• Τράπεζες

    Attica Bank: Έκλεισε η συμφωνία των μετόχων – Στον Στουρνάρα το νομικό κείμενο

    Ελένη Βρεττού Attica Bank, Ηλίας, Ξηρουχάκης Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας

    Ελένη Βρεττού Attica Bank, Ηλίας, Ξηρουχάκης Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας


    Εκλεισε η συμφωνία των μετόχων της Attica Bank, δηλαδή του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και της Thrivest για τα κεφάλαια που θα χρειαστούν για την τράπεζα.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, οι διαπραγματεύσεις κατέληξαν σε oριστική συμφωνία – όπως είχε προαναγγείλει με σημερινό ρεπορτάζ το mononews, και δεν αποκλείεται ακόμη και σήμερα, Παρασκευή, να υπάρξουν οι πρώτες ανακοινώσεις.

    Ανακοινώσεις θα υπάρξουν από το υπουργείο Οικονομικών, βεβαίως από το ΤΧΣ αλλά και από την τράπεζα.

    Η υπογραφή της συμφωνίας θα γίνει πιθανότατα τη Δευτέρα ή την Τρίτη καθώς απομένουν ελάχιστα νομικά θέματα που πρέπει να διευθετηθούν. Εκεί θα μάθουμε και τα τελικά ποσά που θα βάλουν οι μέτοχοι, δηλαδή το ΤΧΣ και η Thrivest των Μπάκου – Καϋμενάκη και Εξάρχου, στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου.

    Σήμερα ο επόπτης, δηλαδή ο διοικητής της ΤτΕ, Γιάννης Στουρνάρας, θα αναμένει το νομικό κείμενο της συμφωνίας ώστε τις επόμενες ημέρες να υπάρξει διευθέτηση των υπολοίπων λεπτομερειών.

    Οι πληροφορίες μας, πάντως, μιλούν για οριστική συμφωνία που ανοίγει το δρόμο για τη δημιουργία του 5ου τραπεζικού πυλώνα, μέσω της συγχώνευσης με την Παγκρήτια, και την αύξηση κεφαλαίου στις αρχές Σεπτεμβρίου.

    Και χθες το βράδυ έκλεισαν οι όροι της συμφωνίας με όλες τις πλευρές να δηλώνουν ευχαριστημένες από την εξέλιξη της υπόθεσης.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι από τη Δευτέρα 1η Ιουλίου μέχρι και χθες το βράδυ πραγματοποιήθηκαν αλλεπάλληλες συναντήσεις του επικεφαλής του ΤΧΣ Ηλία Ξηρουχάκη με την Thrivest.

    Η πίεση της Τράπεζας της Ελλάδος, με το τελεσίγραφο που είχε δώσει μέχρι σήμερα, 5 Ιουλίου, απέδωσε καρπούς και το ΤΧΣ έτρεξε όλες τις διαδικασίες και τις διαπραγματεύσεις προκειμένου να επιτευχθεί η συμφωνία.

    Η Attica Bank έχει έτοιμο το σχέδιο συγχώνευσης με την Παγκρήτια Τράπεζα, όπως και την τιτλοποίηση για την οποία θα υποβάλλει αίτημα ένταξης  στο πρόγραμμα κρατικών εγγυήσεων «Ηρακλής 3».

    Ευθύς με την υπογραφή της συμφωνίας μετόχων θα διαβιβαστεί και η έκθεση αξιολόγησης της DBRS –ατύπως για την αξιολόγηση έχουν ενημερωθεί τα ενδιαφερόμενα μέρη- που καθορίζουν το ύψος των κεφαλαιακών αναγκών, τόσο για την εξυγίανση της Attica Bank, όσο και  για τη δημιουργία της νέας τράπεζας.

    Το συνολικό χαρτοφυλάκιο προβληματικών δανείων των Attica Bank και Παγκρήτιας Τράπεζας υπολογίζεται στα 3,2 με 3,4 δισ. ευρώ (με τα 2 δισ. ευρώ να είναι τα «κόκκινα» της Attica). Στόχος είναι ο δείκτης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων της νέας τράπεζας να διαμορφωθεί στην περιοχή του 5%.

    Σε κάθε περίπτωση την Τρίτη 16 Ιουλίου η CEO  της Attica Bank Ελένη Βρεττού θα μιλήσει από το βήμα της  Γενικής Συνέλευσης της τράπεζας, με τη συμφωνία στα χέρια της.

    Διαβάστε επίσης:

    UBS & Goldman Sachs: Ποιες αλλαγές φέρνει η νίκη των Εργατικών στο Ηνωμένο Βασίλειο



    ΣΧΟΛΙΑ