Τον Οκτώβριο του 2020, η Credit Suisse ανακοίνωνε την πρόσληψη του τραπεζίτη Christian Meissner, πρώην στελέχους της Bank of America. Δύο χρόνια μετά, στο τέλος του μήνα αναμένεται να ανακοινωθεί η αποχώρησή του, καθώς το τμήμα που ηγείτο, η μονάδα του investment banking συρρικνώνεται.

Ο Meissner έχει ένα αξιοζήλευτο βιογραφικό. Ήταν CEO στη μονάδα investment banking της BoFA από το 2010 έως και το 2018, ενώ νωρίτερα είχε εργαστεί στη Goldman Sachs και στη Lehman Brothers. Με τη μετεγγραφή του στην Credit Suisse, θα αναλάμβανε να αυξήσει τα έσοδα της τράπεζας και θα μετακόμιζε στη Ζυρίχη από τις ΗΠΑ.

Μία μετακίνηση που έγινε πολύ αργότερα και ενώ η τράπεζα «πνιγόταν» στα σκάνδαλα.

Η πανδημία υπήρξε ένας από τους λόγους που ο Meissner παρέμενε στις ΗΠΑ και διοικούσε την ευρωπαϊκή μονάδα εξ’ αποστάσεως. Η παρουσία του στις ΗΠΑ ενίσχυε την εμπιστοσύνη των πελατών της Credit Suisse από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, όμως στην Ευρώπη η εμπιστοσύνη μεταξύ πελατών και τράπεζας είχε αρχίσει να κλυδωνίζεται.

Σχέδιο αναδιάρθρωσης

Η έλευση του Meissner στην Credit Suisse στόχευε στην ενίσχυση της μονάδας investment banking με προσλήψεις εξωτερικών ανώτερων στελεχών, ώστε να σχηματίσει μια ομάδα που θα εξυπηρετούσε τους πλούσιους επιχειρηματίες της τράπεζας.

Ο Meissner, Αυστριακός στην καταγωγή, ξεκίνησε να οργανώνει την ομάδα του  και το 2021, στον απόηχο του σκανδάλου από την κατάρρευση του Archegos Capital Management, ανέλαβε επικεφαλής του investment banking.

Μέσα σε δύο χρόνια, η Credit Suisse αντιμετώπισε σωρεία σκανδάλων, κακές οικονομικές επιδόσεις και σειρά προστίμων που κλήθηκε να πληρώσει. Η μετοχή της μέσα στο 2022 έφτασε να χάσει μέχρι και το 60% της αξίας της και στο τέλος Οκτωβρίου αναμένεται ένα ριζικό σχέδιο αναδιάρθρωσης, στο οποίο περιλαμβάνεται και συρρίκνωση και μεταμόρφωση της μονάδας που ηγείτο ο Meissner.

Η κεφαλαιοποίηση της τράπεζας έχει συρρικνωθεί στο 1/3 μέσα σ’ ένα χρόνο, από τα 30 δις φράγκα που ήταν τον Μάρτιο του 2021.

Η αποχώρηση του Meissner είναι η τελευταία σε μια σειρά αποχωρήσεων στην ελβετική τράπεζα, που περιλαμβάνει τον παγκόσμιο επικεφαλής των πιστωτικών προϊόντων του, τον Danny McCarthy και τον Jens Welter, ο οποίος ήταν συνεπικεφαλής του παγκόσμιου τραπεζικού τομέα.

Τον Ιούλιο, η τράπεζα όρισε τον David Miller και τον Michael Ebert ως συνεπικεφαλής της επενδυτικής τράπεζας.

H φυγή του Meissner

H μονάδα του investment banking για χρόνια υπήρξε μία από τις πιο προσοδοφόρες μονάδες για την τράπεζα. Και η έλευση του Meissner, αναμενόταν  να εκτοξεύσει τις δραστηριότητες και τα έσοδα.

Αντιθέτως, η μονάδα αυτή έπληξε την κερδοφορία της τράπεζας, οδήγησε σε τεράστιες απώλειες, πολλοί πελάτες εγκατέλειψαν την Credit Suisse όπως και τραπεζίτες που πέτυχαν μετεγγραφές σε άλλες τράπεζες.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του eFinancialCareers, traders της τράπεζας κατηγορούν τον Meissner για την κάτω βόλτα της μονάδας.

Σύμφωνα με δημοσίευμα εστίασε στο τμήμα συμβουλευτικής, στο οποίο είχε εργαστεί για χρόνια και στις προηγούμενες τράπεζες, αφήνοντας τα υπόλοιπα τμήματα στην παρακμή.

Αυτό, σύμφωνα με τους traders είχε ως αποτέλεσμα μειωμένα έσοδα, αποχώρηση κορυφαίων στελεχών και απώλειες 1,6 δις το πρώτο εξάμηνο του 2022. Στην διοίκησή του αποδίδεται και η αποχώρηση κορυφαίων traders που εργάζονταν χρόνια στην τράπεζα, την περίοδο της ακμής της.

Όπως και το γεγονός ότι μια τράπεζα που φημιζόταν για το trading, κατέληξε να έχει περισσότερους συμβούλους επένδυσης παρά traders.

Βέβαια, κάποιοι άλλοι αποδίδουν σε μία γενικότερη κακή διαχείριση τη δύσκολη περίοδο που διανύει η τράπεζα.

 Τα σκάνδαλα που σημάδεψαν τη Credit Suisse

To 2020, μια τεράστια διαρροή δεδομένων της Credit Suisse για 18.000 τραπεζικούς λογαριασμούς, αποκάλυψε ότι πολλοί πελάτες της ελβετικής τράπεζας συνδέονταν με μαύρο χρήμα, ναρκωτικά διαφθορά και εγκληματικές οργανώσεις.

Την ίδια χρονιά η τράπεζα κατηγορήθηκε από τις αρχές της Ελβετίας για ξέπλυμα χρήματος κατά το διάστημα 2004 με 2008 από μέλη βουλγαρικής μαφίας, για μη διεξαγωγή των κατάλληλων ελέγχων στα πρόσωπα που εμπλέκονταν.

Ένα χρόνο αργότερα, η κατάρρευση του επενδυτικού ταμείου Archegos Capital Management οδήγησε σε απώλειες 5,5 δις δολαρίων, προκαλώντας σοβαρούς τριγμούς στην τράπεζα και οργή στους μετόχους.

Οι δικαστικές υποθέσεις για σκοτεινές συναλλαγές και ξέπλυμα μαύρου χρήματος ταλαιπωρούν τα τελευταία 10 χρόνια τη Credit Suisse, με την υπεράσπιση και τα πρόστιμα να έχουν κοστίσει δισεκατομμύρια στην ελβετική τράπεζα.

Διαβάστε επίσης:

Credit Suisse: Σκέφτεται να πουλήσει το ιστορικό ξενοδοχείο Mandarin Oriental Savoy