Στην τελική ευθεία μπαίνει ο νέος πτωχευτικός της Δεύτερης Ευκαιρίας με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης να τρέχει τις διαδικασίες, ωστόσο «αγκάθι» παραμένει η δημιουργία του ιδιωτικού φορέα διαχείρισης και επαναμίσθωσης των ακινήτων που θα βγαίνουν σε πλειστηριασμό. Σύμφωνα με τα τραπεζικά στελέχη ο φορέας θα είναι έτοιμος στις αρχές του 2022

Στην τελευταία συνάντηση που είχαν ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας και ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ Άκης Σκέρτσος με εκπροσώπους των τραπεζών και των servicers, διαπιστώθηκε σημαντική πρόοδος στην έκδοση των ΚΥΑ (απαιτούνται 51 κοινές υπουργικές αποφάσεις), όπως και στη λειτουργία της πλατφόρμας μέσα από την οποία θα «τρέχουν» οι λύσεις ρύθμισης και εξυγίανσης, και στον αλγόριθμο βάσει του οποίου θα καθορίζεται το ποσό που θα εισπράττει ο κάθε ένας από τους πιστωτές.

Ωστόσο καθυστερήσεις διαπιστώνονται σε ότι αφορά τη σύσταση του φορέα διαχείρισης και επαναμίσθωσης των ακινήτων, καθώς ακόμα δεν έχει προκηρυχθεί ο διαγωνισμός για την προσέλκυση επενδυτών που θα αναλάβουν την λειτουργία του. Ενώ έχει αποκλειστεί το ενδεχόμενο ο φορέας αυτός να είναι δημόσιος.

Τα τραπεζικά στελέχη εκτιμούν ότι ο φορέας θα είναι έτοιμος στις αρχές του επόμενου έτους και ζητούν να υπάρξει κρατική μέριμνα για τους ευάλωτους. Αντίθετα το οικονομικό επιτελείο αναφέρει πως ο φορέας θα είναι έτοιμος το αργότερο μέχρι το τέλος του χρόνου και η λύση είναι να μην βγουν οι τράπεζες επισπεύδουσες σε πλειστηριασμούς για κατοικίες ευάλωτων δανειοληπτών.

Σύμφωνα με το νέο πτωχευτικό, στις περιπτώσεις των ευάλωτων νοικοκυριών που πτωχεύουν τα ακίνητα από τους πλειστηριασμούς θα τα διαχειρίζεται ο φορέας και θα τα εκμισθώνει στους οφειλέτες για μια 12ετία. Μετά τη λήξη των 12 ετών ο φορέας θα μπορεί να πουλήσει το ακίνητο, ωστόσο ο οφειλέτης έχει δικαίωμα πρώτης προτίμησης. Σκοπός είναι να μην υπάρξουν εξώσεις δανειοληπτών μετά τους πλειστηριασμούς ακινήτων. Μάλιστα ο νόμος έχει προβλέψει πως ο οικονομικά αδύναμος θα λαμβάνει επίδομα στέγασης από το Δημόσιο, και συγκεκριμένα ποσό μέχρι 210 ευρώ το μήνα, για να καλύπτει τμήμα του ενοικίου που θα καταβάλλει στον φορέα. Το επίδομα αυτό λειτουργεί στη λογική του προγράμματος επιδότησης ενοικίου που χορηγεί το Υπουργείο Εργασίας σε οικονομικά αδύναμα νοικοκυριά.

Ακόμα ο φορέας απαλλάσσει τις τράπεζες από τη διαχείριση των ακινήτων που περνάνε σε αυτές από τους πλειστηριασμούς. Μέχρι στιγμής στις τράπεζες καταλήγουν τα 8 στα 10 ακίνητα που βγαίνουν στο σφυρί. Με τον πτωχευτικό της Δεύτερης Ευκαιρίας θα αυξηθεί το πλήθος των ακινήτων χαμηλής εμπορικής αξίας, τα οποία βγουν στον πλειστηριασμό, τα οποία εκτιμάται ότι θα είναι μικρού επενδυτικού ενδιαφέροντος και δύσκολα μεταβιβάσιμα.

Διαβάστε επίσης:

Πάγωμα πλειστηριασμών: Οι «παράπλευρες απώλειες» της νέας παράτασης – Τι λένε τραπεζίτες και servicers

Φώτης Κουρμούσης στο mononews: «Ίσως είναι ώρα να ανοίξει η συζήτηση για «κούρεμα» χρέους»

Φώτης Κουρμούσης: Ο νόμος για τη δεύτερη ευκαιρία διευκολύνει τον οποιοδήποτε, όποτε το χρειαστεί

Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση