Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) διαπιστώνει σε έρευνά της πως η δημιουργία ενός κοινού μηχανισμού προστασίας των καταθέσεων μπορεί να προστατεύσει τους καταθέτες της ευρωζώνης σε περίοδο κρίσης, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Reuters.

Ένας τέτοιος μηχανισμός θα προστάτευε καταθέσεις ως και 100.000 ευρώ σε οποιαδήποτε τράπεζα, μέσω ενός ταμείου που θα χρηματοδοτείται από τράπεζες και θα καλύπτεται από τις κυβερνήσεις τους. Οι ερευνητές εκτιμούν πως ένα ταμείο με κεφάλαια 38 δισ. ευρώ δεν θα στέρευε ακόμα και αν το 10% των πιο επισφαλών τραπεζών της ευρωζώνης χρεοκοπούσε ταυτόχρονα και ο τραπεζικός τομέας υπέφερε απώλειες πολύ μεγαλύτερες από την τελευταία κρίση.

Το προτεινόμενο Ταμείο Ασφάλισης Καταθέσεων (DIF), μπορεί να καλυφθεί από τις ίδιες τράπεζες, χωρίς να χρειάζεται οι καταθέτες να καταβάλλουν νέους πόρους. «Τα αποτελέσματα καταδεικνύουν ότι ένα πλήρως χρηματοδοτημένο DIF θα είναι αρκετό για να καλύψει πληρωμές ακόμα και σε πολύ σοβαρές κρίσεις, ακόμα και πιο σοβαρές από την παγκόσμια κρίση του 2007-2009» αναφέρουν οι έξι οικονομολόγοι στην έκθεση.

Τα αποτελέσματα της έρευνας της ΕΚΤ έρχονται στον απόηχο των αντιρρήσεων ορισμένων χωρών όπως η Γερμανία σχετικά με τη δημιουργία ενός Ευρωπαϊκού Σχήματος Εγγύησης Καταθέσεων (EDIS), η οποία εξέφρασε την ανησυχία πως θα κληθεί να πληρώσει το λογαριασμό για προβλήματα άλλων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: ΕΚΤ-Νοβότνι: Ένας εμπορικός πόλεμος θα μπορούσε να έχει αρνητικές επιπτώσεις στις συναλλαγματικές ισοτιμίες

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΕΚΤ: Πρώτη η Ελλάδα από τους… τελευταίους σε ανάπτυξη!

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: ΔΝΤ: Γιατί εκτινάχθηκαν οι τιμές των ακινήτων στην Αθήνα και κατέρρευσαν στην υπόλοιπη Ελλάδα