Στο κυνήγι των κεφαλαίων έχουν βγει η Παγκρήτια Τράπεζα –με το χρονοδιάγραμμα της αύξηση κεφαλαίου  να είναι ασφυκτικό- και η Attica Bank.

Και σε μία περίοδο ρευστή αναζητούν από τους επενδυτές ενίσχυση της τάξης των 700 εκατ ευρώ για να διατηρηθούν στο banking.

1

Η Attica Bank ετοιμάζει πυρετωδώς το νέο Business και capital plan για να τα καταθέσει –ει δυνατόν μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου- στην Τράπεζα Ελλάδος και η Παγκρήτια «αγωνιά» για την αύξηση των 98 εκατ ευρώ που βρίσκεται σε εξέλιξη και θα κρίνει το μέλλον της.

Όπως έχει γράψει το mononews.gr το «κλειδί» για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Παγκρήτιας είναι η HSBC, καθώς με τα 100 εκατ. ευρώ που θα αποφέρει η συγχώνευση των δύο τραπεζών, καλύπτεται πλήρως η «κεφαλαιακή τρύπα» της πρώτης.

Και σύμφωνα με το ρεπορτάζ ο κ. Μιχάλης Σάλλας είναι διατεθειμένος να μπει στην αύξηση, αρκεί να μην τεθεί εν αμφιβόλω η απόκτηση της ΗSBC.

Όμως για να προχωρήσει η συγχώνευση θα πρέπει να  ολοκληρωθεί η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Παγκρήτιας, καθώς η έγκριση της τελεί υπό την έγκριση των αρμόδιων εποπτικών αρχών.

Για την Παγκρήτια Τράπεζα η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου είναι η αφετηρία για να προχωρήσει  στην υλοποίηση του στρατηγικού σχεδίου εξυγίανσης αλλά  και επέκτασής της με συγχωνεύσεις και εξαγορές της  HSBC και της Τράπεζα Χανίων.

Και ενώ η Παγκρήτια έχει βγει στο κυνήγι των κεφαλαίων, τη μέρα που ολοκληρώνεται η ΑΜΚ, στις 30 Σεπτεμβρίου θα πρέπει να καταθέσει και το νέο της κεφαλαιακό πλάνο στην ΤτΕ.

Την ίδια ώρα τα προβληματικά δάνεια «ροκανίζουν» επίσης κεφάλαια και έσοδα της τράπεζας, καθώς ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων της τράπεζας ήταν 63,65% στο τέλος Δεκεμβρίου του 2021 (στο 62,26% τον Δεκέμβριο του 2020), με τα δάνεια σε καθυστέρηση άνω των 90 ημερών να βρίσκονται στο 57,22% (54% στο τέλος του 2020).

Attica Bank

Τον δικό της αγώνα δρόμου έχει ξεκινήσει και η CEO της Attica Bank Ελένη Βρεττού, καθώς όπως αναφέρουν οι πληροφορίες θα πρέπει να αντληθούν κεφάλαια άνω των 500 εκατ ευρώ για να επανέλθει η τράπεζα των μηχανικών σε ορθή πορεία.

Στόχος είναι το νέο επιχειρησιακό πλάνο της τράπεζας θα υποβληθεί στην ΤτΕ μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου και με τη σειρά του θα επηρεάσει και το capital plan για την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου.

Σύμφωνα με το προηγούμενο capital plan, η τράπεζα πρέπει να προχωρήσει σε αύξηση κεφαλαίου της τάξης των 365 εκατ ευρώ μέχρι το τέλος του έτους. Ωστόσο δεν αποκλείεται να υπάρξουν αλλαγές στο χρονοδιάγραμμα των αυξήσεων, αφού το πιθανότερο είναι οι κεφαλαιακές ανάγκες να καλυφθούν τμηματικά.

Σε κάθε περίπτωση τα χρονικά περιθώρια είναι ασφυκτικά καθώς είναι αμφίβολο αν η Attica προλάβει  να εντάξει τιτλοποιήσεις της στο πρόγραμμα «Ηρακλής», η παράταση του οποίου λήγει τον Οκτώβριο.

Μάλιστα για  την ένταξη των τριών τιτλοποιήσεων –δηλαδή της Omega και των Astir 1 και 2-, στον «Ηρακλή»,  η τράπεζα θα πρέπει να λάβει πρόσθετες προβλέψεις συνολικού ύψους 550 εκατ. ευρώ, με τα 300 εκατ να αφορούν την τιτλοποίηση Omega των 1,3 δις ευρώ, προκειμένου να λάβουν τα senior ομόλογα  την ελάχιστη απαιτούμενη πιστοληπτική διαβάθμιση (BB-). Ενώ και για την τιτλοποίηση Metexelixis –η οποία μένει εκτός «Ηρακλή» απαιτούνται προβλέψεις της τάξης των 100 εκατ ευρώ.

Διαβάστε επίσης:

Attica Bank: 269 εκατ. τίτλοι δικαιωμάτων κτήσης μετοχών παρέμειναν στο Δημόσιο