Αύριο οι τράπεζες αποφασίζουν για τα πρώτα 30 αιτήματα οφειλετών που ζητούν να έχουν Δεύτερη Ευκαιρία αναδιαρθρώνοντας τα χρέη τους όπως ορίζει ο νέος πτωχευτικός νόμος.

Οι τράπεζες θα «ψηφίσουν» αν θα δεχθούν ή όχι την λύση που εισηγείται ο αλγόριθμος και η οποία βρίσκεται σε συνάρτηση με την οικονομική και περιουσιακή κατάσταση του δανειολήπτη καθώς και με το ύψος της οφειλής του.

Μέχρι τώρα 600 οφειλέτες έχουν ολοκληρώσει την υποβολή των στοιχείων στην πλατφόρμα της Δεύτερης Ευκαιρίας, αιτήματα που θα δρομολογηθούν προς ρύθμιση, αναδιάρθρωση και ενδεχομένως «κούρεμα». Ενώ 5.000 δανειολήπτες έχουν ήδη υποβάλλει το σύνολο των στοιχείων στην πλατφόρμα, χωρίς ωστόσο να έχουν «πατήσει» ακόμα το enter για να ξεκινήσει η διαδικασία αξιολόγησης τους, καθώς υπάρχει μεγάλη επιφυλακτικότητα εκ μέρους των ενδιαφερομένων.

Περιμένουν να δουν την εξέλιξη, τις ρυθμίσεις που θα ψηφίσουν οι τράπεζες για τη διευθέτηση των οφειλών ώστε να κλειδώσουν και τη δική τους Δεύτερη Ευκαιρία.

Όπως είναι γνωστό αν η τράπεζα leader – που έχει το 60% της συνολικής οφειλής του δανειολήπτη- ψηφίσει υπέρ της πρότασης που εισηγείται ο αλγόριθμος, συμπαρασύρει σε θετική ψήφο και τους υπόλοιπους πιστωτές. Σε διαφορετική περίπτωση υπερισχύει η ψήφος των πιστωτών που διαχειρίζονται το 60% του χρέους του οφειλέτη.

Στην Ελληνική Ένωση Τραπεζών έχει συσταθεί κοινή ομάδα εργασίας για την Δεύτερη Ευκαιρία με τη συμμετοχή τραπεζών- servicers και του συμβούλου PwC.

Όπως αναφέρουν τραπεζίτες και servicers η αξιολόγηση των πρώτων αιτημάτων θα είναι καθοριστική για τη δυναμική της δεύτερης Ευκαιρίας, καθώς οι «κόκκινοι» οφειλέτες προσδοκούν και σε «κούρεμα» της οφειλής τους αν το δάνειο είναι μεγαλύτερο από την αξία της περιουσίας τους. Ενώ θα έχουν την δυνατότητα να ρυθμίσουν τις ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις τους έως 420 δόσεις.

Παράλληλα κινητοποίηση υπάρχει και στα θέματα που αφορούν την ενεργοποίηση του Φορέα Απόκτησης και Επαναμίσθωσης των ακινήτων από τους πλειστηριασμούς, με την προκήρυξη για τον διαγωνισμό προσέλκυσης ενδιαφέροντος να αναμένεται προσεχώς.

Σύμφωνα με τους τραπεζίτες ο Φορέας καλώς εχόντων των πραγμάτων θα είναι έτοιμος προς τα τέλη του 2022. Μάλιστα καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν πως για να υπάρξει ενδιαφέρον για την απόκτηση του Φορέα από επενδυτές θα πρέπει να δοθούν φορολογικά κίνητρα και εγγυήσεις.

Διαβάστε επίσης

ΤτΕ: Αύξηση της ζήτησης για στεγαστικά δάνεια

JP Morgan: Αισιοδοξία και θετικά μηνύματα για τις ελληνικές τράπεζες -Οι νέες τιμές στόχοι

Phishing: Πώς με e-mails και SMS αδειάζουν τραπεζικούς λογαριασμούς