Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Τράπεζες

EFG International: Εκτίναξη 10% για τη μετοχή – Κλείνει το deal του Σπύρου Λάτση με τη Julius Baer

Σπύρος Λάτσης

Σπύρος Λάτσης

Άλμα σημείωσε η μετοχή της EFG International, βασικός μέτοχος της οποίας είναι η οικογένεια του Σπύρου Λάτση, μετά από δημοσίευμα που αναφέρει ότι μέχρι την Παρασκευή η ελβετική ιδιωτική τράπεζα Julius Baer Group, θα ανακοινώσει την εξαγορά της.

Η μετοχή της ιδιωτικής τράπεζας έφτασε να σημειώνει άνοδο έως και 10%, ενώ σταμάτησε νωρίτερα την Πέμπτη τη διαπραγμάτευσή της λόγω υπερβολικής αστάθειας, αφού ο ιστότοπος Inside Paradeplatz ανέφερε φήμες ότι θα μπορούσε να υπάρξει ανακοίνωση την Παρασκευή μετά το κλείσιμο της αγοράς.

Η μετοχή της Julius Baer έφτασε να χάνει έως και 5%.

Σύμφωνα με αναφορά του Bloomberg στα τέλη Μαΐου, η Julius Baer με έδρα τη Ζυρίχη είχε προκαταρκτικές συζητήσεις με την EFG τις τελευταίες εβδομάδες σχετικά με το ενδεχόμενο μιας εξαγοράς.

Οι συνομιλίες συνεχίζονται, ενώ δεν υπάρχει βεβαιότητα ότι θα καταλήξουν σε συμφωνία, ανέφερε το Bloomberg.

Οι φήμες για ενδεχόμενη συγχώνευση της Julius Baer και της EFG International δεν είναι καινούργιες. Αλλά αυτή τη φορά μπορεί να είναι διαφορετικά τα πράγματα, σημείωσε στα τέλη Μαΐου σε άρθρο της η ιστοσελίδα finews.com.

Σημειώνεται ότι από τις 24 Μαΐου και μετά, οι μετοχές της EFG καταγράφουν άλμα 11%, ενώ της Julius Baer καταγράφουν βουτιά 7%.

Τυχόν συμφωνία μεταξύ των δύο τραπεζών θα δημιουργούσε έναν διαχειριστή περιουρίας με περισσότερα από 500 δισεκατομμύρια ελβετικά φράγκα (561 δισεκατομμύρια δολάρια) σε υπό διαχείριση περιουσιακά στοιχεία, σύμφωνα με το Bloomberg.

Θα συνέχιζε τον μετασχηματισμό της ελβετικής χρηματοπιστωτικής βιομηχανίας, η οποία ξεκίνησε πέρσι, όταν η μεγαλύτερη τράπεζα της χώρας, η UBS Group, εξαγόρασε την ανταγωνίστρια Credit Suisse.

Οι εκπρόσωποι της EFG και της Julius Baer αρνήθηκαν να σχολιάσουν το θέμα, σε επικοινωνία του Bloomberg News.

Τα δυνατά σημεία

Υπάρχουν διάφοροι λόγοι που θα μπορούσαν να ευνοήσουν μία τέτοια εξέλιξη. Αφού και οι δύο τράπεζες έχουν “δυνατά σημεία” και θα μπορούσαν να αλληλοσυμπληρωθούν.

Για παράδειγμα, η EFG International έχει αρχίσει πρόσφατα να επικεντρώνεται έντονα στους εξαιρετικά πλούσιους πελάτες, τομέας που θα αποτελούσε ιδανικό συμπλήρωμα για τη διαχείριση περιουσιακών στοιχείων της Julius Baer.

Αφού εκτός από την ισχυροποίηση της θέσης της στην αγορά θα διαφοροποιούσε σημαντικά την πελατειακή της βάση, μετά την επιζήμια περιπέτεια της με την αυστριακή εταιρεία ακινήτων Signa. Παράλληλα θα ενισχύσει την παρουσία της σε αναπτυσσόμενες αγορές όπως η Μέση Ανατολή, η Ασία και η Λατινική Αμερική.

Στους πρώτους τέσσερις μήνες του τρέχοντος έτους, η Julius Baer ανακοίνωσε αύξηση στα υπό διαχείριση περιουσιακά στοιχεία της και καλύτερο περιθώριο κέρδους. Ωστόσο, όσον αφορά τις εισροές νέων κεφαλαίων, αυτές συνεχίζουν να υπολείπονται των προσδοκιών.

Την ίδια ώρα, για τους μετόχους της EFG International μία συναλλαγή θα ήταν πολύ ελκυστική την τρέχουσα περίοδο, επιτρέποντας τους να εξαργυρώσουν την σημαντική αύξηση της τιμής της μετοχής της τράπεζας την τελευταία διετία, σύμφωνα με την finews.com.

Μετασχηματισμός του ελβετικού τραπεζικού κλάδου

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg, μια συμφωνία μεταξύ των δύο τραπεζών θα δημιουργούσε μία εταιρεία με υπό διαχείριση περιουσιακά στοιχεία αξίας άνω των 500 δισ. ελβετικών φράγκων.

Και θα συνέχιζε τον μετασχηματισμό του ελβετικού χρηματοπιστωτικού κλάδου που ξεκίνησε πέρυσι, όταν η μεγαλύτερη τράπεζα της χώρας, η UBS Group εξαγόρασε την ανταγωνίστρια της, Credit Suisse.

Η οικογένεια Λάτση είναι ο μεγαλύτερος μέτοχος της EFG International, κατέχοντας ποσοστό περίπου 45% του μετοχικού της κεφαλαίου.

Άλλοι σημαντικοί μέτοχοι της EFG είναι η βραζιλιάνικη Banco BTG Pactual SA, με περίπου 20% μερίδιο και ο Boris Collardi, πρώην Διευθύνων Σύμβουλος της Julius Baer. Ο Collardi έγινε μέλος του διοικητικού συμβουλίου της EFG το 2022 μετά την ξαφνική αποχώρησή του από τη Banque Pictet & Cie.

Η EFG, η οποία διαχειριζόταν περίπου 142 δισεκατομμύρια ελβετικά φράγκα στο τέλος του 2023, ανακοίνωσε τα υψηλότερα κέρδη της πέρυσι, ενώ προειδοποίησε ότι η ώθηση στα καθαρά έσοδα από τόκους λόγω των υψηλότερων επιτοκίων ενδέχεται να αντιστραφεί, αναφέρει το Bloomberg.

Διαβάστε επίσης:

ΕΛΠΕ: Το νέο placement του 20%, η Mytilineos, o Μητσοτάκης και ο Λάτσης – Όλο το παρασκήνιο

Εριέττα Κούρκουλου-Λάτση: Με μπλουζάκι υπέρ της Παλαιστίνης στα λαμπερά εγκαίνια του Πύργου Πειραιά

Lamda Development: Συμφωνία με XERIS Ventures του Σπύρου Λάτση για ακίνητο στο Little Athens