ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Το ΔΝΤ προέβλεψε τον Ιούνιο μείωση 4,9% του παγκόσμιου ΑΕΠ φέτος. Ωστόσο, η παγκόσμια οικονομία κατέληξε να αποδίδει καλύτερα από τις προσδοκίες του Ταμείου κατά το δεύτερο και τρίτο τρίμηνο. Αυτό αναμένεται να οδηγήσει σε “μια μικρή ανοδική αναθεώρηση” στις προβλέψεις ανάπτυξης που πρόκειται να παρουσιαστούν την επόμενη εβδομάδα.
«Η εικόνα σήμερα είναι λιγότερο τρομερή. Εκτιμούμε τώρα ότι οι εξελίξεις στο δεύτερο και το τρίτο τρίμηνο ήταν κάπως καλύτερες από το αναμενόμενο», δήλωσε η Γκεοργκίεβα, κατά τη διάρκεια ομιλίας της στην Ουάσινγκτον, εξηγώντας ότι η καλύτερη από το αναμενόμενο εικόνα οφείλεται στα «έκτακτα μέτρα» που έχουν ληφθεί.
«Οι κυβερνήσεις έχουν παράσχει φορολογική στήριξη περίπου 12 τρισ. δολαρίων σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις καθώς και πρωτοφανείς δράσεις νομισματικής πολιτικής έχουν διατηρήσει τις ροές των πιστώσεων, βοηθώντας εκατομμύρια επιχειρήσεις να παραμείνουν ανοιχτές», πρόσθεσε.
Σημειώνεται πως σύμφωνα με το ΔΝΤ, το παγκόσμιο δημόσιο χρέος θα φθάσει σε επίπεδα ρεκόρ του 100% του ΑΕΠ φέτος.
«Οι κίνδυνοι παραμένουν υψηλοί, συμπεριλαμβανομένων των αυξανόμενων πτωχεύσεων και των αυξημένων αποτιμήσεων στις χρηματοπιστωτικές αγορές. Και πολλές χώρες έχουν γίνει πιο ευάλωτες. Τα επίπεδα χρέους τους έχουν αυξηθεί λόγω της δημοσιονομικής τους ανταπόκρισης στην κρίση και της μεγάλης απώλειας παραγωγής και εσόδων», σημείωσε η Γκεοργκίεβα.
Το ΔΝΤ δεν αναμένει ότι η παγκόσμια οικονομία θα επιστρέψει στα προ του κορονοϊού επίπεδα «μεσοπρόθεσμα».
Το ΔΝΤ έχει προειδοποιήσει ότι οποιαδήποτε οικονομική απόδοση τους επόμενους μήνες και χρόνια θα εξαρτηθεί αναπόφευκτα από την πορεία της πανδημίας.
«Η παγκόσμια οικονομία επιστρέφει από τα βάθη της κρίσης. Αλλά αυτή η κρίση δεν έχει τελειώσει ακόμα», τόνισε η Georgieva, περιγράφοντας την τρέχουσα φάση ως μια “μεγάλη ανάβαση – μια δύσκολη ανάβαση που θα είναι μεγάλη, άνιση και αβέβαιη“.
«Υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα προς τα εμπρός. Η ταχύτερη πρόοδος στα ζητήματα υγείας, όπως στην παραγωγή εμβολίων και στην ανάπτυξη θεραπειών, θα μπορούσε να επιταχύνει την «ανάβαση». Αλλά η κατάσταση θα μπορούσε επίσης να επιδεινωθεί, ειδικά εάν υπάρξει σημαντική αύξηση των εστιών μετάδοσης κορονοϊού», κατέληξε.