Το σχέδιο της διοίκησης για την ένταξη της τράπεζας Πειραιώς στο μηχανισμό κρατικών εγγυήσεων Ηρακλή, αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Χρήστος Μεγάλου σε ειδικό conference call στις 6 μ.μ. ώρα Ελλάδος.

Στο conference call που είναι ανοιχτό τόσο σε διεθνείς αναλυτές, αλλά και δημοσιογράφους η διοίκηση της τράπεζας Πειραιώς ΠΕΙΡ 0,27% 3,74 αναμένεται να ανακοινώσει εμπροσθοβαρές σχέδιο τιτλοποίησης κόκκινων δανείων συνολικού ύψους 6 δις ευρώ, επικαιροποιώντας παράλληλα τους στόχους του στρατηγικού σχεδίου Agenda 2023. 

Ο κ. Μεγάλου αναμένεται να αναφερθεί στις πρόσφατες εξελίξεις στον τραπεζικό κλάδο, στα επιτεύγματα του στρατηγικού σχεδίου Agenda 2020,  που εδραιώνουν την κερδοφορία της τράπεζας για το τρέχον έτος.

«Παραμένουμε εστιασμένοι και ευθυγραμμισμένοι προκειμένου να εφαρμόσουμε το σχέδιό μας, ανταποκρινόμενοι στις δεσμεύσεις και τους επιχειρησιακούς μας στόχους, ενώ ταυτόχρονα επιταχύνουμε την εξυγίανση του ισολογισμού μας. Ενισχύουμε τις προσπάθειές μας και εργαζόμαστε σκληρά για να κάνουμε την Τράπεζα ακόμη καλύτερη και ισχυρότερη», θα επισημάνει ο κ. Μεγάλου, υπογραμμίζοντας ότι «στο 9μηνο του 2019, η Τράπεζα Πειραιώς σημείωσε απόδοση 2% επί των ενσώματων κεφαλαίων, μετά από πολλά έτη ζημιών, με ευνοϊκές προοπτικές καθώς συνεχίζουμε την υλοποίηση του πλάνο μας για το 2020».

Όπως έχει γράψει το Mononews ο σχεδιασμός της διοίκησης για το τρέχον έτος προβλέπει κέρδη πριν από φόρους 200 εκατ. ευρώ, περαιτέρω μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων κατά 7 δις ευρώ και αύξηση των χορηγήσεων στα 5 δις ευρώ είναι οι στόχοι που έχει θέσει η διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς για το τρέχον έτος.

Ο σχεδιασμός της διοίκησης για τα κόκκινα δάνεια προβλέπει μονοψήφιο ποσοστό μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPEs) το 2023, από 51% που ήταν το αντίστοιχο ποσοστό το εννεάμηνο του 2019, και, εκτός από τις προγραμματισμένες τιτλοποιήσεις, σημαντικό μέρος της εξυγίανσης θα προέλθει από οργανικές κινήσεις.

Για το 2020 ο σχεδιασμός προβλέπει μείωση των NPEs κατά 7 δις ευρώ, αξιοποιώντας τα οφέλη της συμφωνίας με την Intrum για τη δημιουργία του πρώτου NPE servicing, με απόσχιση της αντίστοιχης μονάδας που υλοποιήθηκε εντός του 2019.

Με ενδιαφέρον αναμένονται επίσης οι ανακοινώσεις για τις προοπτικές πρόσβασης στις αγορές για την έκδοση νέου ομολόγου μειωμένης εξασφάλισης, μετά και την πρόσφατη επιτυχή έκδοση του ελληνικού δημοσίου, που ευνοεί την υποχώρηση των αποδόσεων και για τους τραπεζικούς τίτλους. Να σημειωθεί ότι η απόδοση του ομολόγου που εξέδωσε τον περασμένο Ιούνιο η τράπεζα Πειραιώς έχει σήμερα μειωθεί στο  6,5%.

