Να αξιολογήσουν πόσο εκτεθειμένες είναι σε πιθανούς κινδύνους λόγω Ρωσίας ζητεί από τις τράπεζες της Ευρωζώνης η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) λόγω της ουκρανικής κρίσης και της απειλής επιβολής περαιτέρω κυρώσεων από τη Δύση.

«Η ΕΚΤ παρακολουθεί στενά την κατάσταση και βρίσκεται σε στενή επαφή με τις εποπτευόμενες τράπεζες και τις αρμόδιες εθνικές Αρχές», ανέφερε στο πρακτορείο AFP η κεντρική τράπεζα.

Αυτό που θέλει να δει η ΕΚΤ είναι τι συνέπειες θα έχει η επιβολή περαιτέρω κυρώσεων, αλλά και τυχόν ευρύτερη εισβολή στην Ουκρανία, για τη ρευστότητα, τα δανειακά χαρτοφυλάκια, όπως και για την αυτή καθ’ αυτή ικανότητα των τραπεζών να συνεχίσουν τις δραστηριότητές τους.

Πού εντοπίζονται οι κίνδυνοι

Όπως είχε δηλώσει προ ημερών ο επικεφαλής του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (Single Supervisory Mechanism – SSM) Αντρέα Ενρία, οι κίνδυνοι για τις τράπεζες συνδέονται αφενός μεν με τις κυρώσεις που μπορεί να επιβληθούν, αφετέρου δε με τον ρόλο που μπορεί να κληθούν να παίξουν σε ό,τι αφορά τη διασφάλιση της εφαρμογής των κυρώσεων αυτών.

«Πιθανή ευρύτερη αναταραχή στις χρηματοπιστωτικές αγορές» θα μπορούσε επίσης να θέσει ενδεχομένως σε κίνδυνο τις τράπεζες, είχε αναφέρει ο Ενρία, προσθέτοντας ότι η άμεση έκθεση είναι «σχετικά περιορισμένη».

Υπενθυμίζεται πως οι χώρες της Δύσης απάντησαν στον Πούτιν με οικονομικές κυρώσεις που στοχεύουν σε άτομα, τράπεζες και επιχειρηματικά εγχειρήματα, όπως ο αγωγός φυσικού αερίου Nord Stream 2, άλλα έχουν προειδοποιήσει και για άλλες κυρώσεις αν η Μόσχα κλιμακώσει ακόμη περισσότερο την κατάσταση.

Ως ένα από τα σοβαρότερα μέτρα που είναι πιθανόν να ληφθούν έχει αναφερθεί και το ενδεχόμενο αποκλεισμού της Ρωσίας από το διεθνές σύστημα τραπεζικών συναλλαγών SWIFT, κάτι που θα κάνει τις περισσότερες τραπεζικές συναλλαγές με τη χώρα αδύνατες.

Διαβάστε επίσης:

Πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας ενέκρινε η ΕΕ – Τι περιλαμβάνει