Τα ισχυρά κέρδη που ανακοίνωσε η Τράπεζα Πειραιώς για το πρώτο εξάμηνο αποδεικνύουν τη δυναμική της για το σύνολο του έτους αλλά και για το 2023, ανέφερε μιλώντας στους αναλυτές ο Χρήστος Μεγάλου.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς ανέφερε πως oι επιδόσεις του πρώτου εξαμήνου οδηγούν τη διοίκηση στην αναθεώρηση προς τα πάνω των στόχων για το σύνολο του έτους. Μάλιστα, όσον αφορά τους στόχους για την πιστωτική επέκταση, αυτοί που περιγράφονταν αρχικά στο business plan για το έτος έχουν ήδη επιτευχθεί από το πρώτο εξάμηνο, ενώ τα καθαρά δάνεια για το 2022 θα φτάσουν τα 2 δισ. ευρώ.

Η Πειραιώς υπολογίζει πως τα κέρδη ανά μετοχή για το 2022 θα είναι επτά φορές πάνω από τις αρχικές προβλέψει, λόγω της υψηλότερης και ταχύτερης αύξησης των οργανικών εσόδων και της μείωσης των κόκκινων δανείων στο πρώτο εξάμηνο. Έτσι, αυξάνει τον στόχο για τα κέρδη 2022 στα 0,35 ευρώ ανά μετοχή, από 0,05 ευρώ ανά μετοχή που προέβλεπε το αρχικό σχέδιο.

Όπως εξήγησε ο κ. Μεγάλου, η προς τα πάνω αναθεώρηση των στόχων αυξάνει την ελκυστικότητα της μετοχής.  Μάλιστα, ο λόγος τιμής προς κέρδη (P/E) αναθεωρείται για την Πειραιώς στις 3,2 φορές έναντι 5,6 που είναι ο μέσος όρων των υπολοίπων τριών συστημικών τραπεζών. Όπως σημείωσε, πρόκειται για μια απόσταση 75% και αποτελεί έναν μόνο δείκτη ελκυστικότητας.

Σύμφωνα με τη διοίκηση της Πειραιώς, δεν προβλέπονται νέες κεφαλαιακές κινήσεις στο επόμενο διάστημα, καθώς στηρίζεται στην ήδη ισχυρή οργανική της κερδοφορία.  Άλλωστε., η Πειραιώς αναμένει να επωφεληθεί και από την απόφαση της ΕΚΤ να αυξήσει τα βασικά της επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης του Ιούλιο.

Αντίθετα η Τράπεζα επιδιώκει τη δημιουργία πρόσθετης αξίας από το χαρτοφυλάκιο των συμμετοχών της, ύψους 800 εκατ. ευρώ. «Αναβαθμίζουμε τους στόχους μας στα βασικά χρηματοοικονομικά μεγέθη για το έτος 2022», ανέφερε ο Χρήστος Μεγάλου.

Αναφορικά με τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια ο Χρήστος Μεγάλου ανέφερε πως η μείωση που καταγράφηκε οφείλεται κατά κύριο λόγω στις τιτλοποιήσεις. Σύμφωνα με τον Χρήστο Μεγάλου, η Πειραιώς αναμένει πως θα περιορίσει τον δείκτη NPEs στον ευρωπαϊκό μέσο όρο μέσα στο 2024.

Τέλος, όσον αφορά τo ζήτημα των απαιτήσεων MREL, ανέφερε πως για εφέτος απομένουν λιγότερο από 500 εκατ. ευρώ, με την τράπεζα να εξετάζει όλες τις διαθέσιμες επιλογές προκειμένου να το διευθετήσει.

Διαβάστε επίσης:

Τράπεζα Πειραιώς: Στα 614 εκατ. ευρώ τα καθαρά κέρδη το α’ εξάμηνο

Χρήστος Μεγάλου (Τράπεζα Πειραιώς): Σε τροχιά βιώσιμης ανάπτυξης η ελληνική οικονομία