ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Ο Χρήστος Μεγάλου, χρειάστηκε 2.900 μέρες για να φτάσει την κεφαλαιοποίηση της Πειραιώς στα 5,5 δισ. ευρώ, από το 1,55 δισ. ευρώ που ήταν στις 9 Μαρτίου 2017 όταν ανέλαβε τα ηνία της τράπεζας.
Μέσα σε 8 χρόνια με σχέδιο, μέθοδο και προσήλωση ο CEO της τράπεζας μεγάλωσε την Πειραιώς 3,5 φορές. Στο μεσοδιάστημα, τον Απρίλιο του 2021, προχώρησε και στην εντυπωσιακή αύξηση μετοχικού κεφαλαίου των 1,38 δισ ευρώ, που αποτέλεσε και τον μεγάλο σταθμό για την μετέπειτα πορεία της τράπεζας.
Στόχος της κάθε κίνησης του Χρήστου Μεγάλου –από την αύξηση κεφαλαίου μέχρι την πλήρη ιδιωτικοποίηση της τράπεζας το 2023 και από την δημιουργία της neobank Snappi μέχρι την εξαγορά της Εθνικής Ασφαλιστικής- είναι ένας:
Να μεγαλώνει η τράπεζα. Η Πειραιώς μοιάζει να «ξαναγεννήθηκε» στις 9 Μαρτίου του 2017, μέρα που έχει τα γενέθλια του και ο Χρήστος Μεγάλου, ο οποίος με κάθε νέα συμφωνία επιβεβαιώνει ότι δικαίως η αγορά τον θεωρεί τον μεγαλύτερο dealmaker στην Ελλάδα. Εξάλλου το αποδεικνύει και η ταχύτητα ανάκαμψης της Πειραιώς. Όταν ανέλαβε CEO τον Μάρτη του 2017 ο γενικός δείκτης του ΧΑ ήταν στις 648,8 μονάδες τώρα είναι στις 1.558 μονάδες, ανέβηκε δηλαδή 2,4 φορές, το ίδιο διάστημα η Πειραιώς μεγάλωσε 3,5 φορές.
Εθνική Ασφαλιστική
Η τελευταία κίνηση του Χρήστου Μεγάλου, να αποκτήσει το 70% της Εθνικής Ασφαλιστικής –στα 469 εκατ. ευρώ-, έρχεται και πάλι να αλλάξει τα δεδομένα, αυτή τη φορά στον ασφαλιστικό κλάδο.
Όπως έχει πει ο ίδιος, αυτό το deal μας δημιουργεί μία άμυνα στην πτώση των επιτοκίων. Στόχος μας είναι να αυξηθούν τα έσοδα από τις μη τραπεζικές προμήθειες στο 30% από το 23% που είναι τώρα, με έμφαση sτις προμήθειες του asset management, insurance, bancassurance, σημειώνοντας πως ο στόχος αυτός θα έχει επιτευχθεί σε ένα χρόνο.
Σήμερα οι κεφαλαιακοί δείκτες της τράπεζας αντέχουν το deal με το CVC για την Εθνική Ασφαλιστική, καθώς όπως προκύπτει από τα αποτελέσματα 9μηνου του 2024, ο δείκτης των κοινών μετοχών της κατηγορίας 1 (CET1) ήταν στο 14,7% επί του σταθμισμένου ως προς τον κίνδυνο ενεργητικού των 33,7 δις.
Το deal διαμορφώνει τον δείκτη CET 1 στο 13,2% δηλαδή 1,5 ποσοστιαία μονάδα πιο κάτω από τα τρέχοντα δεδομένα. Ωστόσο αν η τράπεζα πετύχει να κάνει χρήση του εποπτικού μηχανισμού Danish Compromise, η κεφαλαιακή επίπτωση θα είναι 1 μονάδα, με τον δείκτη CET 1 στο 13,7% (σύμφωνα πάντα με τα αποτελέσματα 9μηνου) και διατηρεί ένα σημαντικό κεφαλαιακό απόθεμα άνω του 2% καθώς το εποπτικό όριο τίθεται στο 11%.
