Δεύτε λάβετε… «phosbank» από την Εκκλησία της Ελλάδος η οποία «κτίζει» την δική της ψηφιακή τράπεζα και ήδη «τρέχει» για το λόγο αυτό αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, ύψους 30 εκατ. ευρώ.

Μάλιστα έχει συσταθεί και η εταιρεία που θα αναλάβει την υλοποίηση του εγχειρήματος, η Financial Innovation Holding ΑΕ, στην οποία βασικός μέτοχος (στο 100%) προς το παρόν είναι η Εκκλησία της Ελλάδος, ενώ στο σχήμα μέσω της ΑΜΚ, σύμφωνα με πληροφορίες θα συμμετάσχει και η Εκκλησία της Κύπρου, καθώς και ιδιώτες επενδυτές.

1

Ενώ σε δεύτερο χρόνο, και αφού αρχίσουν να παράγονται αποτελέσματα, δεν αποκλείεται να συμμετάσχουν στο μετοχικό κεφάλαιο της ψηφιακής τράπεζας και Μητροπόλεις. Αυτή η εταιρεία, η Financial Innovation Holding, τρέχει την ΑΜΚ η οποία αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη Απριλίου.

Ίσως και για συμβολικούς λόγους, η αύξηση κεφαλαίου ξεκίνησε στις 25 Μαρτίου, ημερομηνία με ιδιαίτερη σημασία καθώς είναι η εθνική επέτειος της Επανάστασης του 1821 και ημέρα εορτασμού του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου.

Κατά κάποιο τρόπο λοιπόν πρόκειται για μία αύξηση κεφαλαίου που στην Εκκλησία θέλουν να έχει την ευλογία της Παρθένου και ταυτόχρονα να συμβολίζει και την «απελευθέρωση» της Εκκλησίας η οποία ανοίγεται σε νέα, χρηματοοικονομικά πεδία.

Το project της Εκκλησίας της Ελλάδος για να αποκτήσει την δική της αμιγώς ψηφιακή τράπεζα –στα πρότυπα της Snappi και της Revolute– βασίστηκε σε μία ιδέα του έμπειρου περί τα χρηματοοικονομικά πρώην προέδρου του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, Αγγελου Φιλιππίδη και ήδη το οικονομικό επιτελείο της Εκκλησίας προχωρά στην εκπόνηση του business plan.

Παράλληλα, η Εκκλησιαστική Κεντρική Υπηρεσία Οικονομικών, δηλαδή το «υπουργείο Οικονομικών» της Εκκλησίας, έχει ετοιμάσει και τον φάκελο για την δημιουργία της νέας τράπεζας, ο οποίος φάκελος, μαζί με το επιχειρησιακό σχέδιο θα κατατεθεί στην Τράπεζα της Ελλάδος, προκειμένου να λάβει την άδεια λειτουργίας, αφού προηγουμένως ενημερωθεί και δώσει το «πράσινο» φως και ο SSM.

Στο business plan θα περιγράφεται λεπτομερώς η δομή και η λειτουργία της νέας τράπεζας, και σύμφωνα με αυτό, αν όλα πάνε κατ’ ευχήν τότε η Εκκλησία της Ελλάδος θα έχει λάβει την άδεια για την Phos Bank μέχρι το τέλος του χρόνου.

Σύμφωνα με πληροφορίες του mononews.gr, επικεφαλής της νέας τράπεζας θα είναι γνωστός εν ενεργεία τραπεζίτης.

Κεντρικό ρόλο στο εγχείρημα, εκτός του Αγγελου Φιλιππίδη, ευρηματικού manager και πολύπειρου στα χρηματοοικονομικά και τραπεζικά θέματα, έχει ο στενός συνεργάτης του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος, Ιερώνυμου, ο αρχιμανδρίτης Νικόδημος Φαρμάκης.

Οι πληροφορίες μας αναφέρουν ότι ο κ. Φιλιππίδης παρουσίασε την πρόταση του στον Αρχιεπίσκοπο και αυτός έδωσε εντολή στον Νικόδημο να προχωρήσει τις διαδικασίες.

Ο Αρχιμανδρίτης Νικόδημος Φαρμάκης, κατά κόσμον Νικόλαος, είναι διευθυντής της ΕΚΥΟ και θεωρείται σύγχρονος ιεράρχης με εξαιρετικές γνώσεις στα οικονομικά. Είναι Διδάκτορας της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών στον τομέα της Ιστορίας & Φιλοσοφίας των Θρησκειών αλλά είναι από τα στελέχη της Εκκλησίας που βλέπουν πιο ανοικτά τις ιερές business και γι’ αυτό είναι εκείνος που «τρέχει» την ιδέα της Phos Bank.

