ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Στη σκιά της κατάρρευσης της Credit Suisse και της Silicon Valley Bank, τον περασμένο Μάρτιο, η ΕΚΤ συζητάει να αυστηροποιήσει τα κριτήρια της εποπτείας των ευρωπαϊκών τραπεζών.
Στον σχεδιασμό της, εστιάζει στις καταθέσεις, με στόχο να αποφύγει ξαφνικές εκροές, οι οποίες μπορεί να προκαλέσουν κινδύνους ή ακόμα και πτώχευση.
Έλλειψη πληροφορίας
Στην περίπτωση της ελβετικής και της αμερικανικής τράπεζας, οι πελάτες απέσυραν μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα τις καταθέσεις τους, προκαλώντας τριγμούς στην λειτουργία τους και οδηγώντας σε κατάρρευση.
Η ΕΚΤ, η οποία υπογραμμίζει ότι η αυστηροποίηση των ελέγχων δεν αφορά σοβαρή ανησυχία, αλλά ανάγκη για περισσότερες πληροφορίες, εξετάσει το σενάριο να ζητάει, ακόμα και σε εβδομαδιαία βάση, στοιχεία για τη ρευστότητα των ευρωπαϊκών τραπεζών.
Η ζώνη του ευρώ, σύμφωνα με τους αξιωματούχους της ΕΚΤ, δεν είναι αντιμέτωπη με ζητήματα, όπως αυτά που οδήγησαν στην κατάρρευση τις ελβετικές και αμερικανικές τράπεζες, ιδίως επειδή όλες οι ευρωπαϊκές τράπεζες στο μπλοκ υπόκεινται σε ρυθμιστικούς κανόνες ρευστότητας.
Ήδη από το 2021, η ΕΚΤ είχε αρχίσει να ασκεί πιέσεις στις ευρωπαϊκές τράπεζες, όμως σύμφωνα με δηλώσεις αξιωματούχων στο Bloomberg, ακόμα δεν έχει πλήρη εικόνα σε αρκετά οικονομικά στοιχεία.
Τα σενάρια που εξετάζει
Η ΕΚΤ πιθανότατα θα λάβει τα πρώτα αποτελέσματα της ετήσιας αξιολόγησης των κινδύνων που αντιμετωπίζουν οι τράπεζες μέσα στο καλοκαίρι, ανέφεραν οι ίδιες πηγές. Αργότερα φέτος, οι αξιωματούχοι θα χωρίσουν τις τράπεζες σε διαφορετικές ομάδες ανάλογα με το πόσο ευάλωτα είναι τα επιχειρηματικά τους μοντέλα στις εκροές χρηματοδότησης, είπαν δύο εκ των ατόμων που μίλησαν.
«Η Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών επισήμανε πρόσφατα την ανάγκη οι εποπτικές αρχές να συλλέγουν πρόσθετες και με μεγαλύτερη συχνότητα πληροφορίες για τη ρευστότητα των τραπεζών», δήλωσε εκπρόσωπος της ΕΚΤ σε απάντηση στο Bloomberg. «Οι τράπεζες της ευρωζώνης δεν έχουν πρόβλημα ρευστότητας και η ΕΚΤ αξιολογεί τον τρόπο με τον οποίο θα προχωρήσει σε πιο αυστηρή εποπτεία».
Αν και το σχέδιο για εβδομαδιαία ενημέρωση βρίσκεται ακόμα υπό διαμόρφωση, υπάρχουν συζητήσεις μεταξύ των αξιωματούχων της ΕΚΤ για αύξηση των απαιτήσεων. Ιδίως σε κάποιες περιπτώσεις αναμένεται να τεθεί υψηλότερα ο πήχης σε βασικές μετρήσεις, όπως ο δείκτης για την κάλυψη ρευστότητας.
Ως εναλλακτική λύση στην αύξηση του πήχη του ελάχιστου δείκτη ρευστότητας, η ΕΚΤ μπορεί να κάνει συστάσεις σε μεμονωμένες τράπεζες για την ποιότητα των αποθεματικών τους ή την ικανότητά τους να τα διαχειρίζονται, ανέφεραν οι πηγές, αυξάνοντας τις πιέσεις για τη καλύτερη διαχείριση κινδύνων.
Διαβάστε επίσης:
Deutsche Bank: Και πάλι στο στόχαστρο της ΕΚΤ, για πωλήσεις συναλλάγματος
Τράπεζα Πειραιώς: Αμυντική επενδυτική στρατηγική το 2ο τρίμηνο
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Φουστανέλες και τσαρούχια, τα σκληρά χρόνια του Στέφανος κι ο Αλέξης με το κιάλι
- Αίθριος καιρός με πρόσκαιρες νεφώσεις σήμερα
- Οικογένεια Γεωργούδη: Οι ελαιοπαραγωγοί από το Πήλιο που κατακτούν τον… Parthenon της παγκόσμιας αγοράς ελιάς
- Τι φέρνει το νέο νομοσχέδιο για τα μέλη ΔΣ των εταιρειών: Οι ποσοστώσεις και η δυσκολία εξεύρεσης κατάλληλων στελεχών