ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Με εργαλείο το factoring η τράπεζα BFF στηρίζει τον κλάδο της υγείας και χρηματοδοτεί επενδύσεις νοσοκομείων για την αντικατάσταση παλαιού ιατρικού εξοπλισμού και την αγορά νέου. Η BFF που έχει ηγετικό ρόλο στην παροχή υπηρεσιών στους προμηθευτές της Δημόσιας Διοίκησης στην Ευρώπη, από το περασμένο καλοκαίρι δραστηριοποιείται και στην Ελλάδα προσφέροντας ολοκληρωμένες λύσεις για τη διαχείριση απαιτήσεων από το Εθνικό Σύστημα Υγείας και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα.
Για τα πλεονεκτήματα του factoring, που εξασφαλίζει ρευστότητα χωρίς να «γεννάει» νέο χρέος, και για τις υπηρεσίες που προσφέρει στους Έλληνες πελάτες της μιλάει στο mononews.gr ο κ. Χρήστος Θεοδοσίου – Διευθυντής Ελληνικού Υποκαταστήματος του Ομίλου BFF Banking Group.
Ερώτηση: Τι ακριβώς προσφέρει ο Όμιλος BFF Banking Group; Ποιοι είναι οι πελάτες σας και τι είδους υπηρεσίες παρέχει η εταιρεία;
Χρήστος Θεοδοσίου: H BFF είναι τράπεζα με ηγετικό ρόλο στην παροχή υπηρεσιών στους προμηθευτές της Δημόσιας Διοίκησης στην Ευρώπη. Έχουμε περισσότερα από 30 χρόνια παρουσίας στην αγορά, και διατηρούμε δραστηριότητα σε 9 ευρωπαϊκές χώρες και συγκεκριμένα σε Ιταλία, Κροατία, Τσεχία, Γαλλία, Ελλάδα, Πολωνία, Πορτογαλία, Σλοβακία και Ισπανία. Βασικό μας αντικείμενο είναι η διαχείριση και εξαγορά απαιτήσεων έναντι του δημόσιου τομέα μέσω υπηρεσιών factoring χωρίς δικαίωμα αναγωγής καθώς και υπηρεσίες διαχείρισης απαιτήσεων. Από τις μεγαλύτερες πολυεθνικές, μέχρι και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που χρειάζονται πηγές χρηματοδότησης ώστε να ανταποκριθούν στις καθημερινές τους ανάγκες, το φάσμα περιλαμβάνει πολλούς διαφορετικούς τύπους εταιρειών οι οποίες αξιοποιούν τις δυνατότητες του factoring για να πετύχουν τους στόχους τους. Το μεγαλύτερο πλεονέκτημα των προϊόντων factoring σε σχέση με τον παραδοσιακό τραπεζικό δανεισμό, είναι το γεγονός ότι ο πελάτης δεν επιβαρύνεται με επιπλέον χρέος. Στην ουσία αξιοποιεί δικούς του πόρους ώστε να δημιουργήσει ρευστότητα. Επιπλέον, το γεγονός ότι η BFF εξαγοράζει πρακτικά τις απαιτήσεις των πελατών, επιτρέπει την πλήρη αποαναγνώριση των απαιτήσεων από τον ισολογισμό, και ως εκ τούτου βελτιώνονται οι ταμειακές ροές και περιορίζεται ο χρόνος είσπραξης των απαιτήσεων στο επιθυμητό επίπεδο.
Ερώτηση: Η εταιρεία απέκτησε υποκατάστημα στην Ελλάδα τον Ιούνιο, μέσα στην πανδημία, πως πήρατε την απόφαση, ειδικά την περιόδο που η ελληνική οικονομία δεχόταην πίεση λόγω της υγειονομικής κρίσης του COVID-19;
Χρήστος Θεοδοσίου: Ουσιαστικά ξεκινήσαμε την δραστηριότητά μας στην ελληνική αγορά το 2017 -υπό το καθεστώς ελεύθερης παροχής υπηρεσιών- και αργότερα επιδιώξαμε φυσική παρουσία στην χώρα ώστε να είμαστε σε θέση να εξυπηρετούμε καλύτερα τους πελάτες μας στην Ελλάδα. Σήμερα η BFF είναι η μόνη τράπεζα στη χώρα που προσφέρει ολοκληρωμένες λύσεις για τη διαχείριση απαιτήσεων από το Εθνικό Σύστημα Υγείας και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Η στρατηγική μας για την Ελλάδα διαμορφώθηκε λαμβάνοντας υπόψιν το καθήκον μας να σταθούμε στο πλευρό των πελατών μας σε μια δύσκολη περίοδο, όπως αυτή του COVID-19, κατά την οποία τους είμαστε απαραίτητοι περισσότερο από κάθε άλλη φορά.