Ο Αρχιμανδρίτης Νικόδημος Φαρμάκης

Οσο για την Εκκλησία της Κύπρου, στην οποία Προκαθήμενος είναι ο εκάστοτε Αρχιεπίσκοπος Νέας Ιουστινιανής και πάσης Κύπρου, σημερινός 76ος Αρχιεπίσκοπος είναι ο από Πάφου Γεώργιος, ο οποίος ανέλαβε το 2022.

Να τονίσουμε ότι η Financial Innovation Holding, συστάθηκε το 2021 με αρχικό κεφάλαιο 149.470 ευρώ. Στο διοικητικό συμβούλιο εμφανίζεται ο κ. Φιλιππίδης ως διευθύνων σύμβουλος, ο αρχιεπίσκοπος Νικόδημος Φαρμάκης ως πρόεδρος, ο Αθαν. Ζαρκάδας ως αντιπρόεδρος και μέλη οι Δ. Ζερβός και Ν. Κουρής.

Ισως να μην είναι τυχαίο το γεγονός ότι πριν από 3 ημέρες, στις 27 Μαρτίου άλλαξε η έδρα της εταιρείας και από την οδό Λουκιανού 8 μεταφέρθηκε στην οδό Καραγεώργη Σερβίας 4 στο Σύνταγμα, σηματοδοτώντας τη νέα εποχή που ετοιμάζεται με τη δημιουργία της «ιερής» τράπεζας.

«Κάθε κίνηση που ενισχύει τον ανταγωνισμό είναι θετική» σχολιάζει χαρακτηριστικά στο mononews.gr ο Διοικητής της ΤτΕ Γιάννης Στουρνάρας.

Κάτι που σημαίνει ότι η κεντρική τράπεζα βλέπει αρχικά θετικό το σχέδιο για τη δημιουργία της Phos Bank, μένοντας πάντα προσηλωμένη στη στρατηγική της ενίσχυσης του ανταγωνισμού που θα ευνοήσει τους πελάτες, όπως έγινε με τον 5ο τραπεζικό πόλο, την Attica Bank.

Και παλιότερα σε τράπεζες

Υπενθυμίζεται ότι στα χρόνια προ των μνημονίων τόσο η Εκκλησία της Ελλάδος, όσο και η Αρχιεπισκοπή της Κύπρου είχαν μετοχές στην Εθνική Τράπεζα η πρώτη και στην Λαϊκή Τράπεζα η δεύτερη.

Η Εκκλησία της Ελλάδος ήταν μέτοχος στην ΕΤΕ από το 1841 και εκπροσωπείτο στο ΔΣ της τράπεζας, όμως η συμμετοχή της μηδενίστηκε στα χρόνια των μνημονίων με τις ανακεφαλαιοποίησεις των τραπεζών.

Κάτι ανάλογο συνέβη και με την Αρχιεπισκοπή Κύπρου η οποία απώλεσε τις μετοχές της Λαϊκής όταν αυτή απορροφήθηκε από την Τράπεζα Κύπρου.

Στις αιτιάσεις κατά πόσο πρέπει να κάνει η Εκκλησία τράπεζα, πηγές της αναφέρουν πως «σε καμία περίπτωση δεν θέλουμε να γίνουμε Βατικανό, δεν θα δημιουργήσουμε Ιερά Τράπεζα. Αλλά μία ψηφιακή τράπεζα, που θα λειτουργεί μέσα από τις οθόνες των pc και των κινητών τηλεφώνων και θα προσφέρει δάνεια και καταθέσεις και όλα τα σύγχρονα τραπεζικά προϊόντα».

Μάλιστα οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως η Phos Bank θα έχει απήχηση σε ένα ευρύτερο κοινό εντός και εκτός Ελλάδος. Και σημειώνουν πως: αποστολή της τράπεζας είναι  ανάπτυξη ενός σύγχρονου και αποτελεσματικού τρόπου αξιοποίησης του ελληνισμού, των ομογενών σε όλο τον κόσμο, δηλαδή η ανάπτυξη μιας νέας εκδοχής του ολυμπισμού στην καθημερινή οικονομία.

Διαβάστε επίσης:

Κυβερνητικές πηγές: Θα υπάρξουν αυξήσεις και για τους υπόλοιπους ενστόλους αφού προηγηθεί εξοικονόμηση κονδυλίων
Η εκπληκτική ιστορία των Ζέιν: Η Naftomar, οι μυθικοί γάμοι, οι περιπέτειες και η επόμενη ημέρα με την Λούλου στην ηγεσία
Θύελλα ξανά στο Open – Τι θα κάνει με το κανάλι ο Ιβάν Σαββίδης