• Τράπεζες

    Credit Suisse: Νέα αγωγή ομολογιούχων κατά της Ελβετίας για τα χαμένα $17 δισ.

    • NewsRoom
    Ulrich Koerner, CEO Credit Suisse

    Ulrich Koerner, CEO Credit Suisse


    Τη νομική οδό ακολουθεί ξανά μια ομάδα ομολογιούχων της Credit Suisse, τα μέλη της οποίας κατέθεσαν αγωγή κατά του ελβετικού δημοσίου για την καταστροφή που υπέστησαν, όταν η UBS Group διέσωσε την ελβετική τράπεζα από τη χρεοκοπία.

    Σημειώνεται ότι μεταξύ των μεγαλύτερων χαμένων από την πώληση της Credit Suisse ήταν οι επενδυτές στα πιο επισφαλή ομόλογα της τράπεζας, γνωστά ως AT1, όταν η Ελβετία, αποφάσισε να διαγράψει χρέος 17 δισ. δολαρίων κατά τη διάσωσή της από την UBS.

    Η μήνυση κατατέθηκε την Πέμπτη σε δικαστήριο των ΗΠΑ, με τους ενάγοντες να ζητούν αποζημιώσεις, ύψους 82 εκατ. δολαρίων συν τόκους.

    Στην πρώτη αγωγή που υποβάλλεται σε αμερικανικό δικαστήριο για τη συγχώνευση των δύο ελβετικών τραπεζών, δικηγόροι που εκπροσωπούν την ομάδα των ομολογιούχων κατηγορούν την Ελβετία ότι «παραβίασε παρανόμως τα δικαιώματα ιδιοκτησίας των κατόχων αυτών των τίτλων» ενορχηστρώνοντας τη συμφωνία.

    Η διάσωση της τράπεζας, η οποία προκάλεσε μεγάλη αναστάτωση στις αγορές, έχει οδηγήσει σε αγωγές συνολικού ύψους 9 δισ. δολαρίων στην Ευρώπη και την Ασία.

    Παρόλο που οι περισσότερες κινητοποιήσεις είναι κατά της Finma, την ελβετική χρηματοπιστωτική ρυθμιστική αρχή, ομολογιούχοι έχουν επίσης κινηθεί και κατά της Ελβετίας.

    Όπως μεταδίδουν οι Financial Times, η μήνυση κατατέθηκε σε δικαστήριο της Νότιας Περιφέρειας της Νέας Υόρκης από τη νομική εταιρεία Quinn Emanuel εκ μέρους ομολογιούχων της Credit Suisse.

    Εκπρόσωποι του ελβετικού υπουργείου Οικονομικών και της τραπεζικής ρυθμιστικής αρχής Finma αρνήθηκαν να σχολιάσουν.

    Διαβάστε επίσης:

    Credit Suisse: Aγωγή από την Appaloosa για την διαγραφή ομολόγων αξίας 17 δισ. δολ.

    UBS: Μείωσε την «δεξαμενή» των μπόνους κατά 14% – Ο Ermotti έλαβε 14,4 εκατ. ελβετικά φράγκα

    UBS: Πούλησε δάνεια 8 δισ. δολ. της Credit Suisse στην Apollo Global Management



    ΣΧΟΛΙΑ