• Τράπεζες

    ΕΚΤ: Θα πάει σε νέα αύξηση των επιτοκίων η Κριστίν Λαγκάρντ τον Σεπτέμβριο;

    Η επικεφαλής της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ

    Η επικεφαλής της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ


    Με την ανάπτυξη σε επίπεδο ΕΕ να παραμένει χαμηλή και ο δομικός πληθωρισμός να μην υποχωρεί όσο αναμενόταν, η ΕΚΤ περιμένει τα στοιχεία του Αυγούστου προκειμένου να αποφασίσει αν θα προχωρήσει και σε νέα άνοδο –τη 10η από τον Ιούλιο του 2022- των επιτοκίων της κατά 0,25% στο 4%.

    Η νέα συνάντηση των κεντρικών τραπεζιτών της ευρωζώνης έχει οριστεί για τις 14 Σεπτεμβρίου στη Φρανκφούρτη, και τότε θα ληφθεί η απόφαση, με τις πιθανότητες αύξηση ή μη να είναι μοιρασμένες κατά 50%.

    Βέβαια οι αναλυτές να προεξοφλούν αυτή τη νέα άνοδο των επιτοκίων, οι δανειολήπτες προετοιμάζονται να πληρώσουν αυξημένο κόστος εξυπηρέτησης των δανείων τους και η πιστωτική επέκταση, ειδικά στο κομμάτι της λιανικής έχει βάλει χειρόφρενο, τουλάχιστον στη χώρα μας.

    Την ίδια ώρα η άνοδος των επιτοκίων ενισχύει τα κέρδη των τραπεζών και σύμφωνα με τα οικονομικά αποτελέσματα του 1ου εξαμήνου 2023, τα καθαρά έσοδα από τόκους της Τράπεζας Πειραιώς ανήλθαν σε 935 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 58% σε ετήσια βάση. Για την Eurobank τα καθαρά έσοδα από τόκους ήταν αυξημένα κατά 56,2% στα 748 εκατ. ευρώ. Η Εθνική Τράπεζα έγραψε έσοδα από τόκους πάνω από 1 δισ. ευρώ με τα 529 εκατ. ευρώ στο 2ο τρίμηνο του 2023, ενώ η Alpha Bank εμφάνισε έσοδα ύψους 864 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 48,5% σε ετήσια βάση.

    Οι πιέσεις από την αύξηση των επιτοκίων είναι εντονότερες στους επιχειρηματίες, καθώς τα δάνεια τους δεν έχουν καμία προστασία, όπως συμβαίνει με τα δάνεια των νοικοκυριών, στεγαστικά και επισκευαστικά.

    Και σύμφωνα με κύκλους της αγοράς, ο μεγαλύτερος κίνδυνος δημιουργίας μίας νέας γενιάς κόκκινων δανείων προέρχεται από τον τομέα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, και ειδικά για εκείνες που προσφέρουν προϊόντα και υπηρεσίες με ελαστική ζήτηση, οι πωλήσεις των οποίων υποχωρούν τους τελευταίους μήνες, καθώς η ακρίβεια έχει αυξήσει τις δαπάνες των νοικοκυριών για βασικές ανάγκες.

    Με το κόστος εξυπηρέτησης του δανεισμού να έχει υπερδιπλασιαστεί σε σχέση με ένα χρόνο πριν, πολλές μικρές επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν προβλήματα βιωσιμότητας. Αντίθετα οι μεγάλες επιχειρήσεις συνεχίζουν να προχωρούν σε αποπληρωμές των δανείων τους.

    Πριν από ένα χρόνο τα επιτόκια ήταν μηδενικά. Δηλαδή ένα δάνειο που είχε spread π.χ 3%, δεν είχε επιπλέον κόστος. Σήμερα το επιτόκιο του ίδιου δανείου έχει υπερδιπλασιαστεί, στο 6,75%.

    Σε καλύτερη θέση, τουλάχιστον μέχρι το καλοκαίρι του 2024 βρίσκονται οι δανειολήπτες με ενήμερα στεγαστικά και επισκευαστικά δάνεια, καθώς οι τράπεζες έχουν «παγώσει» όλα τα κυμαινόμενα επιτόκια αναφοράς για 12 μήνες, και συγκεκριμένα στο 2,70% για το Euribor ενός μηνός, 2,85% για το Euribor τριών μηνών, στο 3,3% για το επιτόκιο ΕΚΤ (MRO) και 1,20% για το επιτόκιο Libor του ελβετικού φράγκου.

    Ωστόσο και εδώ χρειάζεται προσοχή αφού αν ο δανειολήπτης δεν πληρώσει δύο μήνες, τότε χάνει αυτομάτως το προνόμιο της επιδότησης και θα πρέπει να εξυπηρετήσει το δάνειο του με το νέο επιτόκιο, σ΄όποιο επίπεδο έχει διαμορφωθεί.

    Διαβάστε επίσης

    Fitch: Ο πληθωρισμός δεν είναι πλέον δικαιολογία για αύξηση των επιτοκίων από την ΕΚΤ

    Λαγκάρντ: Η ΕΚΤ «πλησιάζει στον στόχο» ο πληθωρισμός να επανέλθει στο επίπεδο περί το 2%

    Stress Tests: Ανθεκτικές οι τράπεζες της ευρωζώνης – Ισχυρές επιδόσεις οι 4 ελληνικές



    ΣΧΟΛΙΑ