων», και με το σχέδιο «Ηρακλής» θα καταφέρουμε πολλά, ώστε να επικεντρωθούμε στο core business.
Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, συνεχίζει, είναι σημαντική πηγή κερδοφορίας για την Τράπεζα Πειραιώς και «είμαστε εδώ για να τις στηρίξουμε δυναμικά».
Το οικονομικό περιβάλλον είναι ευνοϊκό, η ελληνική οικονομία έχει γυρίσει σελίδα, ωστόσο χρειάζεται να υλοποιηθούν δομικές αλλαγές που αφορούν τη φορολογία και την απονομή της Δικαιοσύνης, λέει.
“Ευγνωμονώ τους γονείς μου”
Η γοητευτική τραπεζίτισσα Ελένη Βρεττού μεγάλωσε στην Καλλιθέα, εκεί πήγε σχολείο και όταν αποφοίτησε από το 4ο Λύκειο, έφυγε για σπουδές στην Αμερική και συγκεκριμένα στο Wharton School του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια.
«Ευγνωμονώ τους γονείς μου που μου έδωσαν αυτήν τη δυνατότητα, την ευκαιρία», λέει η ίδια.
Ως μητέρα δύο μικρών παιδιών, της απομένει ελάχιστος χρόνος για να κάνει πράγματα για την ίδια, όπως λέει. Της αρέσουν τα ταξίδια στο εξωτερικό με τον άντρα της, για τις διακοπές της προτιμά τα μικρά νησιά του Αιγαίου και τα αγαπημένα της στέκια είναι ήσυχα μέρη.
Και εκείνο που την «ξεκουράζει», εκτός από τα ταξίδια, είναι να ακούει ροκ μουσική. Όσο για τα αγαπημένα της τραγούδια, αυτά εναλλάσσονται ανάλογα με τη διάθεση και την εποχή. Το αγαπημένο της, πάντως, είναι το Moonchild του Ρόρι Γκάλαχερ.
Αυτήν την εποχή ακούει στο repeat το Serenade του Steve Miller και το Getting away with it των James. Η μπάντα του Μίλλερ τραγουδά: Είδες τα φώτα, καθώς έπεφταν ολόγυρά σου; Άκουσες τη μουσική; Μια καντάδα από τα αστέρια. …. Ο ήλιος ανατέλλει, και λάμπει ολόγυρά σου. Και η γη είναι δική σου…..