Με την «ψαλίδα» ανάμεσα στα επιτόκια χορηγήσεων και καταθέσεων να φλερτάρει με το 5%, καθώς τον Σεπτέμβριο διαμορφώθηκε στο 4,56%, οι τέσσερις συστημικές τράπεζες ετοιμάζονται να γράψουν χρυσά έσοδα από τόκους που θα είναι περισσότερα από  1,2 δις ευρώ σε ετήσια βάση.

Τα στοιχεία που δημοσιοποίησε χθες η Τράπεζα της Ελλάδος για την εξέλιξη των επιτοκίων καταθέσεων και δανείων τον Σεπτέμβριο δείχνουν ότι:

-Τα επιτόκια καταθέσεων τον Σεπτέμβριο παρέμειναν αμετάβλητα στο 0,04% και στο 0,14% στους λογαριασμούς προθεσμίας –αν και η ΕΚΤ αύξησε το επιτόκιο τον ίδιο μήνα κατά 0,75%.

-Τα επιτόκια χορηγήσεων σε όλες τις κατηγορίες αυξήθηκαν από 0,4% μέχρι και 1,09%.

-Κατά 0,24% μειώθηκε το επιτόκιο  των καταναλωτικών δανείων με συγκεκριμένη διάρκεια και κυμαινόμενο επιτόκιο και διαμορφώθηκε στο 10,96%.

Η πολιτική των τραπεζών να αυξάνουν τα επιτόκια χορηγήσεων και να κρατούν «παγωμένα» τα επιτόκια καταθέσεων είχε ως αποτέλεσμα να ανοίξει ακόμα περισσότερο η «ψαλίδα», το περιθώριο δηλαδή μεταξύ επιτοκίου καταθέσεων και χορηγήσεων, που αποτελεί την βασική πηγή κερδοφορίας για το τραπεζικό σύστημα. Το περιθώριο –που είναι από τα μεγαλύτερα στην ευρωζώνη-,  το Σεπτέμβριο έφτασε το 4,56% από 3,67%  τον Ιούλιο.

Και ενώ τα επιτόκια καταθέσεων παραμένουν «παγωμένα»,  οι τράπεζες γίνονται αποδέκτες παραπόνων από τους καταθέτες που ζητούν υψηλότερες αποδόσεις. Διότι το μέσο  μέσο επιτόκιο στις καταθέσεις προθεσμίας διαμορφώθηκε τον Σεπτέμβριο  στο 0,14% και είναι σχεδόν τρεις φορές χαμηλότερο από  το αντίστοιχο μέσο επιτόκιο που προσφέρουν οι τράπεζες της  ευρωζώνης .

Αλλά και  το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης διατυπώνει τη δυσαρέσκεια του για την απροθυμία των τραπεζών να προχωρήσουν σε αυξήσεις των επιτοκίων στους καταθετικούς λογαριασμούς.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ οι τράπεζες αύξησαν τον Σεπτέμβριο τα κυμαινόμενα επιτόκια:

Στα στεγαστικά δάνεια κατά 0,49% στο 3,50%.

Το μέσο επιτόκιο των επιχειρηματικών δανείων χωρίς καθορισμένη διάρκεια αυξήθηκε κατά 0,45% στο 4,37% και το επιτόκιο των επαγγελματικών δανείων διαμορφώθηκε στο 6,62% (+0,15%).

Παράλληλα το μέσο επιτόκιο των νέων επιχειρηματικών δανείων με συγκεκριμένη διάρκεια αυξήθηκε κατά 0,97 % και διαμορφώθηκε στο 3,97%. Το μέσο επιτόκιο των δανείων τακτής λήξης προς μικρομεσαίες επιχειρήσεις αυξήθηκε στο 4,17% (+0,66%).

Ειδικότερα τα επιτόκια  στα επιχειρηματικά δάνεια μέχρι και 250.000 ευρώ αυξήθηκαν στο 5,31% (+0,58%), για δάνεια από 250.001 μέχρι 1 εκατ  ευρώ διαμορφώθηκαν  στο 4,18% (αύξηση 0,6%) και για δάνεια άνω του 1 εκατ. ευρώ αυξήθηκε κατά 1,09% στο 3,93%.

Διαβάστε επίσης

Alpha Bank: Στις 7 Νοεμβρίου η έναρξη διαπραγμάτευσης των νέων μετοχών μετά την άσκηση των δικαιωμάτων προαίρεσης

Eurobank: Ανθεκτικές στον πληθωρισμό οι καταναλωτικές δαπάνες

Εθνική Τράπεζα: Ολοκληρώθηκε η υποβολή προτάσεων για τον 13ο Διαγωνισμό Καινοτομίας & Τεχνολογίας