• Τράπεζες

    Attica Bank – Παγκρήτια: Τα νέα δάνεια, η αυξημένη κερδοφορία και η μείωση του κόστους

    Ελένη Βρεττού, CEO της Attica Bank

    Ελένη Βρεττού, CEO της Attica Bank


    Τα αποτελέσματα και του πρώτου εξαμήνου του 2024 επιβεβαιώνουν ότι η τράπεζα έχει μπει σε μια νέα εποχή ανάπτυξης, δήλωσε η CEO της Attica Bank Ελένη Βρεττού σχολιάζοντας τα οικονομικά αποτελέσματα καθώς τα προ φόρων κέρδη ανήλθαν σε 6,7 εκατ ευρώ, και τα προ προβλέψεων επαναλαμβανόμενα λειτουργικά κέρδη στα 17,4 εκατ. ευρώ (από 4,5 εκατ. ευρώ πέρυσι).

    Πετύχαμε, συνέχισε, σημαντική επαναλαμβανόμενη αύξηση στη λειτουργική κερδοφορία, με παράλληλη μείωση του λειτουργικού κόστους, γεγονός που αποδεικνύει την αποτελεσματικότητα της στρατηγικής που έχουμε επιλέξει να εφαρμόσουμε.

    Και συμπλήρωσε: H ολοκλήρωση της συγχώνευσης της Attica Bank με την Παγκρήτια Τράπεζα θα μας επιτρέψει να επιτύχουμε ακόμη πιο μεγάλους στόχους τόσο στις νέες εκταμιεύσεις και την παραγωγή εσόδων, όσο και στην επίτευξη κερδοφορίας.

    Με στρατηγικό επενδυτή την Thrivest Holding Ltd., η Attica Bank ολοκλήρωσε με επιτυχία –και εντός του προβλεπόμενου χρονοδιαγράμματος- όλες τις απαιτούμενες ενέργειες για την επίτευξη της νομικής συγχώνευσης με την Παγκρήτια Τράπεζα, η οποία πραγματοποιήθηκε στις 4 Σεπτεμβρίου 2024

    Την ερχόμενη Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου θα πραγματοποιηθεί η έκτακτη γενική συνέλευση για την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου (και την έκδοση τίτλων κτήσης) της νέας τράπεζας, ύψους 735 εκατ. ευρώ, η οποία θα ολοκληρωθεί μέσα στον Οκτώβριο.

    Η Thrivest θα συμμετάσχει με 200 εκατ ευρώ, το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας με 475,1 εκατ. ευρώ, ο e-ΕΦΚΑ με περίπου 48 εκατ. ευρώ, και το ΤΜΕΔΕ με 12 εκατ. ευρώ.

    Η 5η σε μέγεθος ελληνική τράπεζα γεννήθηκε από τη συνένωση της Attica Bank με την Παγκρήτια Τράπεζα και τα οικονομικά αποτελέσματα του 1ου εξαμήνου το αποδεικνύουν καθώς:

    Οι δύο τράπεζες μαζί πέτυχαν συνολικό επαναλαμβανόμενο λειτουργικό αποτέλεσμα ύψους 33,2 εκατ. ευρώ. Οι από κοινού καταθέσεις ανέρχονται σε 5,9 δισ. ευρώ.

    Αξιοσημείωτες είναι οι επιδόσεις στις εκταμιεύσεις νέων δανείων, συνολικού ύψους 1,09 δισ. ευρώ, με τις δύο τράπεζες να δημιουργούν καθαρή πιστωτική επέκταση ύψους 611,5 εκατ. ευρώ στο α΄ εξάμηνο του 2024.

    Ειδικότερα οι νέες εκταμιεύσεις της Attica Bank ανήλθαν σε 676 εκατ. ευρώ για το α΄ εξάμηνο του 2024, με τα 651 εκατ. να είναι επιχειρηματικές χορηγήσεις, στις οποίες εστιάζει η τράπεζα. Αξιοσημείωτη είναι η καθαρή πιστωτική επέκταση, ύψους 396 εκατ. ευρώ, καθώς η τράπεζα πέτυχε σημαντικά υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης σε σχέση με το μέσο όρο της αγοράς.

    Η πρώην Παγκρήτια εμφάνισε κέρδη προ φόρων σε ατομική βάση 4,1 εκατ. ευρώ και σε ενοποιημένη βάση τα 3,9 εκατ. ευρώ και τα επαναλαμβανόμενα λειτουργικά κέρδη (προ προβλέψεων) ανήλθαν σε 15,8 εκατ. ευρώ.

    Οι νέες εκταμιεύσεις δανείων έφθασαν στα 420 εκατ. ευρώ στο α΄ εξάμηνο του 2024, με την τράπεζα να επιτυγχάνει πιστωτική επέκταση κατά 215,5 εκατ. ευρώ σε σχέση με το τέλος του 2023.

    «Τα θετικά οικονομικά αποτελέσματα της πρώην Παγκρήτιας Τράπεζας επιβεβαιώνουν την προσήλωση στον στρατηγικό σχεδιασμό των τεσσάρων τελευταίων χρόνων και την ορθότητα των επιλογών της διοίκησης.

    Τα αποτελέσματα αυτά έρχονται να προστεθούν στην επίσης θετική εικόνα της Attica Bank, δημιουργώντας τη βάση μιας ισχυρής τράπεζας με μεγάλες προοπτικές που ενισχύει την οικονομική ανάπτυξη και προσφέρει ανταγωνιστικές και αναβαθμισμένες υπηρεσίες στους πελάτες της», δήλωσε ο Αντώνης Βαρθολομαίος, Εντεταλμένος Σύμβουλος της Attica Bank.

    Επίσης η Attica Bank, όπως και η Παγκρήτια έχουν υποβάλλει από τις 27 Ιουλίου το αίτημα υπαγωγής χαρτοφυλακίων –ύψους 3,7 δις ευρώ- στο πρόγραμμα «Ηρακλής ΙΙΙ», για την εξυγίανση του ισολογισμού της νέας τράπεζας από τα «κόκκινα» δάνεια.

    Συγκεκριμένα η τιτλοποίηση της Attica Bank αφορά χαρτοφυλάκιο, συνολικής λογιστικής αξίας 2,3 δισ. ευρώ, με τις εγγυήσεις για τις ομολογίες υψηλής εξοφλητικής προτεραιότητας να υπολογίζονται σε 750 εκατ. ευρώ και το χαρτοφυλάκιο Rhodium της Παγκρήτιας Τράπεζας είναι μικτής λογιστικής αξίας 1,38 δισ. ευρώ.

    Η νέα τράπεζα θα έχει ενεργητικό 10 δισ. ευρώ, δείκτη «κόκκινων» δανείων 3% και έχει στόχο οι χορηγήσεις το 2027 να φτάσουν τα 7,6 δισ. ευρώ, και να πετύχει κέρδη προ προβλέψεων πάνω από 200 εκατ. ευρώ σε μία 3ετία.

    Διαβάστε επίσης: 

    Alpha Bank: Νέα διάκριση για την διοίκηση της Τράπεζας

    Τράπεζα της Αγγλίας: Αμετάβλητα τα επιτόκια στο 5%

    Attica Bank: Ισχυρή ανάπτυξη με επαναλαμβανόμενα λειτουργικά κέρδη 17,4 εκατ. το α’ εξάμηνο του 2024



    ΣΧΟΛΙΑ