ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Περιεχόμενα
Ο ενθουσιασμός των επενδυτών για το σωσίβιο ρευστότητας ύψους 50 δις ευρώ στη Credit Suisse κράτησε μόλις μία ημέρα, με τη μετοχή της την Παρασκευή να καταγράφει απώλειες έως και 11%.
Παρά τις διαβεβαιώσεις της Εθνικής Τράπεζας της Ελβετίας ότι η Credit Suisse δεν αντιμετωπίζει πρόβλημα ρευστότητας, το επιχειρηματικό μοντέλο της φαίνεται να είναι αυτό που διατηρεί στις ανησυχίες και βρίσκεται στο μικροσκόπιο των Ελβετών με διάφορα σενάρια να εξετάζονται, ένα από αυτά μία σύμπραξη με τον ανταγωνιστή της, UBS. Και οι δύο τράπεζες σύμφωνα με το Bloomberg διαφωνούν με αυτό το σενάριο.
To στοίχημα των καταθέσεων
Η διοίκηση της τράπεζας να έχει θέσει ως στόχο την επιστροφή των πελατών της, αν και δεν γνωστοποιεί το ύψος των εκροών που έχει υποστεί από την πρόσφατη αναταραχή. Πάντως το 4ο τρίμηνο του 2022 κατέγραψε εκροές ύψους 120 δις δολαρίων.
Σε περίπτωση όμως που η ελβετική τράπεζα αποτύχει να κερδίσει την εμπιστοσύνη των πελατών της, είναι πιθανό να ενεργοποιηθεί κάποιο από τα εναλλακτικά σχέδια που συζητούνται.
Μεταξύ αυτών είναι η κατάργηση του σχεδίου αναδιάρθρωσης που ανακοίνωσε τον περασμένο Οκτώβριο, η απόσχιση της ελβετικής μονάδας ή ακόμα και μία εξαγορά, με την JP Morgan να θεωρεί πιθανότερο αγοραστή την UBS, τον Ελβετό ανταγωνιστή της.
Απροθυμία
Σύμφωνα, πάντως, με το Bloomberg, UBS και Credit Suisse αντιτίθενται σε μία αναγκαστική συνένωση. Η UBS φέρεται να υποστηρίζει ότι θέλει να επικεντρωθεί στη δική της ανεξάρτητη στρατηγική και δεν δείχνει πρόθυμη να αναλάβει τους κινδύνους που θα της κληροδοτήσει η Credit Suisse. Αντίστοιχα και η Credit Suisse δεν φαίνεται να συμφωνεί σε οποιοδήποτε σενάριο συνεργασίας με την UBS. Επιθυμεί να μείνει σταθερή στο σχέδιό της και να μην αλλάξει πλεύση για τρίτη φορά μέσα σε διάστημα 18 μηνών.
Πάντως πρόκειται για ένα σενάριο, το οποίο σύμφωνα με τα διεθνή μέσα συζητήθηκε μεταξύ της Credit Suisse και των ελβετικών αρχών, πριν η Εθνική Τράπεζα της Ελβετίας και η ρυθμιστική αρχή FINMA αποφασίσουν σε κοινή ανακοίνωση να διαβεβαιώσουν ότι θα παρέχουν ρευστότητα αν χρειαστεί, επιβεβαιώνοντας λίγες ώρες αργότερα τα λεγόμενά τους με μία ένεση 50 δις ευρώ.
Σύμφωνα με τους FT, εκτός από τη UBS υπάρχει και ένα σενάριο εξαγοράς από την Deutsche Bank. Σε περίπτωση που δεν προχωρήσουν τα σχέδια εξαγοράς, η Εθνική Τράπεζα ίσως αναγκαστεί να λάβει πιο δραστικά μέτρα.
Ένα ακραίο σενάριο είναι να παρέμβει για να εγγυηθεί τις καταθέσεις και να αναλάβει τον πλήρη έλεγχο της επιχείρησης. «Οι ρυθμιστικές αρχές θα εξετάσουν πολύ προσεκτικά αν το σχέδιο της Credit Suisse δείχνει σημάδια επιτυχίας – αν όχι, θα δράσουν», δήλωσε ανώτερο στέλεχος αντίπαλης ελβετικής τράπεζας στους FT.
Διαβάστε επίσης:
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Pyxis (Βαλέντιος Βαλεντής): Κέρδη 3,6 εκατ. δολαρίων στο γ’ τρίμηνο
- Κακοκαιρία: Πτώσεις δέντρων στη Θεσσαλονίκη – 60 κλήσεις στην Πυροσβεστική
- Στυλιανίδης: Ο ναυτιλιακός τομέας αναπόσπαστο κομμάτι της «θετικής ατζέντας» στις ελληνοτουρκικές σχέσεις
- Ο «χάρτης» των πληρωμών από e-ΕΦΚΑ, ΔΥΠΑ μεταξύ 25 και 29 Νοεμβρίου