• Τράπεζες

    Χρυσανθόπουλος (Alpha Bank): Κοινές οι προτεραιότητες μεταξύ τραπεζών και εταιρειών fintech

    • NewsRoom

    Νικόλαος Χρυσανθόπουλος, Alpha Bank


    Στις προκλήσεις και τις ευκαιρίες που παρουσιάζονται στον τομέα του fintech καθώς και στην ανάγκη διατήρησης ενός σταθερού κανονιστικού πλαισίου στο τραπεζικό σύστημα, προάγοντας παράλληλα την καινοτομία και την επιχειρηματικότητα, αναφέρθηκε ο Γενικός Διευθυντής – Chief of Corporate Center του Ομίλου Alpha Bank, Νικόλας Χρυσανθόπουλος, από το βήμα του Mastercard Innovation Forum.

    Σύμφωνα με τον Chief of Corporate Center της Alpha Bank, στην αγορά των fintech έχει διαμορφωθεί ένα νέο περιβάλλον ανταγωνισμού μέσα από την ανάπτυξη και διάθεση καινοτόμων προϊόντων και υπηρεσιών με σημαντικά, για τους καταναλωτές, πλεονεκτήματα, όπως χαμηλό κόστος, ταχύτητα και ευκολία.

    Παράλληλα, ωστόσο, οι τράπεζες φέρνουν τα δικά τους σημαντικά πλεονεκτήματα σε αυτή την πορεία πλήρους ψηφιοποίησης της οικονομίας, όπως «ισχυρή πελατειακή και κεφαλαιακή βάση, υψηλά επίπεδα εμπιστοσύνης και οικονομίες κλίμακας».

    Τα τελευταία μάλιστα χρόνια, λόγω της έμφασης που έχει δοθεί στον ψηφιακό μετασχηματισμό και την καινοτομία, «η συνεργασία μεταξύ τραπεζών και fintechs αποτελεί μονόδρομο», ανοίγοντας και για τις δύο πλευρές «νέα πεδία και ευκαιρίες για καινοτομία.

    Άλλωστε, στη νέα πραγματικότητα που έχει διαμορφωθεί στην αγορά, είναι κοινές οι προτεραιότητες μεταξύ τραπεζών και εταιρειών fintech, ειδικά ως προς την Έρευνα και Ανάπτυξη», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Χρυσανθόπουλος.

    Πρόσθεσε μάλιστα, κάνοντας και σχετική αναφορά στην πρόσφατη εξαγορά της Orange Money από την Alpha Bank, Romania, πως οι αποτιμήσεις των εταιρειών fintech είναι σήμερα ιδιαίτερα ελκυστικές και επομένως «θα μπορούσε να είναι μία καλή στιγμή για τις τράπεζες να εξετάσουν το ενδεχόμενο εξαγορών τεχνολογικής κλίμακας».

    Ένα σταθερό ρυθμιστικό πλαίσιο δεν αποτελεί ποτέ πρόβλημα

    Ο κ. Χρυσανθόπουλος αναφέρθηκε επίσης στην ανάγκη για την κατάλληλη ισορροπία μεταξύ πιστωτικής επέκτασης και ενός σταθερού και αποτελεσματικού ρυθμιστικού πλαισίου που θα θωρακίζει το τραπεζικό σύστημα και την οικονομία έναντι ενδεχόμενων κρίσεων.

    Για να επιτευχθεί αυτό, σημείωσε ο κ. Χρυσανθόπουλος, «τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα θα πρέπει να συνεχίσουν να επενδύουν στην τεχνολογία και την καινοτομία, ιδίως σε ό,τι αφορά το risk management και να συνεργάζονται με τις ρυθμιστικές αρχές για τη διαμόρφωση ενός πλαισίου που θα ανταποκρίνεται σε σύγχρονες προκλήσεις όπως ο κλιματικός κίνδυνος και η κυβερνοασφάλεια».

    Σε ερώτημα για την ανάγκη ελαστικοποίησης του ρυθμιστικού πλαισίου ο κ. Χρυσανθόπουλος σημείωσε πως «ένα σταθερό ρυθμιστικό πλαίσιο δεν αποτελεί ποτέ πρόβλημα.

    Ο πραγματικός ρυθμιστικός κίνδυνος αφορά στην πιθανότητα, μία απροσδόκητη αλλαγή στους νόμους και τους κανονισμούς να αυξήσει το κόστος λειτουργίας μίας επιχείρησης, να μειώσει την ελκυστικότητα μίας επένδυσης ή να αλλάξει το ανταγωνιστικό τοπίο σε έναν συγκεκριμένο επιχειρηματικό τομέα».

    Σχετικά με τη συνεργασία της Alpha Bank, με τη Nexi, ο κ. Χρυσανθόπουλος μίλησε για «μία ιδιαίτερα θετική διαδρομή», προσθέτοντας πως «δεν εφησυχάζουμε, αλλά αντίθετα πρέπει να επιταχύνουμε την ανάπτυξη προϊόντων και να διασφαλίσουμε ότι θα συνεχίσουμε να παρέχουμε τις καλύτερες και τελευταίας τεχνολογίας υπηρεσίες στους Πελάτες μας».

    Διαβάστε επίσης: 

    Φωκίων Καραβίας (Eurobank): Προϋπόθεση για τη δημογραφική ανθεκτικότητα μια ακμάζουσα οικονομία

    Bank of America: Αυξημένα κέρδη και έσοδα για το γ’ τρίμηνο του 2023

    Τι περιλαμβάνει η νέα συνεργασία της Eurobank με το ΕΚΕΤΑ



    ΣΧΟΛΙΑ