Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Οικονομία

Commerzbank: Βουτιά για τη μετοχή μετά το «φρένο» στη UniCredit

Manfred Knof, CEO Commerzbank

Manfred Knof, CEO Commerzbank

Πτωτικά κινήθηκαν οι μετοχές των Commerzbank και UniCredit σήμερα Δευτέρα, στον απόηχο της είδησης ότι η γερμανική κυβέρνηση θα διατηρήσει το μερίδιο 12% της γερμανικής τράπεζας προς το παρόν, σε μια κίνηση που πιθανότατα να κρατήσει σε αναμονή οποιαδήποτε συγχώνευση με την ιταλική τράπεζα.

Υπενθυμίζεται ότι αργά την Παρασκευή, η αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου Οικονομικών της Γερμανίας, ανακοίνωσε ότι το κράτος δεν θα πουλήσει άλλες μετοχές της Commerzbank προς το παρόν, ενώ τόνισε ότι η στρατηγική της τράπεζας «προσανατολίζεται προς την ανεξαρτησία».

Η μετοχή της Commerzbank έφτασε να υποχωρεί έως και 6% στις πρωινές συναλλαγές της Δευτέρας στην Φρανκφούρτη, ενώ η μετοχή της UniCredit υποχώρησε έως και 1,5% στο Μιλάνο.

Σημειώνεται ότι η μετοχή της Commerzbank είχε κερδίσει περίπου 24% από τις 11 Σεπτεμβρίου, την ημέρα που η UniCredit ανακοίνωσε ότι είχε συγκεντρώσει μερίδιο 9% στη γερμανική τράπεζα και εκδήλωσε ενδιαφέρον για συγχώνευση.

Από την άλλη, η μετοχή της UniCredit κατέγραψε κέρδη 5%, ενώ σύμφωνα με αναλυτές, είναι πλέον απίθανο να κάνει σύντομα μια προσφορά εξαγοράς.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι η απροσδόκητη απόκτηση μετοχών της Commerzbank από την UniCredit, αιφνιδίασε το Βερολίνο, ενώ προκάλεσε αντιδράσεις από τα εργατικά συνδικάτα, και ανησυχία ότι μια συγχώνευση θα μπορούσε να οδηγήσει σε τεράστιες απώλειες θέσεων εργασίας και να “καταπνίξει” τον δανεισμό σε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις.

Η Commerzbank, με περισσότερους από 25.000 πελάτες, σχεδόν το ένα τρίτο των γερμανικών πληρωμών διεθνούς εμπορίου και περισσότερους από 42.000 υπαλλήλους, αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο της γερμανικής οικονομίας.

Η γερμανική κυβέρνηση, η οποία εξακολουθεί να κατέχει το 12% της Commerzbank μετά την πώληση του 4,5% των μετοχών της στην UniCredit, θα αποφασίσει κατά πόσο μπορεί να πραγματοποιηθεί οποιαδήποτε συμφωνία στο μέλλον.

Διαβάστε επίσης: 

Commerzbank: «Φρένο» στην πώληση μετοχών βάζει η γερμανική κυβέρνηση

Commerzbank: Η γερμανική κυβέρνηση ξεκινά έρευνα για την πώληση του κρατικού μεριδίου στην Unicredit

Commerzbank: Η CFO Bettina Orlopp αναμένεται να αναλάβει τις συνομιλίες με την UniCredit