Στις 24 Φεβρουαρίου η Πειραιώς θα ανακοινώσει τα οικονομικά αποτελέσματα της χρήσης του 2024, μέρα που ο Χρήστος Μεγάλου θα θέσει τους νεους στρατηγικούς στόχους για την τράπεζα που διοικεί.
Υλοποιούμε ό,τι υποσχόμαστε
Και παραμένει πιστός στην αρχή που έχει ακολουθήσει με ευλάβεια από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε την διοίκηση της Πειραιώς, να υλοποιεί δηλαδή με ταχύτητα το επιχειρησιακό πλάνο.
Πέρυσι τον Μάρτιο, όταν ολοκληρώθηκε η πλήρης ιδιωτικοποίησης της τράπεζας, μετά από το επιτυχημένο placement του 27% που κατείχε το ΤΧΣ, αξίας 1,35 δισ. ευρώ, και με την ισχυρή συμμετοχή διεθνών επενδυτών, ο Χρήστος Μεγάλου είχε δηλώσει χαρακτηριστικά:
«Υλοποιούμε ό,τι υποσχόμαστε. Μας το αναγνωρίζουν αυτό οι επενδυτές, διότι ξέρουν ότι μπορούν να μας εμπιστευθούν».
Χάρις στην στρατηγική του έμπειρου τραπεζίτη, η Πειραιώς έχει αποκτήσει ισχυρό χρηματοοικονομικό προφίλ, κινούμενη ταχύτατα σε πορεία ανάπτυξης.
Αυτό το έδειξαν τα αποτελέσματα 9μηνου καθώς τα εξομαλυμένα (από φορολογικές διαφορές) καθαρά κέρδη διαμορφώθηκαν σε 932 εκατ. ευρώ, σε ιστορικά υψηλά για τις επιδόσεις της τράπεζας, η οποία διαθέτει δείκτη λειτουργικής αποτελεσματικότητας στο 29%, που την κατατάσσει ανάμεσα στις καλύτερες στην ευρωπαϊκή τραπεζική αγορά.
Ο νέος στόχος του CEO είναι η Πειραιώς να πετύχει καθαρή πιστωτική επέκταση 10 δισ ευρώ την τριετία 2024-2027, με χαρτοφυλάκιο των ενήμερων δανείων πάνω από 40 δις ευρώ, ενώ πέρυσι στο 9μηνο οι νέες χορηγήσεις ξεπέρασαν τα 2,5 δις ευρώ.
Η Πειραιώς καινοτομεί και στο επίπεδο στεγαστικής πίστης, λανσάροντας νέα καινοτόμα προϊόντα, ενώ έχει παργματοποιήσει άλματα στη διαχείριση των «κόκκινων» δανείων με τον σχετικό δείκτη να υποχωρεί στο 3% (όπως είναι ο στόχος για το τέλος του 2024).
Η Snappi
Ο Χρήστος Μεγάλου είχε χαρακτηρίσει το 2024 ως «έτος Snappi».
Η πρώτη ελληνική neobank, που θα ξεκινήσει την λειτουργία της μέσα στο πρώτο εξάμηνο φέτος, έχοντας εξασφαλίσει από την ΕΚΤ ευρωπαϊκή τραπεζική άδεια έχει στόχο το 2026 να διαθέτει διαθέτει 1 εκατομμύριο πελάτες, 150 συνεργασίες με εμπόρους, και επέκταση στο εξωτερικό. και θα προσφέρει στους πελάτες της μια αμιγώς digital εμπειρία σε μια σειρά από προϊόντα, τα οποία θα εκτείνονται από τις συναλλαγές έως τις καταθέσεις και τις πιστώσεις, προσφέροντας καινοτόμες λύσεις.
Οι κινήσεις –σταθμοί που έβγαλαν την Πειραιώς από το αδιέξοδο
Τον Μάρτιο του 2017, ο Χρήστος Μεγάλου κλήθηκε –από τον πρόεδρο της τράπεζας Γιώργο Χαντζηνικολάου– να αναλάβει μία mission impossible επιχείρηση διάσωσης της Πειραιώς, που είχε μείνει για μήνες ακέφαλη, είχε τεράστιες κεφαλαιακές ανάγκες και ένα βουνό ύψους 35 δισ ευρώ από «κόκκινα» δάνεια.