Ο κ. Μεγάλου αναμένεται να αναφερθεί στις προσπάθειες που κατέβαλε η διοίκηση τα τελευταία χρόνια, επισημαίνοντας ότι «η Τράπεζα Πειραιώς βρίσκεται στην τελική ευθεία για την ολοκλήρωση της δυναμικής πορείας που ξεκίνησε στα μέσα του 2017 με την «Agenda 2020, στο πλαίσιο της οποίας επιτεύχθηκαν σημαντικά αποτελέσματα».

Σύμφωνα με τη διοίκηση της τράπεζας «οι προσπάθειες έχουν αποδώσει καρπούς, ενώ η πρόοδος που έχει επιτευχθεί αποτυπώνεται σε όλους τους βασικούς δείκτες επίδοσης». Όλες οι δράσεις για το 2020, θα επισημάνει ο κ. Μεγάλου «έχουν σχεδιασθεί με γνώμονα το όφελος των πελατών της Τράπεζας, των μετόχων και των ανθρώπων της».

H υλοποίηση των στόχων της Πειραιώς

Σε σχέση με την υλοποίηση των στόχων του σχεδίου «Agenda 2020» σημειώνονται τα ακόλουθα:

  1. Η δέσμευση της Τράπεζας για την στήριξη της ελληνικής οικονομίας τόσο των επιχειρήσεων όσο και των νοικοκυριών υλοποιήθηκε, μέσω της αύξησης νέων χρηματοδοτήσεων ύψους άνω των 4 δις το 2019, και αναβαθμίζοντας περαιτέρω τον στόχο για το 2020 στα 5 δις ευρώ.
  2. Ο δείκτης δανείων μετά από προβλέψεις προς καταθέσεις έχει ήδη προσεγγίσει επίπεδα χαμηλότερα του 85% ξεπερνώντας τον αρχικό στόχο του 105%, γεγονός που αναδεικνύει το ισχυρό προφίλ χρηματοδότησης της Τράπεζας, η οποία πλέον μπορεί με άνεση να εξυπηρετήσει την αυξανόμενη ζήτηση για δάνεια. Ο στόχος για το 2020 είναι το υγιές μέρος του δανειακού χαρτοφυλακίου να συνεχίσει να αυξάνεται, τάση που ξεκίνησε ήδη από το 2019, θωρακίζοντας και ενισχύοντας περαιτέρω τις πηγές εσόδων της Τράπεζας τόσο από τόκους όσο και από προμήθειες.
  3. Αξιοποιώντας τα οφέλη της αποτελεσματικότητας και τις δυνατότητες της ψηφιοποίησης αναβαθμίζεται το λειτουργικό μοντέλο της τράπεζας, πετυχαίνοντας τον αρχικό στόχο της ψηφιακής εξυπηρέτησης των συναλλαγών σε απόλυτο βαθμό (95%), ενώ παράλληλα συνεχίζεται η προσπάθεια μείωσης του κόστους και το 2020 με το σύνολο τους να διαμορφώνεται κοντά στα 0,9 δις ευρώ έναντι αρχικού στόχου 1 δις ευρώ του πλάνου «Agenda 2020».
  4. Η ολοκλήρωση του Σχεδίου Αναδιάρθρωσης
  5. Η ολοκλήρωση του Πλάνου Κεφαλαιακής Ενίσχυσης
  6. Η έκδοση ομολόγου Tier 2 που ήταν και η πρώτη μετά από 11 χρόνια για την ελληνική αγορά
  7. Το πρώτο NPE servicing carve-out στην ελληνική αγορά, το οποίο ολοκληρώθηκε σε χρόνο ρεκόρ 4 μηνών, δημιουργώντας την Intrum Hellas
  8. Η συνεπής μείωση των κινδύνων του ισολογισμού, με την πρώτη πώληση NPE στην Ελλάδα για εξασφαλισμένα επιχειρηματικά δάνεια (Amoeba)
  9. H επιστροφή στην κερδοφορία και
  10. H πρώτη θέση στην προτίμηση των πελατών στην Ελλάδα