ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Περιεχόμενα
Η σκυτάλη της ιδιωτικοποίησης -με ορίζοντα τον Μάρτιο- πέρασε στην Τράπεζα Πειραιώς, η οποία ετοιμάζεται να δεχθεί στο μετοχικό της κεφάλαιο ιδιώτες επενδυτές για το σύνολο του ποσοστού (27%) που κατέχει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ).
«Θα περιμένουμε την απόφαση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας για την αποεπένδυση και είμαστε έτοιμοι», ανέφερε χθες ο CEO της Τράπεζας Πειραιώς, Χρήστος Μεγάλου, μιλώντας με δημοσιογράφους, στο περιθώριο εκδήλωσης της τράπεζας.
Και σημείωσε χαρακτηριστικά πως: Είναι εφικτό να πωληθεί όλο το ποσοστό, όμως αυτό δεν είναι δική μας απόφαση, ούτε με ποιο τρόπο θα γίνει η διάθεση. Είναι απόφαση του Ταμείου.
Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα του ΤΧΣ η διαδικασία αποεπένδυσης θα «τρέξει» τον Μάρτιο 2024, και αφού ανακοινωθούν στα τέλη Φεβρουαρίου 2024, τα οικονομικά αποτελέσματα του 2023.
Ο Χρήστος Μεγάλου και η ομάδα του έχουν ξεκινήσει την προετοιμασία και τις επαφές με τη διεθνή επενδυτική κοινότητα, καθώς τα αποτελέσματα του 4ου τριμήνου αναμένεται να είναι εξίσου εξαιρετικά με το τρίτο τρίμηνο. Τα καθαρά κέρδη για το σύνολο του 2023 εκτιμάται ότι θα διαμορφωθούν στα 700+ εκατ ευρώ.
«Ο σκοπός μας είναι να μπορέσουμε να μεγιστοποιήσουμε το όφελος για το ΤΧΣ. Αυτή είναι η προσπάθειά μας. Μόλις λάβει την απόφαση ο μέτοχος θα βοηθήσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Και νομίζω ότι θα έχουμε ανάλογη επιτυχία με αυτήν της Εθνικής Τράπεζας», σημείωσε ο κ. Μεγάλου.
Μάλιστα, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στα μεγάλα ονόματα μακροπρόθεσμων επενδυτών που τοποθετήθηκαν στο placement της ΕΤΕ, λέγοντας πως αυτά είναι good news για όλους. Μεγάλη επιτυχία χαρακτήρισε και τη διάθεση του 9% της Alpha Bank στην UniCredit, που βοηθάει το τραπεζικό σύστημα και την αγορά γενικότερα
«Πιστεύω από το ενδιαφέρον που υπάρχει για την Ελλάδα, την ελληνική οικονομία και για το τραπεζικό σύστημα, ότι είναι εφικτό να πωληθεί όλο το ποσοστό που κατέχει το Ταμείο στην τράπεζα, και μάλιστα στην καλύτερη δυνατή τιμή, καθώς η τιμή μετοχής σήμερα να είναι πολύ κοντά στο ανώτατο όριο», είπε ο κ. Μεγάλου και υπενθύμισε πως η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου το 2021 έγινε με την τιμή μετοχής στο 1,15 ευρώ (και με τον ίδιο με σήμερα αριθμό μετοχών).
Ωστόσο συμπλήρωσε: Είναι εφικτό να πωληθεί όλο το ποσοστό, όμως η απόφαση ανήκει στο Ταμείο, που κατέχει το 27% της τράπεζας.
Η δική μου μέριμνα, αυτό που προσπαθούμε ως διοίκηση με το executive committee και όλη την ομάδα είναι να δημιουργήσουμε τις καταλληλότερες συνθήκες ώστε η διάθεση των μετοχών της Τράπεζας Πειραιώς, να είναι μία μεγάλη επιτυχία όπως έγινε και με την Εθνική.