Ήδη από την αρχή της υγειονομικής κρίσης θέσαμε εαυτόν στην πλήρη διάθεσή των πελατών μας σε Ιταλία και εξωτερικό, παρέχοντας άμεση και αποτελεσματική εξυπηρέτηση υψηλών προδιαγραφών.
Ερώτηση: Όπως είπατε το factoring χωρίς δικαίωμα αναγωγής, αποτελεί την βασική σας υπηρεσία. Προσφέρετε αποκλειστικά προϊόντα και υπηρεσίες factoring ή σχεδιάζετε περαιτέρω εξάπλωση και σε άλλες τραπεζικές υπηρεσίες ή αγορές πέρα από τον υγειονομικό κλάδο και την δημόσια διοίκηση;
Χρήστος Θεοδοσίου: Εξειδικευόμαστε στην παροχή υπηρεσιών προς τους προμηθευτές της δημόσιας διοίκησης, μέσω ειδικά διαμορφωμένων λύσεων, και ο βασικός μας στόχος είναι να αντιμετωπίσουμε μαζί τους τις προκλήσεις που σχετίζονται με την αποτελεσματική διαχείριση της ρευστότητας. Στην κεντρική και ανατολική Ευρώπη για παράδειγμα, χρηματοδοτούμε στον κλάδο της υγείας δημόσιους και ιδιωτικούς οργανισμούς, προκειμένου να βελτιώσουμε την ρευστότητα των νοσοκομείων και να βοηθήσουμε με αυτόν τον τρόπο στην αποπληρωμή των υποχρεώσεων έναντι των προμηθευτών τους. Επιπλέον, στηρίζουμε τα νοσοκομεία χρηματοδοτώντας επενδύσεις για την αντικατάσταση παλαιού ιατρικού εξοπλισμού και την αγορά νέου. Στην Ελλάδα, όπως και σε Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία, Γαλλία και Κροατία, υποστηρίζουμε τους προμηθευτές της δημόσιας διοίκησης μέσω της εξαγοράς και διαχείρισης των απαιτήσεων τους.
Ερώτηση: Ποια είναι η εικόνα που έχετε για την ελληνική οικονομία; Είστε αισιόδοξος για το μέλλον και για την γρήγορη επάνοδο της χώρας σε ρυθμούς ανάπτυξης τα επόμενα χρόνιας;
Χρήστος Θεοδοσίου: Η οικονομική δραστηριότητα στην Ε.Ε. δέχθηκε ένα βαρύτατο πλήγμα κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους. Παρατηρήθηκε μεν μια σταδιακή επάνοδος της αγοράς στην κανονικότητα μετά την άρση των περιορισμών που επιβλήθηκαν από τις κυβερνήσεις λόγω του κορωνοϊού, ωστόσο το δεύτερο κύμα της πανδημίας οδήγησε σε νέες αναταράξεις. Η Ελλάδα συγκαταλέγεται μεταξύ των χωρών οι οποίες επηρεάστηκαν σημαντικά από την πανδημία. Σκεφτείτε ότι η εγχώρια οικονομία βασίζεται κατά κύριο λόγο στην παροχή υπηρεσιών και στον τουρισμό, με άλλα λόγια δύο αγορές οι οποίες είναι ιδιαίτερα ευαίσθητες σε αυτού τα είδους τα οικονομικά σοκ. Ως αποτέλεσμα, ο προϋπολογισμός που κατέθεσε πρόσφατα το ΥΠΟΙΚ, προβλέπει σημαντική μείωση του ΑΕΠ της τάξεως του 10.5% για το 2020, με σταδιακή αποκατάσταση 4.8% το 2021. Οι δημόσιες επενδύσεις και η στήριξη μέσω ρευστότητας αναμένεται να διευκολύνουν την αποκατάσταση της οικονομίας, η οποία θα επιταχυνθεί όσο η πανδημία τίθεται σταδιακά υπό έλεγχο. Προς αυτήν την κατεύθυνση θα βοηθήσει και η διάθεση του εμβολίου το οποίο θα οδηγήσει στην άρση των περιορισμών διεθνώς και θα επιτρέψει στην κυβέρνηση να υποστηρίξει νέα επενδυτικά σχέδια. Σε περίπτωση δε, που καταφέρουμε να ελέγξουμε την πανδημία νωρίτερα, τότε η ανάταξη της οικονομίας θα επιτευχθεί πιο γρήγορα και έτσι διάφορα κοινωνικοοικονομικά προβλήματα, όπως το ρίσκο πτώχευσης, τα μη-εξυπηρετούμενα δάνεια και η χειροτέρευση της κοινωνικής ευημερίας θα περιοριστούν.
