ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Αποχωρήσεις 2.000 υπαλλήλων σχεδιάζει η Εθνική Τράπεζα προσεχώς και παράλληλα συνεχίζει να αναζητά νέα στελέχη από την αγορά… Στην πρώτη επαφή που είχε χθες με δημοσιογράφους ο πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας, Κώστας Μιχαηλίδης, 14 μήνες μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, μίλησε για όλα. Για το νέο πρόγραμμα της εθελούσιας που θα μπει στα σκαριά με στόχο να φύγουν ακόμα 2.000 υπάλληλοι. Για την ενδυνάμωση της ηγετικής ομάδας, με νέο αίμα από την αγορά, που θα «τρέξει» τον στρατηγικό μετασχηματισμό της. Για τις αποφάσεις που λαμβάνονται στα Διοικητικά Συμβούλια και είναι ομόφωνες, αφού το «no vote no veto», είναι η γραμμή και το κάθε πρόβλημα συζητείται διεξοδικά μέχρι να πουν όλοι «ναι».
Ο κ. Κώστας Μιχαηλίδης γεννήθηκε πριν από 70 χρόνια στη Λεμεσό, όμως, όπως λέει, «νοιώθει περισσότερο Ελληνας».
Επί 30 και πλέον έτη κατείχε θέσεις ευθύνης σε πιστωτικά ιδρύματα και διεθνείς χρηματοοικονομικούς οργανισμούς, όπως οι Salomon Brothers, Merill Lynch, Credit Suisse, UBS.
Όλα αυτά μέχρι τον Οκτώβριο του 2015, που πήρε την απόφαση να αποσυρθεί από την ενεργό δράση. Τότε ξεκίνησε για τον ίδιο, όπως λέει, μία περίοδος «εσωτερικής αναζήτησης». Ζούσε στο Λονδίνο, όμως ο «νόστος» για την πατρίδα ήταν έντονος. Και έτσι όταν προκηρύχθηκε ο διεθνής διαγωνισμός για τη θέση του προέδρου της ιστορικής ελληνικής τράπεζας, της Εθνικής Τράπεζας, εξεδήλωσε ενδιαφέρον. Και από τις 27 Δεκεμβρίου 2017 είναι ο μη εκτελεστικός πρόεδρος της τράπεζας.
Δηλώνει λάτρης της Αθήνας, της Ακρόπολης. «Ξέρετε», λέει, «οι αρχαίοι Αθηναίοι δεν πίστευαν ότι ο Περικλής θα ολοκλήρωνε το θαύμα του Παρθενώνα, όμως τα κατάφερε…. Το φέρνω σαν παράδειγμα και όταν κάποιοι στην τράπεζα μου λένε αυτό δεν γίνεται…».
Και παραδέχεται πως αναζητά μόνιμη στέγη σε σημείο που να έχει θέα την Ακρόπολη, διότι προς το παρόν μένει σε κεντρικό ξενοδοχείο του Συντάγματος, που έχει επίσης θέα στον Παρθενώνα.
Κατά τη διάρκεια του γεύματος, ο κ. Μιχαηλίδης αναφέρθηκε στα νέα σχέδια της Εθνικής Τράπεζας, αλλά και στα δικά του, καθώς και επίσημα χθες ανακοίνωσε πως ενδιαφέρεται να αναλάβει την προεδρία στην Ελληνική Ενωση Τραπεζών. Ακόμα και για τις τοποθετήσεις του, που κάποιες φορές μπορεί να εκληφθούν ότι θέλει να ασκήσει «εκτελεστικό ρόλο» καθώς οι ισορροπίες είναι λεπτές…
Η μέθοδος του Σωκράτη
Όπως είπε, στις συνεδριάσεις του ΔΣ ακολουθείται η «μαιευτική μέθοδος» του Σωκράτη. Κάθε μέλος διατυπώνει τη γνώμη του και τα σημεία όπου διαφωνεί. Ακολουθεί διεξοδική συζήτηση ώστε να καταλήξουν σε κοινή λύση. Ομόφωνα. «Νo vote, no veto» (όχι ψήφος, όχι βέτο) είναι η γραμμή.
Παραδέχθηκε ότι το ΔΣ της Εθνικής ήταν αρχικά «διχασμένο» σχετικά με το project του στρατηγικού μετασχηματισμού. «Μίλησα με το κάθε μέλος χωριστά», είπε, διότι πρέπει να προχωρήσουμε και κυρίως να «πειστεί ο κόσμος της τράπεζας ότι ο μετασχηματισμός της είναι απαραίτητος» για τη θέση της ΕΤΕ στην επόμενη μέρα.
Αποχωρήσεις, αλλά και νέο «αίμα» από την αγορά
Και εδώ ακριβώς ο κ. Μιχαηλίδης αναφέρθηκε σε θέματα αξιοκρατίας, εκπαίδευσης, όπως και στις 2.000 νέες αποχωρήσεις προσωπικού…
Αλλά και στην αναζήτηση του στελέχους –από την αγορά- που θα τεθεί επικεφαλής του στρατηγικού μετασχηματισμού…
– Μα καλά, αυτό είναι καθήκον του Διευθύνοτος Συμβούλου, ήταν η παρατήρηση δημοσιογράφου.
