Σε συζητήσεις είναι οι ελβετικές αρχές και η Credit Suisse για την σταθεροποίηση της τράπεζας, ύστερα από την κατάρρευση της μετοχής της, νωρίτερα στο χρηματιστήριο της Ζυρίχης, σύμφωνα με το Bloomberg.

Στα σενάρια περιλαμβάνονται δημόσια δήλωση υποστήριξης αλλά και πιθανή ενίσχυση της ρευστότητας της τράπεζας. ‘

Σύμφωνα με το Bloomberg, συζητείται ο διαχωρισμός της ελβετικής μονάδας αλλά και το σενάριο ενεργοποίησης ενός μακρόπνοου σχεδίου σύνδεσης με τον μεγαλύτερο ανταγωνιστή της Credit Suisse, την UBS.

Όταν έγιναν γνωστές οι συζητήσεις μεταξύ των ελβετικών αρχών και της ελβετικής τράπεζας, η Wall Street άρχισε να ανακάμπτει σταδιακά από τις προηγούμενες απώλειες.

Έκκληση για δημόσια στήριξη μετά τη κατάρρευση

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα, η ελβετική τράπεζα, ζήτησε δημόσια στήριξη από την Κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας.

Η Credit Suisse προσέφυγε στην κεντρική τράπεζα της χώρας ζητώντας να αποσπάσει δήλωση δημόσιας στήριξης, μετά την κατρακύλα της μετοχής της την Τετάρτη. Η πτώση ήρθε μετά τη δήλωση του Σαουδάραβα μεγαλομετόχου της Credit Suisse ότι δεν θα παράσχει επιπλέον κεφαλαιακή ενίσχυση στην ελβετική τράπεζα.

Η Credit Suisse ζήτησε επίσης δημόσια στήριξη και από την Finma, την ελβετική ρυθμιστική αρχή, σύμφωνα με το δημοσίευμα, χωρίς όμως να έχει υπάρξει αντίδραση από καμία από τις δύο πλευρές.

Το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ ανέφερε ότι παρακολουθεί την κατάσταση της Credit Suisse και βρίσκεται σε επικοινωνία με τους ομολόγους του σχετικά με την εξέλιξη της κατάστασης.

Νέο ιστορικό χαμηλό για τη μετοχή

H μετοχή της τράπεζας έκανε ελεύθερη πτώση την Τετάρτη καταγράφοντας απώλειες κατά 30% στα 1,56 ελβετικά φράγκα, αφού νωρίτερα είχε διακοπεί η διαπραγμάτευσή της σε μια απόπειρα να ανακόψει το sell off.

Η χρηματιστηριακή αξία της Credit Suisse υποχώρησε κάτω από τα 7 δισ. στερλίνες (7,6 δισ. δολάρια), με την τράπεζα να έχει αντλήσει κεφάλαια ύψους 4 δισ. στερλινών μόλις πριν από λίγους μήνες.

«Φαίνεται αναπόφευκτο να παρέμβει η  Κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας και να προσφέρει  μια σανίδα σωτηρίας», δήλωσε ο Octavio Marenzi, αναλυτής της Opimas. «Η κεντρική τράπεζα  και η ελβετική κυβέρνηση έχουν πλήρη επίγνωση ότι η χρεοκοπία της Credit Suisse ή ακόμη και τυχόν απώλειες θα κατέστρεφαν τη φήμη της Ελβετίας ως χρηματοπιστωτικού κέντρου».

Γιατί βούλιαξε η μετοχή της Credit Suisse

Ο πρόεδρος της Saudi National Bank, ο μεγαλύτερος μέτοχος της Credit Suisse από τα τέλη του 2022, ανέφερε την Τετάρτη ότι αποκλείει οποιοδήποτε σενάριο αύξησης του μεριδίου του στην Credit Suisse, το οποίο είναι τώρα στο 9,9%.

Η δήλωσή του οδήγησε στη κατάρρευση της μετοχής μέχρι την αναστολή της διαπραγμάτευσης με απώλειες 29% στο χρηματιστήριο της Ζυρίχης.

Το κόστος ασφάλισης των ομολόγων έναντι χρεοκοπίας στο εγγύς μέλλον πλησίασε ένα επίπεδο που πυροδότησε σοβαρές ανησυχίες των επενδυτών. Τα ομόλογα της τράπεζας ηγήθηκαν των απωλειών στην ευρωπαϊκή αγορά εταιρικών ομολόγων υψηλής διαβάθμισης, σημειώνοντας πτώση μεταξύ 2,5 και 5 σεντς ανά ευρώ, με βάση τα στοιχεία που συγκέντρωσε το Bloomberg.

Η έκκληση για δημόσια στήριξη έρχεται μία μέρα αφού η ελβετική τράπεζα παραδέχθηκε δημόσια ότι έχουν εντοπίσει «ουσιώδεις αδυναμίες» στον εσωτερικό έλεγχο των οικονομικών της στοιχείων που σχετίζονται με την αποτυχία της τράπεζας να σχεδιάσει και να διατηρήσει αποτελεσματικές εκτιμήσεις του ρίσκου στα οικονομικά στοιχεία που ανακοίνωνε.

Συναγερμός στην ΕΚΤ

Λίγο νωρίτερα, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ζήτησε από τις ευρωπαϊκές τράπεζες να ενημερώσουν σχετικά με την έκθεσή τους στην Credit Suisse, σύμφωνα με τους Financial Times.

Η ΕΚΤ συζήτησε τα υπέρ και τα κατά του να προβεί σε δημόσια δήλωση για να προσπαθήσει να ηρεμήσει την αγορά, αποφάσισε όμως τελικά να μη το πράξει, υπό τον φόβο ότι θα ενίσχυε τον πανικό.

Η κατάρρευση της μετοχής της Credit Suisse, που έφερε πανικό στις ευρωαγορές, γίνεται μία μέρα πριν η ΕΚΤ ανακοινώσει τη νέα αύξηση επιτοκίων για τον Μάρτιο. Αναλυτές και οικονομολόγοι υποστηρίζουν ότι η ΕΚΤ δεν θα υποχωρήσει παρά τον πανικό στις χρηματιστηριακές αγορές.