ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Σύνολο 350 εκατ. ευρώ.
Βέβαια τα τραπεζικά στελέχη παραδέχονται ότι παρατηρείται μία κάμψη στα αιτήματα για δάνεια και κυρίως αναφέρουν ότι στην πλειονότητα τους τα νέα δάνεια είναι σταθερού επιτοκίου. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας Ελλάδος τον Αύγουστο το κυμαινόμενο επιτόκιο διαμορφώθηκε στο 2,99%, το σταθερό 1 έτους στο 3,01%, και ξεπέρασε το 3,5% το σταθερό 5 ετών και άνω.
Την ίδια ώρα το euribor τριμήνου έχει αυξηθεί στο 1,288%, το euribor εξαμήνου στο 1,897% και το euribor έτους στο 2,552%.
Οι δανειολήπτες λοιπόν σπεύδουν να «κλειδώσουν» όσο είναι καιρός «χαμηλά» σταθερα επιτόκια στα στεγαστικά τους δάνεια καθώς έρχεται στα τέλη Οκτωβρίου νέα αύξηση του βασικού επιτοκίου του ευρώ από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, που στο καλό σενάριο θα είναι της τάξης 0,75% καθώς δεν αποκλείεται και άνοδος κατά 1%.
Τα σταθερά επιτόκια στέγης πλέον διαμορφώνονται στην περιοχή του 4% με 4,4% για διάρκειες από 20-30 χρόνια και τα τραπεζικά στελέχη εκτιμούν ότι η ανοδική πορεία θα συνεχιστεί με τα επιτόκια στις συγκεκριμένες διάρκειες να φτάνουν το 6% ενδεχομένως και να το ξεπεράσουν.
Μάλιστα, όπως αναφέρουν αρμόδια τραπεζικά στελέχη στο mononews.gr το euribor 3μηνου θα διαμορφωθεί στο 2% το 2023, που με τη σειρά του θα πιέσει και τα κυμαινόμενα επιτόκια στέγης, τα οποία θα «συναγωνίζονται» τα σταθερά.
Σε κάθε περίπτωση η νέα κρίση, με τον πληθωρισμό να καλπάζει και να πυροδοτεί το ενεργειακό κόστος, οδήγησε τις κεντρικές τράπεζες σε αύξηση επιτοκίων πολιτική που δημιουργεί νέα δεδομένα και επιβαρύνει τους ήδη πιεσμένους οικογενειακούς προϋπολογισμούς.
Στο νέο περιβάλλον τα χαμηλά επιτόκια αποτελούν ήδη παρελθόν. Ωφελημένοι είναι εκείνοι οι δανειολήπτες που πρόλαβαν και πήραν στεγαστικά δάνεια με σταθερό επιτόκιο στο 2,8% με 3%, την περίοδο δηλαδή των ιστορικά χαμηλών επιτοκίων. Αυτοί δεν επηρεάζονται από την αύξηση των επιτοκίων της ΕΚΤ.
Διαβάστε επίσης
ΑΑΔΕ: Τέσσερις τρόποι απλοποίησης της απόδοσης ΑΦΜ
«Καμπανάκι» Τζέιμι Ντίμον: Έρχεται ύφεση στις ΗΠΑ σε έξι με εννέα μήνες
Στο κενό έπεσε η παρέμβαση της Τράπεζας της Αγγλίας – Συνεχίζεται το sell-off στα ομόλογα