ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Και ενώ η τράπεζα ανακοίνωσε στις 28 Απριλίου τα οικονομικά αποτελέσματα για τη χρήση του 2020, με μεγάλες ζημιές (306 εκατ ευρώ) και τεράστιες προβλέψεις, δεν υπάρχουν ακόμα λογιστικές καταστάσεις.
Πλέον η υπόθεση της Attica Bank έχει μπει στο μικροσκόπιο του Διεθνούς Γραφείου της KPMG –που εδρεύει στην Ολλανδία-, και το οποίο εποπτεύει και εγκρίνει τους ισολογισμούς όλων των εισηγμένων ανά τον κόσμο, πριν από τη δημοσίευση τους.
«Μέχρι αύριο το μεσημέρι (σσ σήμερα) θα έχουν τελειώσει, κι θα υπογραφούν οι λογιστικές καταστάσεις», ανέφερε χθες πηγή της Attica Bank στο mononews.
Σε κάθε περίπτωση το μπαλάκι βρίσκεται στο τερέν της KPMG, του ελεγκτικού γίγαντα που έχει παρουσία σε 154 χώρες, με διακριτές οντότητες ανά χώρα, όπως στην περίπτωση μας η KPMG Ελλάδος.
Και τα ενδεχόμενα για την ελεγκτική εταιρεία είναι δύο:
-Ή θα δεχθεί ότι οι τεράστιες προβλέψεις της τράπεζας ελήφθησαν όλες το 4ο τρίμηνο του 2020 και θα υπογράψει τον ισολογισμό χρήσης 2020.
-Ή θα υπογράψει ζητώντας την αναμόρφωση του ισολογισμού για τις χρήσεις του 2020 και του 2019. Ωστόσο στην περίπτωση αυτή η τράπεζα θα πρέπει να κάνει ένα βήμα πίσω, δεχόμενη ότι υπήρξε ελλιπής ενημέρωση.
Αυτοί είναι οι δύο δρόμοι για να λήξει το θρίλερ με την Attica –που βρίσκεται σε αναζήτηση στρατηγικού επενδυτή και έχει στόχο την ιδιωτικοποίηση της με αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της τάξης των 120 εκατ. ευρώ, όσες δηλαδή είναι οι εκκαθαρισμένες απαιτήσεις του αναβαλλόμενου φόρου.
Όμως είναι γεγονός ότι το θέμα Attica Bank απασχολεί το Διεθνές Γραφείο του ελεγκτικού γίγαντα.
Αυτό το παραδέχεται και η τράπεζα. Και δίνει την δική της εξήγηση.
Σύμφωνα, λοιπόν, με πηγή της Attica Bank:
Μέχρι σήμερα το μεσημέρι θα έχουν σταλεί τα στοιχεία που ζήτησε το Διεθνές Γραφείο με έδρα την Ολλανδία και θα δοθεί η έγκριση από τα κεντρικά για τη δημοσίευση του ισολογισμού.
Στο ερώτημα γιατί δεν έχουν υπογράψει μέχρι τώρα οι Έλληνες ορκωτοί ελεγκτές της KPMG, η απάντηση είναι πως: «Δεν υπάρχει πρόβλημα με τον ισολογισμό. Δεν έχουν πρόβλημα με την τράπεζα. Η κύρια αιτία του προβλήματος δημιουργήθηκε διότι ο ορκωτός ελεγκτής, οφείλει να στείλει τον φάκελο του ελέγχου με τεκμηριωμένα στοιχεία στο Διεθνές Γραφείο».
«Αυτό», υπογραμμίζει, «ισχύει για το σύνολο των εισηγμένων από όλες τις χώρες».
«Στην περίπτωση μας, δεν είχαν τεκμηριώσει τα στοιχεία του φακέλου και το κάνουν τώρα… Μέχρι αύριο (σσ σήμερα) θα έχουν τελειώσει».
Ωστόσο τις τελευταίες μέρες ήρθε και πάλι στην επιφάνεια η «πονεμένη» ιστορία της τιτλοποίησης Artemis του 1,34 δισ. ευρώ που η διαχείριση της δημιούργησε μία «μαύρη τρύπα» ζημιών, απόρροια των οποίων είναι οι τεράστιες προβλέψεις 260 εκατ. ευρώ που έλαβε το 4ο τρίμηνο του 2020 η τράπεζα.
Προς το παρόν η μετοχή της τράπεζας είναι εκτός διαπραγμάτευσης από τις 6 Μαΐου 2021 και για μέγιστο χρονικό διάστημα 10 ημερών, σύμφωνα με την περίπτωση (δ) της παραγράφου 2 του άρθρου 23 του ν. 3556/2007 (ΦΕΚ Α΄/91/30.4.2007), διότι δεν προέβη, εντός της προβλεπόμενης από το ν.3556/2007 προθεσμίας, σε δημοσιοποίηση της ετήσιας οικονομικής έκθεσης για τη χρήση που έληξε την 31.12.2020. Αναστέλλονται επίσης για το ίδιο χρονικό διάστημα και τα παράγωγα προϊόντα και ο δανεισμός επί αυτής της μετοχής.
Δηλαδή η προθεσμία λήγει το Σάββατο 15 Μαΐου.
Διαβάστε επίσης:
Ξένοι παίκτες ζητούν στρατηγική συμμετοχή στην Attica Bank
Στην ΚPMG επιρρίπτει ευθύνες η Attica Bank
Attica Bank: Μέχρι 150 εκατ. ευρώ η αξία των warrants του αναβαλλόμενου φόρου
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Fitch: Επιβεβαίωσε το BBB- της Ελλάδας, διατήρησε σταθερές τις προοπτικές – Βλέπει ανάπτυξη 2,4% το 2025
- Γιατί ο Καραμανλής έκλεισε την συζήτηση για την προεδρία της Δημοκρατίας – Στήριξε τον Σαμαρά
- Πραγματική φοβέρα ή προετοιμασία για ανακωχή;
- Χρηματιστήριο: Repricing των τραπεζών, αγορές σε μετοχές με μερισματική απόδοση φέρνει η πτώση των επιτοκίων κατά 0,50% από την ΕΚΤ