Εξάλλου ελκυστική θα είναι η πρόταση για τους επενδυτές, καθώς η Πειραιώς βρίσκεται στο 0,62 με 0,63 book Value, όταν ο μέσος όρος στην Ευρώπη είναι 0,80 με 0,90 –στο επίπεδο δηλαδή που βρίσκεται η Eurobank, προς το οποίο οδεύει η Εθνική και πιστεύω ότι το αξίζουμε και εμείς– ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μεγάλου.
Ενώ ο μόνος λόγος ανησυχίας σήμερα, είναι μόνο αν κάτι πάει άσχημα στο γεωπολιτικό πεδίο…
Να σημειωθεί ότι η Πειραιώς έχει κεφαλαιοποίηση 3,8 δισ. ευρώ με ίδια κεφάλαια 5,9 δισ. ευρώ.
Μέρισμα 10% για τη χρήση 2023
Σε ό,τι αφορά το μέρισμα, όπως αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές, ο επόπτης έχει δώσει αρχικά την έγκριση του για διανομή συμβολικού μερίσματος που θα αντιστοιχεί στο 10% από τα κέρδη του 2023, τα οποία εκτιμάται ότι θα διαμορφωθούν στην περιοχή των 700+ εκατ. ευρώ. Μάλιστα, για τον λόγο αυτό η τράπεζα έχει πάρει 10% προβλέψεις στα αποτελέσματα της ανά τρίμηνο.
Σύμφωνα με την ίδια πηγή, ο επόπτης αναγνωρίζει το δικαίωμα διανομής μερίσματος, καθώς η τράπεζα έχει προχωρήσει στην εξυγίανση του ισολογισμού της. Όμως, σε κάθε περίπτωση η τελική έγκριση θα δοθεί πριν από τη γενική συνέλευση του Ιουνίου 2024.
Αποτελέσματα
Ισχυρά ήταν τα αποτελέσματα της Τράπεζας Πειραιώς το 3ο τρίμηνο 2023 με τα κέρδη ανά μετοχή (EPS) να ξεπερνούν το 0,21 ευρώ, που ήταν ο ετήσιος στόχος, τα καθαρά έσοδα από τόκους τα 531 εκατ. ευρώ και η ενσώματη λογιστική αξία της μετοχής να φτάνει τα 4,94 ευρώ.
Η τράπεζα έχει περιορίσει τον δείκτη των «κόκκινων» δανείων της (NPE) στο 5,5% με τον δείκτη κάλυψης να ανέρχεται στο 57%.
Ο δείκτης των ιδίων κεφαλαίων CET1 βρίσκεται 12,9%.
Το τρίτο τρίμηνο πέτυχε οργανική αύξηση των κεφαλαίων της κατά 54 μονάδες βάσης και καλύπτει τις απαιτήσεις MREL για το 2024 με δείκτη 21,8%.
Διαβάστε επίσης:
Τράπεζα Πειραιώς: Συνεργασία με το Σωματείο Eliza κατά της παιδικής κακοποίησης
Μυλωνάς (Εθνική): Η αγορά έδειξε εμπιστοσύνη στη χώρα, στην οικονομία, στο τραπεζικό σύστημα
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Μέγαρα: Εξαρθρώθηκε κύκλωμα που εξαπατούσε μέσω «καφεμαντείας» αποσπώντας μεγάλα χρηματικά ποσά
- ΥΠΕΝ: Υπό δημιουργία η ψηφιακή Εθνική Βάση Κλιματικών Δεδομένων
- ΣΥΡΙΖΑ κατά Κασσελάκη για τις δηλώσεις του για την τραγωδία στο Μάτι: Εκτελεί οργανωμένο σχέδιο
- Στέφανος Κασσελάκης: Τσίπρας και Πολάκης στο Μάτι ήξεραν για νεκρούς και το έκρυβαν… Αυτό δείχνει το χαρακτήρα τους