ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Με τη μετάλλαξη Δέλτα να αποτρέπει την διεξαγωγή του φετινού ετήσιου τραπεζικού Συμποσίου με φυσική παρουσία φέτος στο Τζάκσον Χολ τα σήματα που επέλεξε τελικά να δώσει ο Πάουελ στην – πολυαναμενόμενη από τις αγορές – 20λεπτη ομιλία του δύσκολα θα έπρεπε να προκαλέσουν έκπληξη.
Αναμενόμενο ίσως επίσης και το ότι η – πολυαναμενόμενη – τοποθέτηση του, ισχυρού, άνδρα της FED δεν τρόμαξε τελικά τις αγορές που αντέδρασαν θετικά και διευρύνοντας τα κέρδη.
Άλλωστε ένας εξαιρετικά σημαντικός στόχος σε αυτή τη φάση για τις κεντρικές τράπεζες ένθεν κακείθεν του Ατλαντικού είναι να μην επαναληφθούν λάθη του παρελθόντος, να μην τρομάξουν δηλαδή οι αγορές και με κινήσεις πανικού προκληθεί πολύ μεγαλύτερη ζημιά στις οικονομίες που ακόμη παραμένουν δέσμιες της ανασφάλειας της πανδημίας.
Υπό αυτό το πρίσμα και με ζωντανή την αγωνία για το εύρος της καθυστέρησης που θα προκαλέσει η μετάλλαξη Δέλτα στην ανάκαμψη, στην αγορά εργασίας αλλά και στο κρίσιμο μέτωπο των πληθωριστικών πιέσεων, η προσεκτικά διατυπωμένη ομιλία του Πάουελ αποδείχθηκε τελικά, τόσο, όσο.
Τόσο, ως προς το να δοθεί το σήμα πως η FED θα προχωρήσει στο tapering προς το τέλος του έτους, στη μείωση δηλαδή του ρυθμού αγορών ομολόγων της, εφόσον φυσικά η ανάκαμψη συνεχίζει να κινείται με τον τρέχοντα ρυθμό. Όσο, όμως ως προς το ότι αυτό δεν μπορεί να εκληφθεί και ως σήμα για μια επικείμενη, αύξηση των ιστορικά χαμηλών επιτοκίων, κάτι για το οποίο ο δρόμος ακόμη φαίνεται μακρύς.
Γενικά θα έλεγε κανείς πως με προσεκτικές διατυπώσεις και με το…αναπόφευκτο «ναι μεν αλλά» των οικονομολόγων ανά τον κόσμο, έδωσε το σήμα πως (και) η FED θα αποσύρει μεν την εξαιρετικού χαρακτήρα στήριξη που παρέχει λόγω της πανδημίας αλλά θα το πράξει και σταδιακά και προσεκτικά… Σε αυτό το περιβάλλον ο ίδιος έσπευσε να υπογραμμίσει την εκτίμηση πως οι πληθωριστικές πιέσεις έχουν παροδικό χαρακτήρα, τονίζοντας πως τα στοιχεία και οι δείκτες σε όλο το φάσμα της οικονομίας παρακολουθούνται πολύ στενά ως ένας εξαιρετικά κρίσιμος οδηγός για τη λήψη αποφάσεων.
Όπως μάλιστα σημείωσε χαρακτηριστικά η ανεργία μπορεί να υποχώρησε στο 5,4%, χαμηλό στη μεταπανδημική περίοδο, παραμένει ακόμη πολύ υψηλή, με το βάρος να κατανέμεται άνισα μεταξύ του πληθυσμού αλλά και των κλάδων της οικονομίας, ενώ υπογράμμισε πως πρόωρου χαρακτήρα αποφάσεις μπορεί εν τέλει να κάνουν περισσότερο κακό…Μάλιστα αρκετές φορές στην τοποθέτηση του στάθηκε στην επιμονή στο διαρκές monitoring όλων των στοιχείων και μακροοικονομικών δεδομένων για την πορεία των δεικτών που παρακολουθούνται πολύ στενά, δίνοντας την αίσθηση της ρευστότητας στη διαδικασία που αργά ή γρήγορα θα πρέπει να προχωρήσουν οι κεντρικές τράπεζες: Στην απόσυρση των εξαιρετικού χαρακτήρα μέτρων στήριξης που λήφθηκαν για να μείνουν ζωντανές οι οικονομίες από το σοκ της πανδημίας.
Πρόκειται για μια πολύ λεπτή ισορροπία, μια άσκηση ισχυρού βαθμού δυσκολίας καθώς ο μεγάλος αστάθμητος παράγοντας, παραμένει σήμερα και ο κεντρικός ρυθμιστής των αποφάσεων και δεν είναι άλλος από την ίδια την πανδημία και το φόβο της επίπτωσης που θα έχει αυτή στην αγορά εργασίας και στο διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών στις ανεπτυγμένες οικονομίες τους επόμενους μήνες και τα επόμενα χρόνια. Τα μέτρα στήριξης επί του παρόντος, κρατούν εν ζωή οικονομίες, επιχειρήσεις.
Το μεγάλο ξεσκαρτάρισμα όμως, του ποιος πραγματικά μπορεί να επιβιώσει από το σοκ της πανδημικής κρίσης θα έλθει μετά, αφού αποσυρθεί η εντυπωσιακή στήριξη που παρέχεται στις οικονομίες αυτή τη στιγμή. Όταν δηλαδή, με την απόσυρση της στήριξης, στο τραπέζι και στις αποφάσεις των επενδυτών θα εισβάλλει σαρωτικά παράγοντας ρίσκο και θεμελιώδη μεγέθη.
Και εάν πραγματικά θέλουμε να είμαστε ειλικρινείς, αυτή η προσγείωση απαιτεί ιδιαίτερες δεξιότητες, αριστοτεχνικούς χειρισμούς και πολύ προσεκτικές κινήσεις αφενός από την πλευρά των κεντρικών τραπεζιτών αλλά κυρίως από την πλευρά των πολιτικών, που στο τέλος της ημέρας θα έχουν και την τελική ευθύνη των χειρισμών που θα τους αποδοθεί, φυσικά, στην κάλπη.
Στον απόηχο λοιπόν της προσέγγισης «wait and see» για τα σπουδαία που, μέχρις ώρας, κρατά η FED, το αμέσως επόμενο διάστημα, με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένονται από την αγορά τα στοιχεία για την αγορά εργασίας στις ΗΠΑ που είναι προγραμματισμένο να δημοσιοποιηθούν στις 3 Σεπτεμβρίου καθώς και σειρά μακροοικονομικών δεικτών για μεγάλες οικονομίες στην ευρωζώνη.
Τα δεδομένα αυτά σίγουρα θα αφήσουν το αποτύπωμα τους και στο τι έχεινα πει σε λίγες μέρες και η κ. Κριστίν Λαγκάρντ στη συνέντευξη τύπου που θα ακολουθήσει την συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στις 9 Σεπτεμβρίου. Την οποία θα διαδεχθεί στις 22 Σεπτεμβρίου η FED κατά την δική της, προγραμματισμένη, συνεδρίαση… Αγωνίας συνέχεια λοιπόν για τα σπουδαία από τους κεντρικούς τραπεζίτες, που έχουν δύσκολο έργο μπροστά τους…
Διαβάστε επίσης