Στην αντιμετώπιση των «κόκκινων» δανείων και την εξυγίανση του ισολογισμού αναφέρθηκε πριν από λίγο ο CEO της Τράπεζας Πειραιώς κ. Χρήστος Μεγάλου στην ενημέρωση των αναλυτών για τα οικονομικά αποτελέσματα της τράπεζας.

Όπως σημείωσε χαρακτηριστικά «ο μετασχηματισμός παρήγαγε αποτελέσματα και μάλιστα σε χρόνο ρεκόρ». Αναφέρθηκε στην εξέλιξη του σχεδίου Sunrise, που έχει υλοποιηθεί πάνω από το 90%, υπογραμμίζοντας πως στο τέλος του τρίτου τριμήνου ο δείκτης ΝPEs διαμορφώθηκε στο 16% και στόχος είναι, σύντομα να περιοριστεί κάτω από το 10%.

Συγκεκριμένα τα «κόκκινα» δάνεια στο 9μηνο 2021 μειώθηκαν κατά 16 δισ. ευρώ, και η καθαρή οργανική ροή περιορίστηκε στα 200 εκατ. ευρώ.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στον στόχο για νέες χρηματοδοτήσεις φέτος ύψους 5,7 δις ευρώ, σημειώνοντας πως η τράπεζα βρίσκεται πολύ κοντά στον στόχο της καθώς μόνο στο τρίτο τρίμηνο οι εκταμιεύσεις νέων δανείων ανήλθαν στα 1,2 δις ευρώ.

Επίσης περιορίστηκε σημαντικά η περίμετρος των δανείων που παραμένουν σε μορατόρια, τα οποία «είναι πλέον πολύ λίγα και αφορούν τον τουριστικό κλάδο ο οποίος πέτυχε καλές επιδόσεις γεγονός που δημιουργεί αισιοδοξία ότι η πορεία τους στο μέλλον θα είναι ομαλή και θα εξυπηρετούνται κανονικά» όπως ανέφερε.

Ο κ. Μεγάλου αναφέρθηκε και στο πρόγραμμα περιορισμού του δικτύου καταστημάτων και στην μείωση του προσωπικού. Τα καταστήματα θα μειωθούν στα 380 από 437 και το προσωπικό θα μειωθεί στα 7.500 άτομα έναντι 9.400 (Σεπτέμβριος 2021). Να σημειωθεί ότι ήδη «τρέχει» νέο πρόγραμμα εθελούσιας που αφορά στοχευμένες ομάδες εργαζομένων σε κεντρικές μονάδες και καταστήματα.

Μεγάλου: Ο πληθωρισμός θα μείνει υψηλός έως τα μέσα του 2022

Σε ότι αφορά την οικονομία ο κ. μεγάλου ανέφερε πως ο πληθωρισμός θα παραμείνει υψηλός μέχρι τα μέσα του 2022 πριν αρχίσει να αποκλιμακώνεται. Υπογράμμισε ακόμα πως το οικονομικό κλίμα βελτιώνεται και ότι το δεύτερο τρίμηνο του 2021 το ΑΕΠ της χώρας επέστρεψε στα προ πανδημίας επίπεδα.

Τέλος για τα οικονομικά αποτελέσματα ο κ. Χρήστος Μεγάλου επισήμανε ότι οι δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας είναι σημαντικά υψηλότεροι από τις υφιστάμενες και μελλοντικές απαιτήσεις και στόχος είναι η απόδοση ιδίων κεφαλαίων να διαμορφωθεί πάνω από το 5% το 2022 και μεσοπρόθεσμα άνω του 10%.

Όπως είπε «Τον Σεπτέμβριο 2021 ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας διαμορφώθηκε σε περίπου 16%, συνέπεια των ενεργειών κεφαλαιακής ενίσχυσης, συνολικού ύψους άνω των τριών δισ. ευρώ που υλοποιήθηκαν έγκαιρα και με επιτυχία κατά τη διάρκεια του έτους. Πρόσθετες ενέργειες κεφαλαιακής ενίσχυσης, ύψους 400 εκατ. ευρώ, βρίσκονται σε εξέλιξη και αναμένεται να ολοκληρωθούν στις αρχές του 2022»

Διαβάστε επίσης: