Τα σταθερά κέρδη επιβεβαιώνουν τις καλές τάσεις, που απλώς αντισταθμίζονται από έκτακτα περιστατικά, επισημαίνει η Deutsche Bank για τα αποτελέσματα τρίτου τριμήνου της Εθνικής Τράπεζας, για τη μετοχής της οποίας εξακολουθεί να συστήνει διακράτηση (hold) με τιμή στόχο τα 7,10 ευρώ.

Η επενδυτική τράπεζα ΑΧΙΑ, από την πλευρά της, επισημαίνει ότι η ΕΤΕ ανακοίνωσε ένα εξαιρετικό σύνολο αποτελεσμάτων για το τρίτο τρίμηνο. Η μετοχή της διαπραγματεύεται με 0,63 φορές για το 2024 με εκτιμώμενο RoTE 13% και διατηρεί αξιολόγηση αγοράς (buy) με αμετάβλητη τιμή στόχο στα 7,40 ευρώ.

1

H Optima Bank βλέπει ότι η Εθνική Τράπεζα ανακοίνωσε ισχυρά αποτελέσματα γ’ τριμήνου, τα οποία ευθυγραμμίστηκαν με τις εκτιμήσεις της, καθώς τα αποτελέσματα επιβαρύνθηκαν από δαπάνες καθαρισμού NPE ύψους 60 εκατ. ευρώ. Η σύσταση αγοράς (buy) για τη μετοχή παραμένει και η τιμή στόχος διατηρείται στα 8 ευρώ.

Οι εκτιμήσεις της Deutsche Bank για τα αποτελέσματα της ΕΤΕ

«Η δημιουργία κεφαλαίου συνεχίζει να ξεπερνά τις προσδοκίες. Τα κεφάλαια ήταν ισχυρά το τρίμηνο, με τον δείκτη CET1 FL να φτάνει το 17,88%, +62 μ.β. σε τριμηνιαία βάση και σε οργανική παραγωγή, που μόλις αντισταθμίστηκε από την ελαφρά αύξηση των RWA και τις αποσβέσεις DTC. Η επιτάχυνση των μερισμάτων και της επαναγοράς μετοχών φαίνεται ότι βρίσκεται ήδη στο τραπέζι», επισημαίνει ο Alfredo Alonso της DB.

Τα κέρδη του γ’ τριμήνου ήταν ισχυρά, με μια υπερκάλυψη κατά 8% στα κέρδη προ φόρων χάρη στα βασικά έσοδα και τις επαναλαμβανόμενες προβλέψεις, αν και τα καθαρά κέρδη κινήθηκαν στα ίδια επίπεδα, που αντισταθμίστηκαν από ένα έκτακτο γεγονός (-60 εκατ. για συναλλαγή NPE, που οδήγησε σε απότομη πτώση του δείκτη NPE). Ο βασικός δείκτης RoTE της τάξης του20% στο τρίμηνο δείχνει τις βελτιώσεις που επιτεύχθηκαν, υποστηριζόμενες επίσης από την ισχυρή παραγωγή κεφαλαίου, αν και χωρίς αλλαγές στις κατευθυντήριες γραμμές ακόμη, παρά το ισχυρό αποτύπωμα.

Τα έσοδα ξεπέρασαν το consensus κατά +3%, με αιχμή τα καθαρά έσοδα από τόκους (NII) με περίπου +3%, λόγω της υψηλότερης αναπροσαρμογής των δανείων και ένα πολύ χαμηλό beta καταθέσεων της τάξης του 10% περίπου το γ’ τρίμηνο, κάτω από το αναμενόμενο 15% περίπου έως το τέλος του έτους (σύμφωνα με το β’ τρίμηνο).

Η στήριξη των NII προήλθε επίσης από τους τίτλους σταθερού εισοδήματος και τους βελτιωμένους εταιρικούς όγκους, αντισταθμίζοντας τη συγκρατημένη λιανική. Τα ΝΙΙ ύψους 2,16 δισ. ευρώ περίπου στο εννεάμηνο συνεπάγονται αύξηση 58% σε ετήσια βάση έναντι της προσδοκίας 50% για το 2023. Τα έσοδα από αμοιβές ήταν επίσης ισχυρότερες, καθοδηγούμενα από τις κάρτες, τα καταθετικά προϊόντα και τις αμοιβές που σχετίζονται με τις επενδύσεις.

Το κόστος ήταν -2% χαμηλότερο, υποστηριζόμενο από τον ψηφιακό μετασχηματισμό και τη βελτιστοποίηση, οδηγώντας σε κόστος προς τα βασικά έσοδα της τάξης του 31% το εννεάμηνο έναντι στόχου για κάτω από 35%. Επιπλέον, οι προβλέψεις μειώθηκαν κατά -3% σε τριμηνιαία βάση με το κόστος των προβλέψεων (CoR) στις 63 μ.β., καθώς δεν υπήρχαν νέες οργανικές εισροές NPEs το τρίτο τρίμηνο, ενώ περίπου 600 εκατ. ευρώ NPEs διατέθηκαν ανόργανα με αποτέλεσμα ο δείκτης NPEs να διαμορφωθεί στο 3,6%, κοντά στο στόχο του 2025. Ωστόσο, η τράπεζα χρειάστηκε επίσης να εγγράψει εφάπαξ έκτακτες προβλέψεις ύψους 60 εκατ. ευρώ, αντισταθμίζοντας το μεγαλύτερο μέρος των κερδών σε λειτουργικό επίπεδο.

Πώς είδε η ΑΧΙΑ τα αποτελέσματα της Εθνικής Τράπεζας

Η ΕΤΕ ξεπέρασε άνετα το consensus κατά +3% και +22% στα έσοδα και τα βασικά κέρδη αντίστοιχα, οδηγώντας σε 20,8% τον δείκτη core RoTE (πριν από την προσαρμογή για το πλεονάζον κεφάλαιο). Αυτό οφείλεται στην ισχυρή διαδοχική αύξηση των NII κατά +6% (+3% πάνω από τις εκτιμήσεις της αγοράς), λόγω των υψηλότερων επιτοκίων, των υψηλότερων περιθωρίων δανεισμού που αποδίδουν, αντισταθμίζοντας το υψηλότερο κόστος καταθέσεων και χονδρικής. Τα έσοδα από αμοιβές και προμήθειες ενισχύθηκαν κατά +3% σε διαδοχική βάση, υπερβαίνοντας τις εκτιμήσεις κατά +2%, χάρη στην αύξηση που προήλθε από τις δραστηριότητες λιανικής και εταιρικής τραπεζικής, τις κάρτες, τη χρηματοδότηση του εμπορίου, τις δέσμες καταθέσεων και τα επενδυτικά προϊόντα.

Ο όμιλος ανακοίνωσε καθαρή πιστωτική επέκταση +1% σε τριμηνιαία βάση, με εκταμιεύσεις που προήλθαν από το εταιρικό χαρτοφυλάκιο. Τα λειτουργικά έξοδα ήταν ελαφρώς αυξημένα σε σχέση με το τρίμηνο λόγω των συνεχιζόμενων πληθωριστικών πιέσεων, αλλά καλύτερα από τις εκτιμήσεις κατά περίπου 2%. Αυτό οφείλεται επίσης στις υψηλότερες δαπάνες απόσβεσης σε σχέση με το σχέδιο μετασχηματισμού στον τομέα της πληροφορικής.

