Η γερμανική τράπεζα Deutsche Bank προβλέπει ότι παρά το θετικό αντίκτυπο για την Unicredit, η Alpha Bank είναι αυτή που θα επωφεληθεί περισσότερο από τη συμφωνία.

«Οι προοπτικές για τη Ρουμανία είναι θετικές, αλλά η έλλειψη οικονομιών κλίμακας αποτέλεσε σημαντικό πρόβλημα για την αποδοτικότητα της Alpha bank Ρουμανίας και με αυτή τη συμφωνία επιταχύνεται η επίτευξη του φιλόδοξου στρατηγικού σχεδίου για τη χώρα από την ελληνική τράπεζα», επισημαίνει ο Alfredo Alonso.

1

Η Deutsche Bank διατηρεί τις συστάσεις αγοράς για τις μετοχές των δύο τραπεζών, με την τιμή στόχο για την Alpha Bank στα 2 ευρώ ανά μετοχή και για την ιταλική τράπεζα στα 27,90 ευρώ ανά μετοχή.

«Ο θετικός αντίκτυπος από την αποδέσμευση των στοιχείων ενεργητικού και τα 300 εκατ. που εισπράχθηκαν σε μετρητά για τα μερίδια που πωλήθηκαν (Ρουμανία και AlphaLife στην Ελλάδα), με παράλληλη διατήρηση του 9,9% των μετοχών στη Ρουμανία, είναι σαφώς θετικά για την ελληνική τράπεζα.

Η Alpha Bank θα βελτιώσει τα κεφάλαιά της κατά πάνω από 100 μ.β., ενώ η συναλλαγή θεωρείται ουδέτερη για τα κέρδη ανά μετοχή, αλλά οδηγεί σε αύξηση του δείκτη αποδοτικότητας RοTE κατά τουλάχιστον 50 μονάδες βάσης.

Από την άποψη αυτή, η αποδοτικότητα θα πρέπει να αναφερθεί σε μια νέα πορεία που θα έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση των κερδών της, τα πλεονάζοντα κεφάλαια που δημιουργούνται θα μπορούσαν πιθανόν να χρησιμοποιηθούν για την επιτάχυνση της αναδιάρθρωσης και εξυγίανσης μετά το κλείσιμο της συναλλαγής το 2024», προβλέπει ο αναλυτής της DB.

«Επίσης, υπάρχει δυναμικό ανόδου από τη συναλλαγή, κυρίως στη Ρουμανία, αλλά και στην Ελλάδα μέσω της εταιρικής σχέσης στη διαχείριση περιουσιακών στοιχείων, τα unit-linked προϊόντα, χάρη στη μακροπρόθεσμη συμφωνίας διανομής, η οποία αναμένεται να ωφελήσει τις εμπορικές δυνατότητες στην Ελλάδα με βάση τη δύναμη της Unicredit σε αυτά τα προϊόντα.

Θα θεωρούσαμε σχεδόν δεδομένο ότι η UniCredit πιθανότατα θα αγοράσει το 9% το μερίδιο που κατέχει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας στην Alpha Bank, το οποίο θα ήταν σαφές θετικό στοιχείο για την απομάκρυνση κάθε πιθανής πτώσης στη μετοχή από την εκποίηση του ΤΧΣ», συμπληρώνει ο Alonso.

Πώς χαρακτηρίζει τις συμφωνίες από την πλευρά της Unicredit

H DB χαρακτηρίζει την κίνηση της Unicredit απροσδόκητη. Ενώ το σκεπτικό για την κίνηση στη Ρουμανία, όπου η UCG έχει ήδη παρουσία, είναι απλή, δηλαδή δημιουργεί την τρίτη μεγαλύτερη τράπεζα στη χώρα με 12% στην αγορά μερίδιο, δεν μπορεί να ειπωθεί το ίδιο για την κίνηση στην Αlpha Bank, όπου η UCG θα παραμείνει μέτοχος μειοψηφίας.

Τα περισσότερα ερωτήματα των επενδυτών, όπως ήταν λογικά αναμενόμενο, σχετίζονται με το σκεπτικό για την αγορά ποσοστού 9% στην Αlpha Bank και κατά πόσον η κίνηση αυτή θα μπορούσε να αποτελέσει το πρώτο βήμα μιας επιχειρηματικής συνένωσης.

«Κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης, ο διευθύνων σύμβουλος της UCG, κ. Orcel, ήταν πολύ σαφής λέγοντας ότι η εξαγορά του μεριδίου: α) θα πρέπει να εξεταστεί στο ευρύτερο πλαίσιο της συναλλαγής, δηλαδή της σύμπραξης στην Ελλάδα και των εξαγορών και συγχωνεύσεων στη Ρουμανία, και β) δεν αντιπροσωπεύει καθόλου ένα πρώτο βήμα για μεγαλύτερη συμμετοχή της UCG στην ελληνική τράπεζα.

Στο πλαίσιο αυτό, η συνολική συναλλαγή έχει νόημα από οικονομική άποψη, εκτιμά η DB, καθώς εκτιμά ότι η απόδοση του διατιθέμενου κεφαλαίου θα είναι περίπου 20% (πάνω από 100 εκατ. ευρώ από κέρδη προ συνεργιών κυρίως στη Ρουμανία, έναντι 600 εκατ. ευρώ επένδυσης. Ως εκ τούτου, η κίνηση είναι θετική για την UCG, κατά την άποψη της γερμανικής τράπεζας.

Διαβάστε επίσης

Big deal Alpha-Unicredit: Τι θα κάνει η Reggeborgh που κατέχει το 9,1% των μετοχών της Alpha

AXIA: Τα οφέλη για την Alpha Bank από το deal με τη UniCredit

Morgan Stanley: Αντικαθιστά την Τράπεζα Πειραιώς με την Alpha Bank στις κορυφαίες επιλογές της