Ο τραπεζίτης έχει παραδεχτεί πως έμεινε πολλές νύχτες ξάγρυπνος εκείνη την εποχή που «η μεγαλύτερη πρόκληση ήταν να πείσουμε τις ρυθμιστικές αρχές και την αγορά ότι η στρατηγική μας θα απέδιδε καρπούς».
Πρώτος σταθμός ήταν η εκπόνηση του στρατηγικού σχεδίου Agenda 2020, που έβαλε τα θεμέλια για τη διαχείριση των προβληματικών δανείων και το πέρασμα στην κερδοφορία.
Οι στόχοι του Agenda 2020, αν και αρχικά θεωρήθηκαν από την αγορά ως φιλόδοξοι, και μη ρεαλιστικοί, επιτεύχθηκαν το 2019. Και μπήκε μπροστά η Agenda 2023, όπως και η συμφωνία με την Intrum για τη μεταβίβαση και διαχείριση του χαρτοφυλακίου «κόκκινων» δανείων.
Με την έλευση του 2021 η Πειραιώς είχε περάσει σε κρατικό έλεγχο με το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας να κατέχει το 61,3% – λόγω της μετατροπής σε κοινές μετοχές του ομολόγου CoCo που είχε εκδώσει το Δημόσιο στην ανακεφαλαιοποίηση του 2015-, καθώς ο SSM δεν είχε επιτρέψει την πληρωμή του κουπονιού τον Δεκέμβριο του 2020.
Τότε ο Χρήστος Μεγάλου απέδειξε πως ακόμη και όταν όλα δείχνουν πως έφτασες σε αδιέξοδο, μπορείς να ανοίξεις νέο δρόμο.
Αυτός ο νέος δρόμος ήταν η μεγάλη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, που ολοκληρώθηκε με απόλυτη επιτυχία σε χρόνο ρεκόρ –τον Απρίλιο τους 2021- και με τη συμμετοχή ποιοτικών, διεθνών επενδυτών.
Η τράπεζα άντλησε 1,38 δισ. ευρώ, πραγματοποιώντας την μεγαλύτερη από το 2017, αύξηση μετοχικού κεφαλαίου στην Ευρώπη. Οι προσφορές που δέχτηκε ξεπέρασαν τα 4,9 δισ. ευρώ και το ποσοστό του ΤΧΣ υποχώρησε στο 27%.
Τότε εκπονήθηκε και το ολιστικό σχέδιο «Sunrise» με στόχο την επίτευξη μονοψήφιου δείκτη NPEs το πρώτο τρίμηνο του 2022.
Η τράπεζα προχώρησε σε μία σειρά τιτλοποιήσεων, που εντάχθηκαν στο πρόγραμμα κρατικών εγγυήσεων «Ηρακλής» και ο δείκτης των NPEs από το 46% που ήταν τον Μάρτιο του 2022, έκανε βουτιά και στο τέλος του 2023 είχε περιοριστεί στο 3,5%.
Και τώρα, σε 15 μέρες, στις 24 Φεβρουαρίου ο Χρήστος Μεγάλου θα ανακοινώσει τους νέους στόχους στόχους της Πειραιώς.
Διαβάστε επίσης:
UBS για Τράπεζα Πειραιώς: Aπό τις φθηνότερες μετοχές στην Ευρώπη
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Διονύσης Σαββόπουλος: «Αγκαλιαζόμασταν σαν ναυαγοί»
- Ο «χάρτης» των οδικών παραχωρήσεων – Η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, η Aktor και οι εκκρεμότητες
- Η Διοικητική Δικαιοσύνη με τον νέο νόμο: Μεταφέροντας το πρόβλημα από το ΣτΕ στα τακτικά διοικητικά δικαστήρια;
- Εθνικό Σχέδιο Δράσης για το Ποδήλατο: Πετάλι προς την πράσινη αστική κινητικότητα
![](https://www.mononews.gr/wp-content/themes/mononews2025/assets/icons/google-news-icon.png)