• Τράπεζες

    Χρήστος Μεγάλου: Νέο πράσινο δάνειο για ενεργειακή αναβάθμιση ακινήτων από την Τράπεζα Πειραιώς

    Χρήστος Μεγάλου, CEO Τράπεζας Πειραιώς

    Χρήστος Μεγάλου, CEO Τράπεζας Πειραιώς


    Νέο «πράσινο» δάνειο με ελκυστική τιμολόγηση  λανσάρει στην αγορά η Τράπεζα Πειραιώς, σε συνεργασία με την CFP Green Buildings, για την ενεργειακή αναβάθμιση των κατοικιών και εν γένει των ακινήτων στις αρχές του 2025, όπως ανέφερε ο CEO της τράπεζας Χρήστος Μεγάλου, μιλώντας σε εκδήλωση με θέμα «Sustainability for Economy and People».

    Το παρών στην εκδήλωση έδωσε και ο Eric Usher, γενικός διευθυντής του φορέα UNEP FI, που βρίσκεται κάτω από την ομπρέλα των Ηνωμένων Εθνών για την βιώσιμη τραπεζική.

    Η κλιματική αλλαγή, ή καλύτερα η «κλιματική κρίση» είναι εδώ. Βλέπουμε τις επιπτώσεις της στις πυρκαγιές, την ξηρασία και τις πλημμύρες, ενώ αυτές οι συνέπειες έχουν ενταθεί περαιτέρω με τα γεωπολιτικά γεγονότα στη γειτονιά μας, ανέφερε στην ομιλία του ο κ. Μεγάλου, υπογραμμίζοντας πως:

    Η Πειραιώς έχει μακρόχρονη ιστορία στην υποστήριξη της βιώσιμης ανάπτυξης, με άξονα τις Αρχές Υπεύθυνης Τραπεζικής των Ηνωμένων Εθνών, που η ίδια συν-διαμόρφωσε με μικρή ομάδα τραπεζών-μελών του UNEP FI το 2019. Και αναφέρθηκε συγκεκριμένα σε τέσσερις δράσεις.

    Ενεργειακή αναβάθμιση κατοικιών

    Όπως είπε ο κ. Μεγάλου η Πειραιώς δίνει έμφαση στην ενεργειακή αναβάθμιση των κατοικιών των πελατών της, και για τον λόγο αυτό προχωρά σε στρατηγική συνεργασία με την εταιρεία CFP Green Buildings, ενός καινοτόμου παρόχου λογισμικού που  στοχεύει στην ενίσχυση της ενεργειακής απόδοσης των ακινήτων, με πανευρωπαϊκά credentials σε μεγάλες πολυεθνικές τράπεζες.

    Η Πειραιώς προχωρά λοιπόν  στην δημιουργία μίας νέας υπηρεσίας, αναπτύσσοντας εξειδικευμένο «εργαλείο»  που θα διευκολύνει την αξιολόγηση της ενεργειακής απόδοσης των ακινήτων και προτείνει μέτρα για τη βελτιστοποίηση της, με μετρήσιμο οικονομικό όφελος. Και ταυτόχρονα θα προσφέρει στους πελάτες της χρηματοδοτικές λύσεις για την υλοποίηση των εργασιών ανακαίνισης μέσω ενός δικτύου αποκλειστικών συνεργατών.

    Αυτό σημαίνει ότι οι πελάτες της τράπεζας που επιθυμούν να αναβαθμίσουν ενεργειακά το ακίνητο τους, θα λαμβάνουν εξατομικευμένη διάγνωση, προτάσεις και λύσεις για τη βιώσιμη ανακαίνιση των ακινήτων τους, καθώς και εξειδικευμένα προϊόντα με προνομιακούς όρους από τις αρχές του 2025.

    Μάλιστα όπως ανέφερε ο κ. Χρήστος Μεγάλου, η Πειραιώς ήδη προσφέρει σε  150.000 πελάτες της χρηματοδότηση για την ενεργειακή αναβάθμιση των ακινήτων τους.

