Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Τράπεζες

Ελένη Βρεττού (Attica Bank): Εγκρίθηκε η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου – Ανοικτό ενδεχόμενο για μέρισμα

Ελένη Βρεττού, CEO της Attica Bank

Ελένη Βρεττού, CEO της Attica Bank

Ένα νέο κεφάλαιο έχει ξεκινήσει για την Attica Bank και την Παγκρήτια και θα συνεχίσουμε μαζί να γράφουμε ιστορία, σημείωσε πριν από λίγο η CEO της Attica, Ελένη Βρεττού, μιλώντας στην έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων ζητώντας την έγκριση τους στην αύξηση κεφαλαίου ύψους 735 εκατ ευρώ.

Η αύξηση κεφαλαίου η οποία εγκρίθηκε από τους μετόχους της τράπεζας είναι το κρίσιμο βήμα για την υλοποίηση της συμφωνίας μετόχων που διασφαλίζει την εξυγίανση της νέας τράπεζα και την ανάπτυξη της. Οι μέτοχοι ενέκριναν αύξηση κεφαλαίου 672,1 εκατ. ευρώ υπέρ των παλαιών μετόχων με καταβολή μετρητών και με άσκηση δικαιωμάτων warrants κατά 62,9 εκατ. (σύνολο 735 εκατ. ευρώ).

Αξίζει να σημειωθεί ότι η κ. Βρεττού ανέφερε ότι η απόδοση ιδίων κεφαλαίων θα φθάσει το 20% από το 2027 και άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο διανομής μερίσματος.

Είπε επίσης ότι η τράπεζα θα έχει το 2027 χορηγήσεις 7 δισ. ευρώ και ρευστότητα 11 δισ. ευρώ. «Με την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου καλύπτεται η ζημιά της ένταξης των κόκκινων δανείων που θα ενταχθούν στον Ηρακλή, τα έξοδα αναδιάρθρωσης, η κεφαλαιακή ενίσχυση, η ψηφιακή ανάπτυξη της τράπεζας, ενώ θα αποπληρωθεί ομόλογο 100 εκατ. ευρώ tier 2», κατέληξε η διευθύνουσα σύμβουλος.

Τέσσερις είναι οι στόχοι της ΑΜΚ:

– Η κάλυψη της ζημίας από την ένταξη των κόκκινων χαρτοφυλακίων στον Ηρακλή, που θα οδηγήσει τον δείκτη καθυστερήσεων κάτω από το 3% (με τον μέσο όρο της αγοράς στο 4%).

– Την κάλυψη των διαδικασιών αναδιάρθρωσης, με ενίσχυση του δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας CET 1 πάνω από 15%.

– Η τράπεζα εστιάζει στην στήριξη της πραγματικής οικονομίας. Η ανάγκη της αγοράς είναι υπαρκτή και είναι εμφανής η δυναμική μας να καλύψουμε αυτό το κενό που υπάρχει. Όμως δεν θα επιτρέψουμε να επαναληφθούν τα λάθη του παρελθόντος.

– Επενδύσεις στον ψηφιακό μετασχηματισμό και επενδύσεις σε τεχνολογία.

Οι στόχοι καλύπτουν τη βιώσιμη ανάπτυξή μας στο μέλλον, υπογράμμισε η Ελένη Βρεττού σημειώνοντας πως:

Ήδη οι δύο τράπεζες λειτουργούν ως μία και πλέον προτεραιότητα μας είναι η επιτυχής συγχώνευση τους και η προσφορά προϊόντων και υπηρεσιών στους πελάτες μας με θέσπιση κοινής τιμολογιακής πολιτικής. Από αυτήν την εβδομάδα προσφέρουμε τρία νέα προϊόντα, ένα στεγαστικό δάνειο, ένα επιχειρηματικό δάνειο και ένα καταθετικό προϊόν.

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα στόχος η αμκ πρέπει να ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου και πριν από το τέλος του έτους να έχει ολοκληρωθεί η υποαναγνώριση των κόκκινων δανείων μέσω του Ηρακλή 3 και η τράπεζα να είναι «καθαρή» στο τέλος του έτους.

Διαβάστε επίσης:

JP Morgan: Οι ελληνικές τράπεζες θα μοιράζουν υψηλά μερίσματα τα επόμενα έτη χωρίς πρόβλημα από τα DTCs/DTAs

Eurobank: Χρηματοδοτεί φωτοβολταϊκά έργα της Metlen ύψους 221,5 εκατ. ευρώ

Τι είπαν οι Έλληνες τραπεζίτες στις συναντήσεις που είχαν με 100 επενδυτές στο Λονδίνο