ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Με τον χρηματοπιστωτικό τομέα να αναρρώνει από την πρόσφατη αναταραχή του Μαρτίου και την εμπιστοσύνη των επενδυτών να αποκαθίσταται σταδιακά, ύστερα από την κατάρρευση της Credit Suisse και τεσσάρων αμερικανικών τραπεζών, η ΕΚΤ προειδοποίησε την Τρίτη ότι οι κορυφαίες τράπεζες της ευρωζώνης ενδέχεται να υποστούν πλήγμα, αν τα funds, από τα οποία καλύπτεται ένα σχετικά μεγάλο μέρος της χρηματοδότησής τους, αντιμετωπίσουν προβλήματα ή αποσύρουν τις καταθέσεις τους.
Σύμφωνα με την μελέτη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, οι καταθέσεις και οι συμφωνίες επαναγοράς από πελάτες τους, όπως funds, ασφαλιστικές εταιρείες και οίκους εκκαθάρισης αντιστοιχούν στο 13% του συνόλου των υποχρεώσεων στις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές τράπεζες, οι οποίες είναι εκτεθειμένες σε αναταράξεις σε περίπτωση εκροών από τα funds ή αν αυτά έχαναν την εμπιστοσύνη τους σε αυτές.
Στην έκθεση διαπιστώνεται ότι τόσο σε όρους τραπεζικών στοιχείων ενεργητικού, όπως δάνεια αλλά και σε όρους υποχρεώσεων, όπως καταθέσεις αφορούσε στους 13 μεγαλύτερους δανειστές της ευρωζώνης, συμπεριλαμβανομένων των οκτώ παγκοσμίως συστημικών τραπεζών της.
Η κατάρρευση του Archegos
Οι τομείς που δεν υπόκεινται σε αυστηρή ρυθμιστική εποπτεία, δηλαδή χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις που είναι εκτός τραπεζικού τομέα, βρίσκονται στο επίκεντρο των αρχών παγκοσμίως, μετά την κατάρρευση του Archegos Capitan Management το 2021, το οποίο επέφερε βαρύ πλήγμα σε πολλές τράπεζες, μία εξ’ αυτών η Credit Suisse.
«Αν και οι καταθέσεις αυτές είναι μικρές σε σύγκριση με εκείνες των εταιρικών ή λιανικών πελατών, μπορεί να είναι ιδιαίτερα ευάλωτες», παρατηρεί η ΕΚΤ στην έκθεσή της.
Άλλοι κίνδυνοι που θα μπορούσαν να αντιμετωπίζουν οι τράπεζες, είναι οι αναγκαστικές πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων από τα funds, καθώς σε κάποιες περιπτώσεις τα χαρτοφυλάκιά τους επικαλύπτονται ή συσχετίζονται.
Η μελέτη προειδοποιεί ότι σε περίπτωση που μία τράπεζα αντιμετωπίσει αυτό το πρόβλημα ή μια ομάδα τραπεζών θα υπάρξουν πιθανώς σημαντικές επιπτώσεις σε θέματα ρευστότητας.
Πάντως η ΕΚΤ δεν κατονόμασε κάποια επιχείρηση στην μελέτη της. Οι παγκόσμιες συστημικές σημαντικές τράπεζες είναι οι BNP Paribas, Deutsche Bank, BPCE, Credit Agricole, ING, Santander, Societe Generale και UniCredit.
Διαβάστε επίσης:
Μακλάουφ (ΕΚΤ): Κοντά στην “κορυφή της σκάλας” για τη σύσφιξη των επιτοκίων
Θ. Τζούρος: Η Τράπεζα Πειραιώς «βλέπει» μισό τρισ. ευρώ επενδύσεις τη δεκαετία 2023-2032
Eurobank: Ολοκληρώνεται η ανάπλαση των γραφείων διοίκησης
──────────────────
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Υπερταμείο: Στις 16/2 ο νέος CEO, ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος και τα νέα τέσσερα μέλη του Δ.Σ.
- Δημήτρης Φιντιρίκος και Μελίνα Νικολαΐδη στην Ουάσινγκτον λίγο πριν την ορκωμοσία Τραμπ
- Ο χάρτης των πληρωμών από e-ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ έως τις 24 Ιανουαρίου
- Σειρήνες ήχησαν στο Ισραήλ, εκρήξεις ακούγονται στην Ιερουσαλήμ