Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Bloomberg

Commerzbank: Κατά της εξαγοράς μεριδίου της από την UniCredit οι συνδικαλιστές του Ver.di

Ο επικεφαλής του σωματείου Ver.di, Frank Werneke

Ο επικεφαλής του σωματείου Ver.di, Frank Werneke.(Πηγή: verdi.de)

Το γερμανικό εργατικό συνδικάτο Ver.di προέτρεψε την γερμανική κυβέρνηση να σταματήσει να πωλεί μετοχές της Commerzbank, προκειμένου να παρεμποδίσει οποιαδήποτε πιθανή εξαγορά της τράπεζας από την ιταλική UniCredit.

Ο υπουργός Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ πρέπει «να αντιταχθεί στην επικείμενη εξαγορά της Commerzbank από την UniCredit», δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής του σωματείου, Frank Werneke.

«Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση δεν πρέπει να πουλήσει άλλες μετοχές της Commerzbank. Το μερίδιο του κράτους στην Commerzbank πρέπει να διατηρηθεί για να αποφευχθεί η εξαγορά», σημείωσε ο Werneke.

Υπενθυμίζεται ότι η ιταλική UniCredit SpA απέκτησε μερίδιο 9% της Commerzbank AG, εξέλιξη που την καθιστά τον δεύτερο μεγαλύτερο επενδυτή της γερμανικής τράπεζας.

Συγκεκριμένα αγόρασε ποσοστό 4,5% από την κυβέρνηση της Γερμανίας, ενώ το υπόλοιπο ποσοστό από την αγορά, όπως επισημαίνει σε ανακοίνωση της, την Τετάρτη.

Η συμμετοχή τοποθετεί την UniCredit ακριβώς πίσω από το γερμανικό δημόσιο, του οποίου το μερίδιο έχει πλέον μειωθεί στο 12%.

Η ιταλική τράπεζα δήλωσε ότι θα υποβάλει έγγραφα προκειμένου να λάβει έγκριση για να αυξήσει ενδεχομένως το ποσοστό της πάνω από το 9,9%, εάν και όταν χρειαστεί.

Η εξαγορά της Commerzbank θα μετατρέψει την ιταλική τράπεζα σε μια ισχυρή δύναμη στην εταιρική και τη λιανική τραπεζική.

Σύμφωνα με την UniCredit, στα σχέδιά της είναι να ξεκινήσει συνομιλίες με την γερμανική τράπεζα, αυξάνοντας την πιθανότητα μιας συμφωνίας που θα μπορούσε να αναδιαμορφώσει το τραπεζικό τοπίο της Ευρώπης.

«Οι οικονομικές αποφάσεις διαδραματίζουν αποφασιστικό ρόλο στη στήριξη της οικονομίας και στη διατήρηση των εγχώριων θέσεων εργασίας», δήλωσε ο Werneke.

«Αυτό μπορεί να γίνει μόνο με ισχυρές τράπεζες στη χώρα. Και αυτό πρέπει να διατηρηθεί», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σημειώνεται ότι η UniCredit κατέχει ήδη μια μεγάλη τράπεζα στη Γερμανία, γνωστή ως Hypovereinsbank από το 2005, ενώ αφού την αγόρασε, ανακοίνωσε χιλιάδες περικοπές θέσεων εργασίας.

«Δεν χρειαζόμαστε άλλη καταστροφή όπως αυτή που είδαμε με την HypoVereinsbank», σημείωσε ο Stefan Wittmann, στέλεχος του Ver.di, που συμμετέχει στο διοικητικό συμβούλιο της Commerzbank.

«Δεν χρειαζόμαστε Ιταλούς να εισέρχονται στις παραδοσιακή γερμανική τραπεζική», πρόσθεσε.

Διαβάστε επίσης: 

UniCredit: Απέκτησε ποσοστό 9% της γερμανικής Commerzbank

Commerzbank: Πρώτος στόχος της γερμανικής κυβέρνησης η πώληση του 5% της τράπεζας

Doppler: Μείωση κύκλου εργασιών στα €7,47 εκατ. από τα από τα €8,59 εκατ. το α’ εξάμηνο