Με στόχο ενήμερες χορηγήσεις πάνω από 7 δισ. ευρώ το 2027 και ρευστότητά που θα προσεγγίζει τα 11 δισ. ευρώ, η 5η μεγαλύτερη ελληνική τράπεζα, ξεκινά την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους 735 εκατ. ευρώ μέσα στον Οκτώβριο.

Και όπως χθες υπογράμμισε από το βήμα της έκτακτης γενικής συνέλευσης των δύο τραπεζών η CEO Ελένη Βρεττού: Ζητούμενο μας είναι, οι μέτοχοι της τράπεζας να αρχίσουν για πρώτη φορά πλέον να έχουν σημαντικές αποδόσεις,  με στόχο η απόδοση ιδίων κεφαλαίων να ξεπεράσει το 20% από το 2027. Η ανάπτυξη των εργασιών και η περιστολή κόστους που προκύπτει από τη συγχώνευση θα έχουν ως αποτέλεσμα  επαναλαμβανόμενα λειτουργικά κέρδη άνω των 250 εκ ευρώ το 2027.

1

Οι μέτοχοι έδωσαν την έγκριση τους για ΑΜΚ 672,1 εκατ. ευρώ υπέρ των παλαιών μετόχων με καταβολή μετρητών και με άσκηση δικαιωμάτων warrants 62,9 εκατ. ευρώ, όπως προβλέπει η συμφωνία μεταξύ του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και της Thrivest Holding LTD. Και ακόμα η συνέλευση  ενέκρινε reverse-split προκειμένου 53 εκατομμύρια μετοχές της τράπεζας να γίνουν 530 χιλιάδες μέσω της αύξησης της ονομαστικής αξίας των υφιστάμενων κοινών ονομαστικών μετοχών από 0,05 ευρώ σε 5 ευρώ.

Όλοι οι υφιστάμενοι μέτοχοι της τράπεζας θα έχουν την ευκαιρία να συμμετάσχουν ενεργά στην νέα ΑΜΚ, ύψους 735 εκατ. ευρώ σημείωσε η κα Βρεττού, διευκρινίζοντας πως:

θα υπάρξει μείωση του συνολικού αριθμού μετοχών της τράπεζας μέσω reverse split των παλαιών μετοχών: 100 «παλιές» μετοχές θα συνενωθούν σε 1 νέα μετοχή, ώστε το reverse split να μειώσει τον συνολικό αριθμό των μετοχών από 53 εκατομμύρια σε 530 χιλιάδες. Μετά τη συνένωση, κάθε νέα μετοχή θα δίνει το δικαίωμα στον μέτοχο να αποκτήσει 677 νέες μετοχές στην τιμή των 1,87 ευρώ ανά μετοχή. Επιπλέον, τα warrants θα δίνουν το δικαίωμα στον κάτοχο να αποκτήσει 2.371 νέες μετοχές στην τιμή των 0,05 ευρώ έκαστη. Έτσι, συνολικά, κάθε μέτοχος θα έχει το δικαίωμα να αποκτήσει 3.048 νέες μετοχές με μια μέση τιμή κτήσης περίπου 0,45 ευρώ ανά μετοχή, εφόσον ασκηθούν όλα τα δικαιώματα και οι τίτλοι κτήσης.

Στην ΑΜΚ θα συμμετάσχει το ΤΧΣ με 475,1 εκατ. ευρώ και με  200 εκατ. ευρώ η Thrivest, ο e-ΕΦΚΑ με περίπου 48 εκατ. ευρώ, και το ΤΜΕΔΕ με 12 εκατ. ευρώ.

Στόχος της αύξησης, τόνισε η Ελένη Βρεττού, δεν είναι να καλυφθεί απλώς η απαίτηση του επόπτη, προχωράμε στην αύξηση κεφαλαίου για να δημιουργήσουμε μία ισχυρή τράπεζα που θα στηρίξει την πραγματική οικονομία. «Εστιάζουμε στις χορηγήσεις προς επιχειρήσεις κυρίως μικρομεσαίες αλλά και όλων των μεγεθών. Η ανάγκη της αγοράς είναι υπαρκτή, και η δική μας δυναμική είναι προφανής προκειμένου να καλύψει αυτό το κενό της αγοράς. Βέβαια στόχος μας είναι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις που τηρούν τα εχέγγυα και τις προϋποθέσεις βιωσιμότητας για να δανειοδοτηθούν και δε θα επιτρέψουμε να επαναληφθούν τα ίδια λάθη που οδήγησαν τις δύο τράπεζες στην αδιέξοδη κατάσταση του παρελθόντος που κληρονομήσαμε» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Όπως είπε τα κεφάλαια της αύξησης θα χρησιμοποιηθούν προκειμένου:

  1. Να καλυφθεί η ζημία που θα προκύψει από την υπαγωγή στον «Ηρακλή ΙΙΙ» των Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων της κοινής πλέον τράπεζας, ώστε ο σχετικός δείκτης να περιοριστεί σε επίπεδα κάτω του 3% – όταν ο μέσος όρος της αγοράς είναι στο 4%,επιφέροντας ουσιαστική εξυγίανση στον ισολογισμό μας.
  2. Για να καλυφθούν οι δαπάνες αναδιάρθρωσης για τον εξορθολογισμό των λειτουργιών της τράπεζας,
  3. Η ενίσχυση της  κεφαλαιακής επάρκειας της τράπεζας, ώστε πλήρως κεφαλαιοποιημένη και με βασικό δείκτη εποπτικών κεφαλαίων άνω του 15%, η τράπεζα να εστιάσει στην ανάπτυξη των εργασιών της, την ενίσχυση της θέσης στην αγορά και την αύξηση της κερδοφορίας της..
  4. Νέες επενδύσεις σε τεχνολογικές υποδομές και αναβαθμίσεις συστημάτων, βελτίωση των ψηφιακών υπηρεσιών.

Ενώ ποσό περίπου 100 εκ ευρώ θα χρησιμοποιηθεί για την πρόωρη αποπληρωμή ομολόγου Tier II της τράπεζας που λήγει το 2028.

Σύμφωνα με το σφιχτό και απαιτητικό χρονοδιάγραμμα στόχος είναι η αύξηση να έχει ολοκληρωθεί έως τα τέλη Οκτωβρίου και μέσα στον Νοέμβριο να έχει ξεκινήσει και η διαπραγμάτευση των μετοχών από τα warrants.

Φιλοδοξία μας, είπε η Ελένη Βρεττού, είναι μέχρι το τέλος του έτους να έχει ολοκληρωθεί και η αποαναγνώριση των κόκκινων δανείων μέσω του προγράμματος Ηρακλή, και συνεπώς η νέα χρονιά να βρει την τράπεζα πλήρως ανακεφαλαιοποιημένη και εξυγιασμένη.

Διαβάστε επίσης

Ελένη Βρεττού (Attica Bank): Εγκρίθηκε η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου – Ανοικτό ενδεχόμενο για μέρισμα

Attica Bank – Παγκρήτια: Τα νέα δάνεια, η αυξημένη κερδοφορία και η μείωση του κόστους

Attica Bank – Παγκρήτια: Όλες οι κρίσιμες λεπτομέρειες που διαμορφώνουν τη χρηματιστηριακή πορεία του νέου σχήματος