• Τράπεζες

    Citigroup: Το «ακατέργαστο διαμάντι», οι επενδυτές και το δύσκολο έργο της CEO – Τι σχεδιάζει η τράπεζα

    • Bloomberg

    Τζέιν Φρέιζερ, CEO της Citi


    Προσπάθεια να ρίξει το βάρος στις επιχειρηματικές υπηρεσίες της κάνει η Citigroup, στο πλαίσιο της αναβάθμισής της, με στόχο να δείξει πώς ένα διευρυμένο παγκόσμιο σύστημα διακίνησης χρημάτων, είναι ικανό να ενισχύσει την κερδοφορία.

    Ένα από τα πέντε νεοσύστατα τμήματα της τράπεζας που αφορά τις υπηρεσίες για επιχειρήσεις  επιχείρηση υπηρεσιών, θα τραβήξει τα φώτα της δημοσιότητας σήμερα Τρίτη στα κεντρικά γραφεία της τράπεζας στο Μανχάταν, όπου οι επενδυτές θα ενημερωθούν από τη Διευθύνουσα Σύμβουλο Τζέιν Φρέιζερ και τον Οικονομικό Διευθυντή Μαρκ Μέισον.

    Η παρουσίαση των δράσεων της αναδιάρθρωσης, θα επικεντρωθεί σε ένα τμήμα που παράγει αυξανόμενο κέρδος, αντιπροσωπεύοντας σχεδόν το ήμισυ του συνόλου κερδών της τράπεζας το τελευταίο τρίμηνο.

    “Αυτή η μονάδα είναι ένα ακατέργαστο διαμάντι σε μια επιχείρηση που βελτιώνεται”, δήλωσε ο Mike Mayo, αναλυτής της Wells Fargo.

    Στον πυρήνα του, το τμήμα διαχειρίζεται πολλούς από τους αγωγούς που διέρχονται από το χρηματοπιστωτικό σύστημα. Βοηθά μεγάλους διεθνείς πελάτες να διαχειρίζονται και να μετακινούν μετρητά παγκοσμίως.

    Διεκπεραίωση πληρωμών για αγαθά, υπηρεσίες και αποδοχές, επεξεργασία ροών κεφαλαίων και επενδύσεων από ταμεία και παροχή μετρητών σε βασικές πτυχές των αλυσίδων εφοδιασμού, είναι οι βασικές υπηρεσίες του τμήματος.

    “Επεξεργαζόμαστε σχεδόν 5 τρισ. δολάρια κάθε μέρα”

    Η Amazon και η Uber αποτελούν δύο από τους μεγαλύτερους εταιρικούς πελάτες της τράπεζας. Η κυβέρνηση των ΗΠΑ χρησιμοποιεί επίσης την τράπεζα για τις μισθοδοσίες στο εσωτερικό και στο εξωτερικό.

    “Είμαστε εκείνοι που βοηθούμε τις εταιρείες σε όλο τον κόσμο παρασκηνιακά”, δήλωσε σε συνέντευξή του ο επικεφαλής Shahmir Khaliq, συμπληρώνοντας ότι “Επεξεργαζόμαστε σχεδόν 5 τρισ. δολάρια κάθε μέρα”.

    Παρόλο που τα “σκαμπανεβάσματα” στις συναλλαγές της Citigroup και οι μαζικές δραστηριότητες με πιστωτικές κάρτες συνήθως προκαλούν περισσότερα ερωτήματα σχετικά με τα κέρδη, οι υπηρεσίες για τις επιχειρήσεις αποτελούν πυλώνα σταθερού κέρδους.

    Είναι συχνά ένα “φωτεινό σημείο” σε έναν δανειστή, όπου τα αποτελέσματά του έχουν μείνει πίσω σε σχέση με τους ανταγωνιστές του, και που αντιμετωπίζει πιέσεις, προκειμένου να δαπανήσει χρήματα για την αναθεώρηση των συστημάτων του.

    Η συγκεκριμένη υπηρεσία έχει χαρακτηριστεί και από την Fraser – και όχι για πρώτη φορά – “crown jewel” δηλαδή το “διαμάντι του στέμματος”.

    Στους σχετικά λίγους ανταγωνιστές της τράπεζας,  περιλαμβάνονται η JPMorgan και η HSBC.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι, όπως αναφέρει το Bloomberg, η μονάδα υπηρεσιών προετοιμάζει το έδαφος για τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης με υπευθυνότητα και ασφάλεια, με τις πρώτες εφαρμογές του νέου συστήματος να αναμένεται να λειτουργήσουν το γ’ και το δ’ τρίμηνο.

    Οι προκλήσεις

    Ωστόσο, η παγκόσμια εμβέλεια της Citigroup μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις.

    Τον Ιανουάριο, ο δανειστής πρόσθεσε 1,3 δισεκατομμύρια δολάρια στα αποθεματικά για να καλύψει διασυνοριακά και διασυναλλαγματικά ανοίγματα στην Αργεντινή και κινδύνους που σχετίζονται με τη Ρωσία.

    Η τράπεζα βρίσκεται επίσης στα τελευταία στάδια της εξισορρόπησης της παρουσίας της στη λιανική τραπεζική σε 14 χώρες.

    “Πολλές φορές, οι επενδυτές που πιστεύουν ότι επενδύουν σε μια απλή ιστορία ανάκαμψης ρωτούν αν πρέπει να αρχίσουν να ανησυχούν για τη ρουπία ή το πέσο”, δήλωσε ο R. Scott Siefers, αναλυτής στην Piper Sandler Cos.

    “Αυτό περιπλέκει την ιστορία μερικές φορές”, τόνισε.

    Δύσκολο έργο

    Η μετοχή της Citigroup είχε αρχικά χαμηλότερες επιδόσεις στον KBW Bank Index των μεγάλων τραπεζών των ΗΠΑ, μετά την ανάληψη της διοίκησης της Fraser τον Μάρτιο του 2021, η οποία έλαβε σαφή εντολή να αναθεωρήσει τα εσωτερικά συστήματα της τράπεζας.

    Ωστόσο, από τη στιγμή που ανακοίνωσε πιο επιθετικά μέτρα για την ενίσχυση των αποδόσεων πέρσι, η τιμή της μετοχής παρουσίασε βελτίωση.

    Αυτή την εβδομάδα, η τράπεζα στοχεύει να κρατήσει το momentum, αποδεικνύοντας στους επενδυτές ότι υπάρχει περιθώριο για περαιτέρω ενίσχυση της μετοχής.

    Όσον αφορά την Frazer, θα πρέπει να φέρει αποτελέσματα σε διάφορα ανοικτά μέτωπα.

    Σύμφωνα με τους αναλυτές, “θα μπορούσε να απομακρυνθεί το 2026 ή να γίνει τραπεζίτης της χρονιάς”.

    Διαβάστε επίσης: 

    Citigroup: Πρόστιμο σχεδόν 62 εκατ. λιρών από τις βρετανικές αρχές για «ελλιπείς ελέγχους»

    Citigroup: Υποχώρηση κερδών για το α’ τρίμηνο

    Citigroup: Απογοητευτικά αποτελέσματα τριμήνου – Σχέδια για 20.000 απολύσεις



    ΣΧΟΛΙΑ