• Τράπεζες

    Credit Suisse: Απώλειες $4 δισ. στο β’ τρίμηνο

    • NewsRoom
    Ulrich Koerner, CEO Credit Suisse

    Ulrich Koerner, CEO Credit Suisse


    Ζημία 3,5 δισεκατομμυρίων ελβετικών φράγκων (4 δισεκατομμυρίων δολαρίων) σημείωσε το β’ τρίμηνο του 2023, η θυγατρική της UBS, Credit Suisse, σύμφωνα με δημοσίευμα της κυριακάτικης ελβετικής εφημερίδας Sonntagszeitung, η οποία επικαλείται στελέχη της τράπεζας.

    Ωστόσο, οι εκπρόσωποι της UBS και της Credit Suisse αρνήθηκαν να σχολιάσουν το δημοσίευμα.

    Σημειώνεται ότι η Credit Suisse είχε ήδη προβλέψει σημαντική ζημία για το β’ τρίμηνο, αλλά και για ολόκληρο το 2023 τον Απρίλιο, δεδομένης της κίνησής της να αποχωρήσει από μη βασικές επιχειρήσεις και λόγω του κόστους αναδιάρθρωσης και χρηματοδότησης.

    Παράλληλα, η UBS αντιμετωπίζει νέες νομικές προκλήσεις για την αμφιλεγόμενη εξαγορά της Credit Suisse, καθώς εκατοντάδες μεμονωμένοι μέτοχοι – συμπεριλαμβανομένων δεκάδων πρώην υπαλλήλων της χρεοκοπημένης τράπεζας – υπέβαλλαν αγωγή στο εμπορικό δικαστήριο της Ζυρίχης, για τις μεγάλες απώλειες που υπέστησαν.

    Επίσης, τέλος στη συμφωνία με την Κεντρική Τράπεζα Ελβετίας για την προστασία ζημιών ύψους 9 δισ. φράγκων και ενός backstop ρευστότητας 100 δισ. ελβετικών φράγκων που τέθηκε σε εφαρμογή από την κυβέρνηση όταν έγινε το deal με την Credit Suisse, έδωσε η UBS στις αρχές του Αυγούστου.

    Όπως διευκρινίστηκε, «τα συγκεκριμένα μέτρα, σε συνδυασμό με την παρέμβαση της UBS, συνέβαλαν στη σταθεροποίηση της Credit Suisse και στη χρηματοπιστωτική σταθερότητα στην Ελβετία και παγκοσμίως».

    «Τα μέτρα, τα οποία δημιουργήθηκαν βάσει νόμου έκτακτης ανάγκης για τη διατήρηση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας, θα πάψουν να υφίστανται και η Συνομοσπονδία και οι φορολογούμενοι δεν θα φέρουν πλέον κανέναν κίνδυνο που προκύπτει από αυτές τις εγγυήσεις», είχε αναφέρει η ελβετική κυβέρνηση.

    Υπενθυμίζεται ότι η UBS θα παρουσιάσει τα τριμηνιαία της αποτελέσματα στις 31 Αυγούστου.

    Διαβάστε επίσης: 

    Alpha Bank: Στην Hoist Finance το Project Cell με κόκκινα δάνεια 1,5 δισ. ευρώ

    Τέσσερις επενδυτικοί οίκοι ποντάρουν στις ελληνικές τράπεζες

    Eurobank: Επιπλέον ποσοστό 1,6% στην Ελληνική Τράπεζα έναντι 15,5 εκατ. ευρώ



    ΣΧΟΛΙΑ