Ερώτηση: Αυτή την περίοδο το τραπεζικό σύστημα είναι ιδιαίτερα επιφυλακτικό με την παροχή χρηματοδότησης προς τις ελληνικές επιχειρήσεις. Είναι σε θέση η BFF να υποστηρίξει περισσότερες επιχειρήσεις, ακόμα και αυτές που αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα εξαιτίας της πανδημίας;
Χρήστος Θεοδοσίου: Ως τράπεζα υποστηρίζουμε διεθνείς πελάτες στις αγορές που δραστηριοποιούνται, και αυτό που επιδιώκουμε είναι να βελτιώσουμε τους δείκτες των ισολογισμών τους μέσω μείωσης της έκθεσης των εμπορικών τους απαιτήσεων προς τους δημόσιους φορείς. Στο παρελθόν διάφοροι προμηθευτές του δημοσίου επέλεξαν τον τραπεζικό δανεισμό ή ακόμα και την χρήση ιδίων κεφαλαίων προκειμένου να αντιμετωπίσουν τους μακροπρόθεσμους χρόνους αποπληρωμής του δημοσίου. Αυτή ωστόσο η πρακτική, οδήγησε σε υψηλά επίπεδα χρέους και ως επακόλουθο σε αδυναμία εξασφάλισης νέου δανεισμού, ειδικά εν μέσω πολύ ειδικών καταστάσεων, όπως για παράδειγμα η οικονομική κρίση που προκλήθηκε λόγω της πανδημίας. Είναι βασικό να επισημάνουμε ότι οι χρηματοδοτικές λύσεις που προσφέρουμε εμείς παρέχουν ρευστότητα στον πελάτη χωρίς να επιβαρύνεται ο ισολογισμός με επιπλέον χρέος.
Ο Όμιλος BFF Banking Group, πάροχος χρηματοοικονομικών υπηρεσιών με ηγετική παρουσία στην Ευρώπη για τους προμηθευτές της Δημόσιας Διοίκησης, τον περασμένο Ιούνιο έλαβε αδειοδότηση από την Τράπεζας της Ιταλίας και την Τράπεζας της Ελλάδος, για την έναρξη λειτουργίας υποκαταστήματος στην Ελλάδα.
Στόχος του είναι να παρέχει στις εταιρείες ακόμα πιο αποτελεσματικές λύσεις διαχείρισης των πιστώσεών τους έναντι του ελληνικού δημόσιου τομέα και του εθνικού συστήματος υγείας. Ο Όμιλος BFF Banking Group υποστηρίζει τους Έλληνες πελάτες από το 2017, υπό το καθεστώς ελεύθερης παροχής υπηρεσιών, έχοντας αγοράσει περισσότερα από 100 εκατ. ευρώ απαιτήσεων στην ελληνική αγορά, αποτελώντας τον μοναδικό πάροχο υπηρεσιών factoring, εξειδικευμένο στον δήμοσιο τομέα στην Ελλάδα.