ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Και είναι μόλις πέντε λέξεις στο κείμενο της πρόσκλησης για την ΑΜΚ, που κρύβουν όλη την ουσία για το τι ακριβώς επιδιώκει ο αναμφισβήτητα οξύνους Χάρης Καρώνης.
Στο θέμα 7 της πρόσκλησης σε έκτακτη γενική συνέλευση για ΑΜΚ 400 εκατ. ευρώ, αναφέρεται επί λέξει και μέσα σε παρένθεση: «ενίσχυση της κεφαλαιακής βάσης της εταιρείας με την έγκριση από τους δύο μετόχους αύξησης μετοχικού κεφαλαίου με μετρητά (σε αποτίμηση 3 δισ. ευρώ) η οποία θα χρησιμοποιηθεί για τη χρηματοδότηση του συμφωνηθέντος μεταξύ των μετόχων πλαισίου στρατηγικής για εξαγορές και συγχωνεύσεις».
Όπως αναφέρουν τραπεζικές πηγές στο mononews.gr «δεν υπάρχει περίπτωση η Τράπεζα της Ελλάδος να επιτρέψει ΑΜΚ για την εξαγορά άλλου μετόχου, εν προκειμένω του 48,5% που κατέχει η JP Morgan».
Και αυτός είναι ο λόγος που η ΤτΕ ζήτησε από τον ιδρυτή της Viva να εξηγήσει λεπτομερώς που θα κατευθυνθούν τα 400 εκατ. ευρώ της αύξησης. Και είναι υποχρεωμένος ο Καρώνης να δώσει εξηγήσεις για το αναπτυξιακό πλάνο και το είδος των επενδύσεων.
«Η ΤτΕ έχει μία «κόκκινη» γραμμή, δεν επιτρέπει ΑΜΚ για εξαγορά άλλου μετόχου. Είναι εποπτικό δικαίωμα της κεντρικής τράπεζας», συνεχίζει η ίδια πηγή.
Όλο λοιπόν το μυστικό κρύβεται στην τιμή της Viva, με την σύγκρουση ανάμεσα στις δύο πλευρές να είναι μετωπική και εκτός ορίων.
Ο Καρώνης δείχνει να είναι αποφασισμένος να αποδομήσει το deal στην περίπτωση που δεν πιάσει την τιμή των 3 δις ευρώ, με την JP Morgan να μην έχει τοποθετηθεί ακόμα.
Υπενθυμίζουμε ότι πριν από ένα μήνα, στις αρχές Ιανουαρίου, πηγές της Viva ανέφεραν στο mononews.gr πως:
«Αν η JP Morgan δεν είναι ικανοποιημένη από τη συνεργασία, από την επένδυσή της, θα ακολουθήσει τη δικαστική οδό, όμως σε αυτές τις περιπτώσεις δεν πας στα δικαστήρια, αλλά ο ένας εξαγοράζει τον άλλο». Και είχαν συμπληρώσει με έμφαση πως η αξία της Viva σήμερα είναι στα 3 δισ. ευρώ.
Εδώ θα πρέπει να σημειώσουμε ότι η JP Morgan απέκτησε στις αρχές του 2022 το 48,5% της ελληνικής startup αντί 825 εκατ. ευρώ, που παραπέμπει σε συνολική αποτίμηση της εταιρείας στο 1,7 δισ. ευρώ.
Υπενθυμίζεται επίσης πως ένα χρόνο μετά, τον Μάρτιο του 2023 υπήρξε η κατάρρευση δύο περιφερειακών τραπεζών των ΗΠΑ, της Silicon Valley Bank (SVB) και της Signature Bank, πελάτες τους ήταν startup επιχειρήσεις τεχνολογίας, με τις αποτιμήσεις να κάνουν βουτιά.
Από τα μέσα του 2023 ξεκίνησε λοιπόν η διένεξη ανάμεσα στην Viva και την JP Morgan με μήλο της έριδος την τιμή της ελληνικής εταιρείας.
Διότι η «απόρρητη» συμφωνία που έχουν υπογράψει οι δύο πλευρές προβλέπει πως μέχρι τον Ιούνιο του 2025 η JP Morgan θα αποκτήσει και το ποσοστό –51,5%– των Χάρη Καρώνη και Μάκη Αντύπα.
Και στην υπογεγραμμένη μεταξύ τους σύμβαση καθορίζεται στη λεπτομέρεια της η διαδικασία που θα «κλειδώσει» η τιμή.
Αν η διαφωνία συνεχιστεί, τότε θα διοριστεί ανεξάρτητος σύμβουλος που θα ορίσει την τιμή που θα γίνει η συναλλαγή.
Ο Καρώνης –σημειώνει πηγή της αγοράς- σπεύδει με την αύξηση κεφαλαίου να «κλειδώσει» την αποτίμηση της εταιρείας του στα 3 δισ. ευρώ, ωστόσο υπάρχει ο κίνδυνος να πιαστεί ο ίδιος στην παγίδα που στήνει στον μέτοχο του 48,5%.
Διαβάστε επίσης
Viva Wallet: «Κόκκινη κάρτα» στην αύξηση κεφαλαίου 400 εκατ. – Εξηγήσεις στην ΤτΕ δίνει ο Καρώνης
Χάρης Καρώνης: Ψάχνει λεφτά να εξαγοράσει τη Viva από την JP Morgan – Tι δηλώνει ο ίδιος
Viva – JP Morgan: Εκρηκτική η κατάσταση, δεν υποχωρούν Καρώνης και Dimon
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Αμαζόνιος: Συμβολική επίσκεψη Μπάιντεν – Έντεκα δισ. δολάρια για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγή
- Χοληστερίνη: Όσα πρέπει να ξέρετε για να μειώσετε τους κινδύνους
- Τουρκία: Αρνήθηκε τη χρήση του εναέριου χώρου της στο αεροσκάφος του προέδρου του Ισραήλ
- Αθήνα: Άνοιξαν οι σταθμοί «Πανεπιστήμιο», «Σύνταγμα», «Ευαγγελισμός» και «Μέγαρο Μουσικής»