– Ναι, αλλά ο Παύλος (Μυλωνάς, CEO της ΕΤΕ) έχει πολλά καθήκοντα για να προλάβει και τον μετασχηματισμό…
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Εθνικής Τράπεζας, η τράπεζα θα αναζητήσει άλλα 2-3 στελέχη από την αγορά, που θα αναλάβουν θέσεις ευθύνης.
Στο ερώτημα, αν στα ΔΣ διατυπώνονται αιτιάσεις σχετικά με αυτές τις προσλήψεις, αφού η ΕΤΕ διαθέτει πολλά και έμπειρα στελέχη, απάντησε πως «δεν έχει» τουλάχιστον για τις συγκεκριμένες θέσεις.
Η επόμενη ερώτηση είχε να κάνει με την τοποθέτηση της κ. Εύης Χατζηιωάννου –που προέρχεται από την Βarilla- ως επικεφαλής ανθρώπινου δυναμικού. Ο κ. Μιχαηλίδης παραδέχθηκε ότι διατυπώθηκαν αντιρρήσεις από τον πρόεδρο της ΟΤΟΕ, που όμως δεν είναι μέλος του ΔΣ, κατά πόσο ένα μη τραπεζικό στέλεχος μπορεί να ηγηθεί της συγκεκριμένης θέσης σε μία περίοδο που συνοδεύεται από αποχωρήσεις υπαλλήλων, έστω και με προγράμματα εθελούσιας εξόδου.
Και καθώς η συζήτηση προχωρά ο κ. Μιχαηλίδης παραδέχεται: «Ενδιαφέρομαι για την Ενωση Τραπεζών. Είναι ένας οργανισμός που μπορεί να προσφέρει ακόμα περισσότερα. Μπορεί να συνεργάζεται με την κυβέρνηση και τους θεσμούς. Να δίνει λύσεις στα προβλήματα».
Στην παρατήρηση ότι πρόεδρος στην ΕΕΤ αναλαμβάνει «εθιμικώ δικαίω» ο πρόεδρος της μεγαλύτερης τράπεζας, που εν προκειμένω είναι η Πειραιώς, ο κ. Μιχαηλίδης απάντησε πως «η Ένωση χρειάζεται μία διαφορετική εταιρική διακυβέρνηση. Δεν μπορώ να δεχθώ τα όσα ακούγονται ως τετελεσμένα».
Και συμπλήρωσε: «Μίλησα με τον κ. Καραμούζη. Του είπα, Νίκο, εσύ που είσαι σοφός, ποια είναι τα κριτήρια για τη θέση. Μου είπε: Καλή ιδέα, να τα βρούμε».
Όπως είναι γνωστό, ο κ. Νικόλας Καραμούζης αποχωρεί από πρόεδρος της Eurobank και της ΕΕΤ στο τέλος του τρέχοντος μήνα και θα ακολουθήσουν οι αρχαιρεσίες για την ανάδειξη νέου προέδρου.
Η συζήτηση οδεύει προς το τέλος της.
Η τελευταία ερώτηση γίνεται με αφορμή την υπόθεση του κ. Παναγιώτη Ρουμελιώτη, προέδρου της Attica Bank, που σύμφωνα με την ΤτΕ ασκεί εκτελεστικά καθήκοντα.
Πόσο λεπτή είναι η ισορροπία σε ένα ΔΣ και πόσο εύκολο να θεωρηθεί ότι ένας πρόεδρος αναλαμβάνει εκτελεστικά καθήκοντα;
Πράγματι είναι πολύ λεπτές οι ισορροπίες, απαντά ο κ. Μιχαηλίδης: «Μερικές φορές μπορεί να παρεξηγηθεί η τοποθέτηση μου στο ΔΣ και να εκληφθεί ως πρόθεση να ασκήσω εκτελεστικά καθήκοντα. Δεν είμαι εκτελεστικός. Ο κ. Μυλωνάς ασκεί εκτελεστικά καθήκοντα…».
Η συζήτηση με τους δημοσιογράφους κράτησε 90 λεπτά και το μενού περιελάμβανε δύο πιάτα, ζυμαρικά με γαρίδες το πρώτο, σφυρίδα με λαχανικά το δεύτερο, λευκό κρασί, προφιτερόλ για γλυκό και καφέ.
Ο πρόεδρος απορροφημένος από την συζήτηση, έφαγε λίγο και έφυγε «τρέχοντας», για να μην αργήσει στο επόμενο ραντεβού.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Εθνική Τράπεζα: Με… τουμπερλέκια, ντέφια και καστανιέτες ξεκινά ο στρατηγικός μετασχηματισμός
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Attica Bank: Αντιμέτωπος με τον κίνδυνο να χάσει το «fit & proper» ο Παναγιώτης Ρουμελιώτης
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Σύνοδος G20: Ο Μπάιντεν υποσχέθηκε 4 δισ. δολάρια στην Παγκόσμια Τράπεζα για τις φτωχότερες χώρες
- Δυάδα με Over από το Nations League
- Eurostat: Στο 2% αυξήθηκε ο πληθωρισμός της ευρωζώνης τον Οκτώβριο – Σταθερός στο 3,1% στην Ελλάδα
- Γερμανία-Πιστόριους: Σαμποτάζ πίσω από τη ζημιά στα υποθαλάσσια καλώδια