ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Κλυδωνισμούς στα χρηματιστήρια και τις αγορές μετοχών προκαλεί η σημαντική πτώση της μετοχής της Deutsche Bank. Η γερμανική τράπεζα, η οποία και στο παρελθόν είχε «μπει στο μάτι» των κερδοσκόπων, επιστρέφει και πάλι, λίγες ημέρες μετά τη διάσωση της Credit Suisse από τη UBS.
H Deutsche Bank ξαναμπαίνει στο κάδρο των ανησυχιών, σημειώνοντας σημαντική πτώση χθες της τάξης του 13% στο γερμανικό χρηματιστήριο, το οποίο δείχνει τους φόβους με τους οποίους διακατέχονται οι επενδυτές για το μέλλον της κολοσσιαίας γερμανικής τράπεζας.
Το σκηνικό ξυπνάει εκ νέου τους φόβους για μία νέα Lehman Brothers, αυτή τη φορά από την Ευρωπαϊκή πλευρά του Ατλαντικού. Ακόμη και στο χρηματιστήριο της Αθήνας, όπου οι Ελληνικές τραπεζικές μετοχές δεν φαίνεται να έχουν άμεση έκθεση στα τεκταινόμενα της Deutsche Bank και της Credit Suisse και είναι σε καλύτερη θέση από το 2008, δέχτηκαν βαριά χτυπήματα από τους πωλητές έως 8%, ποσοστά πτώσης τα οποία λειάνθηκαν προς το τέλος της συνεδρίασης.
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, οι αποδόσεις των ομολόγων της γερμανικής τράπεζας έχουν αυξηθεί ραγδαία σε σχέση με τις δύο προηγούμενες εβδομάδες, ενώ την ίδια χρονική στιγμή τα ασφάλιστρα κινδύνου (CDS) έχουν εκτοξευτεί στα υψηλότερα τους επίπεδα από το 2018. Αυτό που θα πρέπει να επισημανθεί είναι ότι οι απώλειες του μήνα για τη μετοχή ξεπερνούν το 20%, ενώ η κεφαλαιοποίηση της τράπεζας έχει μειωθεί κατά 3 δισ. ευρώ από την προηγούμενη εβδομάδα.
Σύμφωνα με τα τελευταία δημοσιευμένα στοιχεία της τράπεζας με ημερομηνία 31 Δεκεμβρίου του 2022, το σύνολο των ιδίων κεφαλαίων της τράπεζας ξεπερνούσε τα 72 δισεκατομμύρια ευρώ ενώ το σύνολο του ενεργητικού ήταν 1,3 τρις ευρώ και μάλιστα σημαντικά μειωμένο από το Σεπτέμβριο του 2022 που ξεπερνούσε το 1,5 τρισ. ευρώ.
Σύμφωνα με τη λογιστική κατάσταση, τα καθαρά κέρδη στο τέλος του 2022 ήταν 1,8 δισ. ευρώ, ενώ το σύνολο των εσόδων είχε ξεπεράσει τα 10,5 δις ευρώ. Το μέγεθος, συνεπώς, της γερμανικής τράπεζας Deutsche Bank είναι σχεδόν τρεις φορές εκείνο της Credit Suisse ή της Lehman Brothers, κατά την κατάρρευση της το Σεπτέμβριο του 2008.
Γιατί οι αναλυτές παραμένουν σε στάση αναμονής
Oι αναλυτές και οι αγορές περίμεναν ότι η ψυχολογία στις τραπεζικές μετοχές θα παρέμενε εύθραυστη μετά την κρίση και τη διάσωση της Credit Suisse, αλλά και των αμερικανικών τραπεζών. Οι αναλυτές παραμένουν αισιόδοξοι και οι περισσότεροι από αυτούς εκτιμούν ότι δε βρισκόμαστε στις αρχές ενός νέου χρηματιστηριακού κραχ ή μιας νέας χρηματοπιστωτικής τραπεζικής κρίσης, όπως το 2008.
Ο ευρωπαϊκός τραπεζικός τομέας βρίσκεται σε πολύ καλύτερη κατάσταση σε σχέση με την προηγούμενη κρίση, με υψηλότερα κεφαλαιακά ‘μαξιλάρια’, με σημαντικά κέρδη τα τελευταία χρόνια υπό πολύ πιο πιεστική εποπτεία από την European Βanking Αuthority (ΕΒΑ) αλλά και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ).
Ωστόσο, η ταχύτητα με την οποία επήλθε το χτύπημα στη μετοχή της Deutsche Bank, αλλάζει άρδην το σκηνικό στις ευρωπαϊκές τραπεζικές μετοχές, καθώς η συγκλίνουσα άποψη των αναλυτών περί μεμονωμένου γεγονότος της Credit Suisse, αμφισβητείται πλέον. Το στοιχείο το οποίο φαίνεται να δημιουργεί σοβαρό προβληματισμό και στις τράπεζες της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι ο τρόπος με τον οποίον οι Ελβετοί διαχειρίστηκαν τα εποπτικά κεφάλαια Αdditional tier 1 – ΑΤ1 της Credit Suisse.
Σύμφωνα με τους αναλυτές, το γεγονός ότι τα εργαλεία AT1 ‘κουρεύτηκαν’ πριν από τους μετόχους, δημιουργεί μία σημαντική πηγή ανησυχίας για τον πιθανό τρόπο με τον οποίο θα διαχειριζόταν αντίστοιχες καταστάσεις η ΕΒΑ και η ΕΚΤ, παρά τις διαβεβαιώσεις του επικεφαλής της ΕΒΑ περί του αντιθέτου. Το βέβαιο είναι ότι ο τρόπος με τον οποίο θα επιλυθεί το θέμα της DB, είτε από τις αγορές, είτε από το γερμανικό δημόσιο, θα καθορίσει και το τελικό πρόσημο για τον ευρωπαϊκό τραπεζικό κλάδο.
Διαβάστε επίσης
Χρηματιστήριο: Βουτιά με μεγάλο τζίρο στις ελληνικές τράπεζες
Deutsche Bank: Κέρδη άνω των 100 εκατ. δολαρίων για τους Short sellers τις δύο τελευταίες εβδομάδες
Κριστίν Λαγκάρντ: Aνθεκτικό το τραπεζικό σύστημα στην Ευρωζώνη
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- ΣΥΡΙΖΑ: Ο κ. Μητσοτάκης διάβασε τους μπλε φακέλους του 2019
- Ρωσία: Πολλές χώρες έχουν ήδη προσφερθεί να φιλοξενήσουν συνομιλίες Πούτιν-Τραμπ
- BriQ Properties: Στις 2 Ιανουαρίου ξεκινά η διαπραγμάτευση των 9,12 εκατ. νέων μετοχών
- Μπρατάκος: Στο ΕΒΕΑ στηρίζουμε δράσεις που φέρνουν πιο κοντά τις επιχειρήσεις Ελλάδας και Αιγύπτου