ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Ανοδικά στις 9 από τις έντεκα συνεδριάσεις του Οκτωβρίου κινείται η Eurobank, με την κεφαλαιοποίηση να ξεπερνάει πλέον τα 3,2 δισ. ευρώ και τους ξένους θεσμικούς επενδυτές να τρίβουν τα χέρια τους.
Είναι για πρώτη φορά που ο μεγαλομέτοχος της Eurobank κ. Πρεμ Γουάτσα μέσω της Fairfax που ελέγχει το 33,47% του μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας μπορεί να δηλώνει ικανοποιημένος που η επένδυσή του μετά από οκτώ χρόνια θα αποφέρει μέρισμα και βεβαίως βρίσκεται λίγο πριν από την απόσβεσή της.
Η μέση τιμή κτήσης της συμμετοχής της Fairfax και μετά την απορρόφηση της Grivalia από την Eurobank υπολογίζεται πλέον στα 0,92 ευρώ.
Ήδη στην αγορά κυκλοφορούν εκτιμήσεις για το μέρισμα που πρόκειται να διανείμει η Eurobank το οποίο υπολογίζεται μεταξύ τριών – τεσσάρων λεπτών, κάτι που αν συμβεί δικαιολογεί μερισματική απόδοση περίπου 4%. Τα δε έσοδα για το μέρισμα που θα πρέπει να αναμένει η Fairfax, χωρίς τον φόρο 5%, θα πρέπει να εκτιμάται μεταξύ 37 – 49 εκατ. ευρώ.
Όπως έχει καταγραφεί από τις εκθέσεις των ξένων, όπως της Morgan Stanley πριν από ένα μήνα, η Eurobank στοχεύει μέσα στο 2022, μπορεί και στους πρώτους μήνες της επόμενης χρονιάς να έχει καταφέρει να μειώσει το ποσοστό των κόκκινων δανείων από τον ισολογισμό της στα επίπεδα του ευρωπαϊκού μέσου όρου, που προβλέπει 5%.
Ήδη μετά τη συμφωνία με την DoValue ο δείκτης των NPE’s αναμένεται να υποχωρήσει σε λίγο πάνω από 7%.
Η προοπτική του μερίσματος όμως, είναι εκείνη που τροφοδοτεί το επενδυτικό ενδιαφέρον σήμερα, δεδομένου ότι οι αναλύσεις των ξένων, δίνουν τιμή στόχο πάνω από το 1 ευρώ (1,07 ευρώ σύμφωνα με την Morgan Stanley).
Από την άλλη, η Eurobank είναι η μόνη από τις υπόλοιπες συστημικές τράπεζες που έχει αυτονομηθεί και ο ιδιωτικός τομέας έχει διαμορφώσει ένα ισχυρό επενδυτικό μπλοκ.
Μέσω της Fairfax, της Helikon και του Capital, ελέγχει το 43,7% του μετοχικού κεφαλαίου. Αυτό σημαίνει ότι το management της τράπεζας υπό τον Φωκίωνα Καραβία αποκτά μεγαλύτερη αυτονομία και ευελιξία στη λήψη αποφάσεων που σχετίζονται με την χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας, τη στιγμή που η κυβέρνηση χρειάζεται τη συνεργασία των τραπεζών για την αξιοποίηση των 32 δισ. ευρώ από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης.