Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Οικονομία

Deutsche Bank για ΗΠΑ: Δεν προβλέπεται ύφεση το 2024 – Στο 1,9% η ανάπτυξη

Christian Sewing, Διευθύνων Σύμβουλος της Deutsche Bank

Christian Sewing, Διευθύνων Σύμβουλος της Deutsche Bank

Η αμερικανική οικονομία δεν προβλέπεται θα βυθιστεί σε ύφεση το 2024, σύμφωνα με έκθεση της Deutsche Bank, η οποία εξακολουθεί να αναμένει ότι η Fed θα αρχίσει τη χαλάρωση των επιτοκίων από τον Ιούνιο.

Άλλωστε, τον περασμένο Δεκέμβριο, ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, Τζερόμ Πάουελ, ανέφερε ότι είναι πρόθυμη να μειώσει τα επιτόκια ακόμη και αν η αμερικανική οικονομία δεν βυθιστεί σε ύφεση το 2024.

Σύμφωνα με την έκθεση της Deutsche Bank, η πρόβλεψη γίνεται καθώς ο πληθωρισμός επιβραδύνεται και η αγορά εργασίας επιστρέφει σε μια «καλύτερη ισορροπία» χωρίς να αυξηθεί σημαντικά η ανεργία.

Υπενθυμίζεται ότι η γερμανική τράπεζα ανέμενε νωρίτερα ότι η οικονομία των ΗΠΑ θα εισέλθει σε ήπια ύφεση, καθώς η Fed αυξάνει τα επιτόκια για να θέσει υπό έλεγχο τον πληθωρισμό, περιορίζοντας τις πιθανότητες για ήπια προσγείωση.

Ανάπτυξη στο 1,9%

Ωστόσο, αυτή τη στιγμή η Deutsche Bank αναφέρει ότι αναμένει η αμερικανική οικονομία να αναπτυχθεί κατά 1,9% φέτος, σε μέση τριμηνιαία βάση, έναντι προηγούμενης πρόβλεψής της για 0,3%.

«Αν και η οικονομία συνεχίζει να αντιμετωπίζει αρκετούς “αντίθετους ανέμους”, η ανθεκτικότητα μέχρι σήμερα δείχνει μια πιο ήπια επιβράδυνση το 2024 από ό,τι είχαμε προβλέψει προηγουμένως», δήλωσε ο Matthew Luzzetti.

Η Deutsche Bank εξακολουθεί να αναμένει ότι η Fed θα αρχίσει να χαλαρώνει τα επιτόκια από τον Ιούνιο, όμως τώρα αναμένει 100 μονάδες βάσης (μ.β.) μείωση των επιτοκίων φέτος, λιγότερο από τις προηγούμενες προσδοκίες της για 175 μ.β..

Σημειώνεται ότι η οικονομία των ΗΠΑ αναπτύχθηκε ταχύτερα από το αναμενόμενο 3,3% το δ’ τρίμηνο, εν μέσω ισχυρών καταναλωτικών δαπανών, με την ανάπτυξη για ολόκληρο το έτος να διαμορφώνεται στο 2,5%, παρακάμπτοντας τις προβλέψεις για ύφεση μετά τις επιθετικές αυξήσεις των επιτοκίων από τη Fed.

Την ίδια στιγμή, σήμα για μειώσεις στο κόστος του χρήματος μέσα στο 2024 έστειλαν το τελευταίο 10ήμερες οι μεγάλες κεντρικές τράπεζες.

Η μείωση του πληθωρισμού σε επίπεδα σχετικά κοντά στον στόχο του 2% είναι ο βασικός λόγος που τόσο η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα όσο και η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ, αναφέρθηκαν περισσότερο ή λιγότερο ρητά στην προοπτική μείωσης των επιτοκίων τους επόμενους μήνες.

Διαβάστε επίσης: 

Deutsche Bank: Περικοπές 3.500 θέσεων εργασίας και αύξηση της επιστροφής κεφαλαίων

Η ιστορία του χρυσού της Ελλάδας – Πώς φυγαδεύτηκε το 1941 και το θησαυροφυλάκιο που κρύβει σήμερα 8,3 δισ.

Τράπεζες: Άντλησαν 1,8 δισ. ευρώ από τις αγορές σε 25 μέρες