ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Το ράλι σε ΓΕΚ-Intracom-Intralot, ο ξένος της Intrakat, η νέα γκάφα Μανουσάκη (έλεος πια) , τι θα πει ο Μητσοτάκης για νέο έκτακτο φόρο σε επιχειρήσεις, ο Ξηρουχάκης και το mononews και ο πρώην υπουργός με την ξανθιά καλλονή
Συνολικά η τράπεζα, διατηρεί την αξιολόγηση αγορά (buy), δεδομένων των θετικών τάσεων και των σημαντικών δυνατοτήτων ανόδου, αυξάνοντας την τιμή στόχο κατά 3% στα 10,15 ευρώ από 9,85 ευρώ πριν.
Η Εθνική Τράπεζα διατηρεί σημαντικά πλεονάζοντα κεφάλαια, με δείκτη CET1 18,7% (19,7% pro forma). Η ισχυρή παραγωγή κερδών και το χαμηλότερο ενεργητικό με κίνδυνο, που αντισταθμίστηκαν εν μέρει από τη συσσώρευση μερίσματος 40%, είχαν ως αποτέλεσμα την αύξηση κατά 44 μ.β. τριμηνιαίως στο γ’ τρίμηνο. Αυτό, σε συνδυασμό με την επιτάχυνση της απόσβεσης DTC, θα πρέπει να επιτρέψει τη μεγαλύτερη ευελιξία στις πληρωμές μερισμάτων. Η τράπεζα αύξησε τη διανομή για το 2024 σε ποσοστό έως και 50% (έναντι των κερδών 2024), με το μεγαλύτερο μέρος της αύξησης από το 30% της πληρωμής του 2023 πιθανότατα να πραγματοποιηθεί μέσω της επαναγοράς μετοχών, σύμφωνα με την τράπεζα.
«Ακόμη και με την επιτάχυνση των πληρωμών (λαμβάνουμε υπόψη το 60% από το 2025 και μετά), την ισχυρή αύξηση των δανείων και την επίπτωση -40 μ.β. από την πλήρως επιβαρυμένη επίπτωση της Βασιλείας IV, αναμένουμε ότι ο δείκτης CET1 θα μπορούσε να παραμείνει στο 19% περίπου στο μέλλον, ανοίγοντας το δρόμο για σημαντικές έκτακτες επιστροφές κεφαλαίου. Η Εθνική Τράπεζα σημείωσε άλλη μια ισχυρή επίδοση στο γ’ τρίμηνο φέτος, ξεπερνώντας τις προσδοκίες σε όλους τους τομείς (εξαιρουμένων των εξόδων), με κινητήρια δύναμη τα ισχυρά βασικά έσοδα. Η επίδοση αυτή ενισχύει τους στόχους της τράπεζας για το σύνολο του έτους, με θετικό πρόσημο, παρέχοντας περαιτέρω εμπιστοσύνη στη συνέχιση της ισχυρής απόδοσης, παρά την πίεση από τα χαμηλότερα επιτόκια. Επιπλέον, μετά την τοποθέτηση του ποσοστού 10% που κατέχει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), ο κίνδυνος για τη μετοχή φαίνεται πλέον αρκετά περιορισμένος. Επιπροσθέτως, η επιτάχυνση της απόσβεσης του DTC και ένας δείκτης CET1 που οδεύει κοντά στο 20% σε pro forma βάση επιτρέπει μια πιο θετική στάση όσον αφορά την επιστροφή κεφαλαίου», επισημαίνει ο οίκος.
Η ομαλοποίηση των NII δεν αποτελεί ζήτημα λόγω των ισχυρών επιπέδων δραστηριότητας
Τα βασικά έσοδα συνεχίζουν να ξεπερνούν τις προσδοκίες, χάρη τόσο στα ανθεκτικά καθαρά έσοδα από τόκους (NII), όσο και από την ισχυρή αύξηση των προμηθειών.
Τα NII σημείωσαν οριακή αύξηση σε σχέση με το τρίμηνο, με ανθεκτικότητα που προέρχεται από τους υψηλότερους μέσους όγκους και τα έσοδα από τίτλους, υποστηριζόμενα επίσης από το χαμηλότερο κόστος καταθέσεων (βελτιωμένο μείγμα και χαμηλότερο κόστος αντιστάθμισης κινδύνου στην Ελλάδα). «Ενώ και αυτοί οι παράγοντες συνέβαλαν, ο σημαντικότερος παράγοντας που αντιστάθμισε τον αντίκτυπο των χαμηλότερων επιτοκίων στο μέλλον θα είναι η αύξηση των δανείων.
Η τράπεζα επιβεβαίωσε αύξηση στα εξυπηρετούμενα δάνεια ύψους 1,5 δισ. το φετινό οικονομικό έτος, σύμφωνα με τους αριθμούς μας. Επιπλέον, η ζήτηση παραμένει ισχυρή και αναμένουμε ότι η ανάπτυξη θα παραμείνει σαφώς πάνω από μεσαία μονοψήφια επίπεδα για το 2025-2026. Αυτό θα πρέπει να αντισταθμίσει εν μέρει τη συμπίεση του περιθωρίου NIM που αναμένουμε (από 3,1% περίπου το 2024 σε περίπου 2,8% το 2025-2026), όπου σύμφωνα με τις εκτιμήσεις μας, θα συνεπαγόταν περίπου 7% μείωση του ΝΙΙ το 2025, ακολουθούμενη από ελαφρά ανάκαμψη το 2026. Τα έσοδα από αμοιβές παραμένουν πολύ ισχυρά, με αύξηση 13% σε ετήσια βάση. Η αύξηση αυτή οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στις αμοιβές λιανικής, ιδίως από επενδυτικά προϊόντα και υποστηρίζεται από τη συναλλακτική δραστηριότητα. Οι εταιρικές αμοιβές συνέβαλαν επίσης στην ετήσια αύξηση, επωφελούμενες από τις αμοιβές δανειοδότησης. Ενώ παραμένουμε αισιόδοξοι, αναμένουμε κάποια επιβράδυνση της αύξησης των αμοιβών στο μέλλον, αν και θα εξακολουθήσει να παραμένει πάνω από τα μέσα μονοψήφια επίπεδα για το 2025-2026. Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι η ΕΤΕ είναι σε χαμηλά επίπεδα σε αμοιβές και αναμένουμε ότι αυτές θα παραμείνουν στο 17-18% επί των βασικών εσόδων για το 2025-2026», εξηγεί η γερμανική τράπεζα.
Διαβάστε επίσης:
Παναθηναϊκός AKTOR: Το κλειστό του ΟΑΚΑ θα έχει το όνομα Telekom Arena
Nissan Motor: Σενάρια για μείωση της παραγωγής και αναζήτηση στρατηγικού επενδυτή
Ελαιόλαδο: Οι διαφορές στη τιμή ανά σουπερμάρκετ
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Μέρκελ: Η ελληνική κρίση, ο Θεοδωράκης και ο Τσίπρας στα απομνημονεύματά της
- Γιάννης Χατζηθεοδοσίου: Αναγορεύτηκε Επίτιμος Διδάκτορας του Γεωπονικού Πανεπιστημίου
- ΚΕΠΕ: Στο 19,2% το 2022 το ποσοστό των νοικοκυριών με οικονομική αδυναμία για ικανοποιητική θέρμανση τον χειμώνα
- Η Ασφάλιση ως Καταλύτης για τις Επενδύσεις στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ)