• Τράπεζες

    Commerzbank: Η γερμανική κυβέρνηση ξεκινά έρευνα για την πώληση του κρατικού μεριδίου στην Unicredit

    • Bloomberg
    Ρόμπερτ Χάμπεκ

    Ρόμπερτ Χάμπεκ


    Μια εσωτερική έρευνα ξεκίνησε η γερμανική κυβέρνηση, η οποία αφορά την πώληση μετοχών της γερμανικής Commerzbank, αφού η συναλλαγή επέτρεψε στην UniCredit να εισέλθει και να αναλάβει σημαντικό μερίδιο στην τράπεζα.

    Υπενθυμίζεται ότι η Unicredit, μετά την εξαγορά του 9,9% των μετοχών της Alpha Bank, εξαγόρασε στις 11 Σεπτεμβρίου το 4,5% των μετοχών στη γερμανική Commerzbank, με αποτέλεσμα να κατέχει τώρα το 9%.

    Το ποσοστό αυτό το αγόρασε από τη γερμανική κυβέρνηση, η οποία παρέμεινε με ποσοστό 12% στο μετοχικό κεφάλαιο της Commerzbank.

    Ωστόσο, η Καγκελαρία δεν είναι ευχαριστημένη με το αποτέλεσμα της περασμένης εβδομάδας, που εποπτεύθηκε από την αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου  Οικονομικών της Γερμανίας, ενώ τώρα προσπαθεί να καταλάβει τι πήγε στραβά, σύμφωνα με το Bloomberg που επικαλείται άτομα που γνωρίζουν το θέμα.

    Εξετάζει μάλιστα τη σειρά των γεγονότων που οδήγησαν στην πώληση των μετοχών και γιατί κανένας εμπλεκόμενος δεν φαινόταν να αναμένει την πιθανότητα ένας στρατηγικός επενδυτής να αγοράσει το 4,5% της Commerzbank.

    Η πώληση του μεριδίου θα εξεταστεί επίσης από επιτροπή του γερμανικού κοινοβουλίου την ερχόμενη Τετάρτη, καθώς οι νομοθέτες ζήτησαν από το υπουργείο Οικονομικών πληροφορίες σχετικά με την διαδικασία της πώλησης.

    Παρόλα αυτά, ο διευθύνων σύμβουλος της UniCredit, Andrea Orcel, κατάφερε να μετατρέψει την ιταλική τράπεζα στον δεύτερο μεγαλύτερο μέτοχο εν μία νυκτί.

    Μάλιστα, η UniCredit πρόκειται να ζητήσει άδεια από τις ρυθμιστικές αρχές για την απόκτηση μεριδίου έως και 30% της Commerzbank, καθώς ο Orcel επιδιώκει μια πιθανή εξαγορά της τράπεζας.

    Το Βερολίνο πιάστηκε εξαπίνης αφού ανέμενε από θεσμικούς επενδυτές να αγοράσουν μικρά μερίδια στην πώληση, σημειώνει το Bloomberg.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι έντονες αντιδράσεις πυροδοτήθηκαν και από το γερμανικό εργατικό συνδικάτο Ver.di, το οποίο προέτρεψε την γερμανική κυβέρνηση να σταματήσει να πωλεί μετοχές της Commerzbank, προκειμένου να παρεμποδίσει οποιαδήποτε πιθανή εξαγορά της τράπεζας από την UniCredit, καθώς ανησυχεί για τα δικαιώματα των εργαζομένων.

    Διαβάστε επίσης: 

    Placement Εθνικής Τράπεζας: Το τραγικό λάθος και τι έκαναν οι Γερμανοί με την Commerzbank – Άρθρο παρέμβαση

    UniCredit: Απέκτησε ποσοστό 9% της γερμανικής Commerzbank

    Βασίλης Ψάλτης (Alpha Bank): Η συμμαχία με την UniCredit, το μέρισμα και οι μεταρρυθμίσεις



    ΣΧΟΛΙΑ