ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Νέες ρυθμίσεις θα προτείνουν από την 1η Νοεμβρίου οι τράπεζες σε όλους τους ιδιώτες δανειολήπτες που έχουν δάνεια σε καθυστέρηση, είτε έχουν ζητήσει την προστασία του νόμου Κατσέλη είτε βρίσκονται εκτός προστασίας. Οι τράπεζες θα επιδιώξουν το διάστημα Νοεμβρίου-Δεκεμβρίου οι ρυθμίσεις αυτές να «τρέξουν» στην πράξη, ώστε να παρουσιάσουν σαφές δείγμα γραφής στον επόπτη, ο οποίος έχει στο μικροσκόπιο τα προβληματικά δάνεια των συστημικών τραπεζών.
Σε ό,τι αφορά τους δανειολήπτες που εγκαταλείπουν με την θέληση τους τον νόμο Κατσέλη και δέχονται τη λύση που προτείνει η τράπεζα, τα πρώτα στοιχεία δείχνουν ότι:
- Μέχρι στιγμής 8.000 δανειολήπτες, από τους 170.000 δανειολήπτες που έχουν ζητήσει την προστασία του νόμου Κατσέλη, συζήτησαν με τις τράπεζες ώστε να ρυθμιστούν εξωδικαστικά στη λογική του ν. Κατσέλη.
- Το συνολικό ύψος των οφειλών, που έχουν οι 8.000 δανειολήπτες, από στεγαστικά και καταναλωτικά δάνεια είναι πάνω από 600 εκατ. ευρώ.
Ειδικότερα:
· Το 68%, δηλαδή 5.500 δανειολήπτες, με δάνεια ύψους 400 εκατ ευρώ, βρίσκονται σε συζήτηση και διαπραγμάτευση με την τράπεζα που έχουν το δάνειο για να πετύχουν την πλέον συμφέρουσα για τους ίδιους ρύθμιση, με «κούρεμα».
· Το 14% -1.000 δανειολήπτες με δάνεια 100 εκατ ευρώ- δέχτηκαν ήδη την ρύθμιση «αλά Κατσέλη» που τους πρότειναν οι τράπεζες.
· Αντίθετα το 18% -1.500 δανειολήπτες με δάνεια 130εκατ ευρώ- απέρριψαν τις προτάσεις ρυθμίσεων και αποφάσισαν να περιμένουν την εκδίκαση της υπόθεσης τους καθώς θεωρούν ότι το δικαστήριο θα λάβει απόφαση για μεγαλύτερο «κούρεμα» της οφειλής τους.
Να σημειωθεί ότι τα «κουρέματα» είναι της τάξης του 20% με 50% στα στεγαστικά δάνεια, ανάλογα πάντα με την εισοδηματική, περιουσιακή, οικογενειακή κατάσταση του δανειολήπτη και την τρέχουσα αξία του ακινήτου, και φτάνει το 85% στα καταναλωτικά δάνεια.
Εξελίξεις υπάρχουν και για τους δανειολήπτες που έχουν ζητήσει την προστασία του ν. Κατσέλη και αρνήθηκαν την άρση του τραπεζικού τους απορρήτου.
Τα μέχρι στιγμής στοιχεία δείχνουν ότι:
«Όχι» στην άρση του απορρήτου είπαν 2.000 δανειολήπτες (από τις 170.000).
Όμως οι τράπεζες έχουν ολοκληρώσει τη ψηφιοποίηση των στοιχείων για όλους τους δανειολήπτες, που έχουν προσφύγει στα δικαστήρια, και έχουν «ανεβάσει» τα στοιχεία στην πλατφόρμα του Τειρεσία.
Προχωρούν λοιπόν σε ηλεκτρονικό έλεγχο και διασταύρωση των στοιχείων που έχουν αναρτηθεί στην πλατφόρμα.
«Ο αριθμός αυτός θα αυξηθεί σημαντικά στο προσεχές διάστημα», σημειώνει στο mononews.gr, υψηλόβαθμο τραπεζικό στέλεχος, διότι όπως λέει «για όσους δανειολήπτες διαπιστωθεί από τον έλεγχο ότι διαθέτουν περιουσία (ακίνητα, μετρητά), θα φύγουν κατευθείαν από το νόμο Κατσέλη».
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις ο αριθμός των δανειοληπτών που θα χάσουν την προστασία του νόμου ενδέχεται να ξεπεράσει τις 20.000 περιπτώσεις.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Η Alpha Bank, ο Γιάννης Τζιβέλης και όλο το παρασκήνιο της μεγάλης ανατροπής με τα Προνόμια του «Τιτάνα»
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Άρωμα γυναίκας στο deal της ΤITAN – Τι συμβαίνει με τον Θεόδωρο Δουζόγλου;
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Το σαφάρι των 35 τρισ. – Γιατί οι επενδυτές δεν φοβούνται την Ελλάδα
- Πανικός στις Μαρίνες από τους ελέγχους σε θαλαμηγούς: Ανασφάλιστος ακόμη και ο πλοίαρχος σε πολυτελές σκάφος εφοπλιστή!
- Κερδισμένο το Airbnb στην Ελλάδα από την επιμήκυνση της σεζόν
- Novo Nordisk: Ο «βασιλιάς» στην αγορά της απώλειας βάρους χάνει το θρόνο του;