Ο σχεδόν μηδενικός οργανικός σχηματισμός NPEs σε συνδυασμό με την τελευταία συναλλαγή NPEs ώθησαν τον δείκτη NPEs του ομίλου στο 3,6% το γ΄ τρίμηνο (-174 μ.β. σε διαδοχική βάση), με την κάλυψη να φτάνει το 93,5% (β’ τρίμηνο: 82,1%). Ο δείκτης FL CET1 του ομίλου κινήθηκε ανοδικά στο 17,9% , +64 μ.β. σε διαδοχική βάση, υποστηριζόμενος από την ισχυρή οργανική κερδοφορία. Τα υψηλότερα κεφάλαια που έχουν ενσωματωθεί και τα ισχυρά αποτελέσματα του stress test της EBA παρέχουν στη διοίκηση πρόσθετη ευελιξία για να ανταμείψει τους μετόχους μέσω μερισμάτων. Η διοίκηση επανέλαβε τον δείκτη διανομής 20-30% και άλλων πιθανών πρωτοβουλιών. Η διοίκηση καθοδήγησε επίσης ότι εξετάζει το ενδεχόμενο επαναγοράς μετοχών.

Τι επισημαίνει η Optima Bank για τα αποτελέσματα της Εθνικής Τράπεζας

Η Optima Bank επισημαίνει ότι εξαιρουμένου του εφάπαξ κόστους, τα αποτελέσματα ξεπέρασαν τις προσδοκίες. Τα βασικά κέρδη μετά από φόρους (εξαιρουμένων των μη κύριων εσόδων) ανήλθαν σε 855 εκατ. ευρώ, σχεδόν ανταποκρινόμενα στις προβλέψεις για το οικονομικό έτος που ξεπερνούν το ένα δισ. ευρώ και την εκτίμησή της για 989 εκατ. ευρώ.

Η ΕΤΕ έχει τις καλύτερες στην κατηγορία μετρήσεις μεταξύ των τεσσάρων συστημικών τραπεζών με τον υψηλότερο δείκτη FL CET1, την καλύτερη ποιότητα ενεργητικού (χαμηλότερος δείκτης NPE, υψηλότερη ταμειακή κάλυψη NPE), το υψηλότερο καθαρό επιτοκιακό περιθώριο (NIM) και το καλύτερο προφίλ ρευστότητας. Η μετοχή διαπραγματεύεται με 0,77 φορές τον δείκτη P/TBV για φέτος, με discount 12% σε σχέση με τους ομολόγους της στην ανατολική Ευρώπη και με premium 6% σε σχέση με τον κλάδο, το οποίο κατά την άποψή της δεν δικαιολογείται, δεδομένου του υψηλού προφίλ RoTE. Μετά τα ισχυρά αποτελέσματα, η Optima Bank θα αναθεωρήσει ανοδικά τις εκτιμήσεις της για το 2023.

Τα εγχώρια εξυπηρετούμενα δάνεια διευρύνθηκαν κατά 600 εκατ. ευρώ σε 28 δισ. ευρώ. Οι καταθέσεις αυξήθηκαν επίσης κατά 621 εκατ. ευρώ σε 56,3 δισ. ευρώ. Οι προθεσμιακές καταθέσεις αντιπροσώπευαν το 18,7% της ελληνικής καταθετικής βάσης έναντι 17,8% το β’ τρίμηνο. Τέλος, οι επενδυτικοί τίτλοι μειώθηκαν κατά 121 εκατ. ευρώ σε 15,7 δισ. ευρώ. Η διοίκηση επανέλαβε την καθοδήγηση για την καθαρή πιστωτική επέκταση των δανείων σε 1,0-1,5 δισ. ευρώ για το 2023, αναμένει ότι τα NII θα ανακάμψουν το επόμενο το α’ τρίμηνο του 2024 και θα ανακοινώσει νέα καθοδήγηση για το 2025 στα αποτελέσματα του 2023.

Διαβάστε επίσης:
Συνάντηση Φον ντερ Λάιεν-Αμπντάλα για Μέση Ανατολή και νέο πακέτο στήριξης της ΕΕ

Αλεξοπούλου: Τα άμεσα μέτρα και οι ενέργειες για τον περιορισμό των επιπτώσεων από την κατασκευή του FlyOver

Ανδρουλάκης: Ο οριζόντιος φόρος της κυβέρνησης είναι «χάδι» για τους μεγάλους φοροφυγάδες