    Να σημειωθεί ότι η Πειραιώς -με την πελατειακή της βάση να αριθμεί πάνω από 6 εκατ πελάτες (σχεδόν το 60% του πληθυσμού)-, έχει σήμερα χαρτοφυλάκιο εξυπηρετούμενων δανείων 32 δισ ευρώ και μερίδιο αγοράς 25%. «Στόχος μας είναι το 2027 να έχουμε προσεγγίσει τα 40 δισ. ευρώ εκ των οποίων  περισσότερα από 5-6 δισ. προς τη βιώσιμη ανάπτυξη και την πράσινη μετάβαση», τόνισε ο κ. Μεγάλου.

    Θερμοκηπιακή γεωργία

    Ο CEO της Πειραιώς σημείωσε επίσης ότι η τράπεζα έχει αναπτύξει συγκεκριμένες στρατηγικές για να υποστηρίξει τους πελάτες της στον αγροδιατροφικό τομέα, στον οποίο κατέχει το  μεγαλύτερο μερίδιο αγορας.

    Όπως είπε στόχος είναι η ενίσχυση θερμοκηπιακής γεωργίας και στο πλαίσιο αυτό η Πειραιώς ανακοίνωσε πρόσφατα τη νέα πρωτοβουλία για την υποστήριξη των επενδύσεων εκσυγχρονισμού και εγκατάστασης νέων θερμοκηπίων, προσφέροντας εξειδικευμένη σειρά συμβουλευτικών και χρηματοδοτικών λύσεων.

    Με τα σύγχρονα θερμοκήπια αυξάνεται η παραγωγή ανά εκτάριο, εξοικονομείται νερό και ενέργεια, αποφεύγονται τα βλαβερά αγροχημικά, προστατεύεται το φυσικό περιβάλλον και η βιοποικιλότητα.

    «Φιλοδοξία μας είναι να πολλαπλασιάσουμε αυτές τις μονάδες και σε ορίζοντα 5ετίας να διπλασιάσουμε το σύνολο των στρεμμάτων θερμοκηπίων σε όλη την Ελλάδα,  που σήμερα υπολογίζονται στα 48.000 στρέμματα» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μεγάλου.

    Στήριξη περιοχών που επλήγησαν από φωτιές και πλημμύρες

    Η Πειραιώς υλοποίησε αντιδιαβρωτικά και αντιπλημμυρικά έργα στην Πάρνηθα σε μια έκταση 9.000 στρεμμάτων, προϋπολογισμού άνω των 2 εκατ. ευρώ, τα οποία ολοκληρώθηκαν σε χρόνο ρεκόρ 3,5 μηνών, χρησιμοποιώντας δασικούς συνεταιρισμούς. Τώρα ξεκινά ανάλογη δράση στην Πεντέλη, επίσης σε έκταση 9.000 στρεμμάτων, προϋπολογισμού 2 εκατ ευρώ. Ενώ η τράπεζα συμμετείχε και  στον διατραπεζικό λογαριασμό για την Θεσσαλία με 12,5 εκατ ευρώ.

    MBA in Sustainability

    Και επειδή η εξειδικευμένη εκπαίδευση είναι βασικός παράγοντας για τη βιώσιμη ανάπτυξη, η Τράπεζα Πειραιώς μαζί με το  Πανεπιστήμιο Πειραιώς  δημιούργησαν το πρώτο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα με ειδίκευση στη Βιώσιμη Ανάπτυξη, το  MBA in Sustainability,  το οποίο θα προσφέρεται σε αριστούχους φοιτητές, χωρίς δίδακτρα ή τέλη φοίτησης από φέτος.

    Διαβάστε επίσης

    Hellenic Cables: Προμηθεύει inter-array καλώδια για το έργο New Jersey Offshore Wind

    Uber: Σε συνομιλίες για εξαγορά της Expedia

    Λαγκάρντ: Δεν δεσμεύομαι για νέα μείωση τον Δεκέμβριο – Πιέσεις στο ευρώ



    ΣΧΟΛΙΑ